Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ποικιλίες Παπάγιας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Εφόσον η παπάγια πολλαπλασιάζεται με σπόρο δεν είναι και σωστό να μιλάμε για μια και μόνον ποικιλία. Παρά ταύτα όμως, σε μερικά στελέχη παπάγιας ο τύπος διατηρείται με ομομιξία. Κατά συνέπεια μπορούμε να τα θεωρήσουμε ποικιλίες. Ο Storey (1969)<ref name="Storey"/> αναφέρει τις εξής ποικιλίες: Τη "Solo" της Χαβάης, πιθανόν τη "Hortus Gold" της νότιας Αφρικής, την "Improved Petersen" της Αυστραλίας και την "Betty" της Φλόριδας. Αρκετές ακόμα βελτιωμένες σειρές της "Solo" έχουν αναπτυχθεί, όπως η "Solo 5", "Solo 8", "Bush" και "Sunrise". Όλες είναι ερμαφρόδιτες, με καρπούς αχλαδόμορφους, και βάρος καρπών 0.5kg περίπου. Οι δυο τελευταίες ποικιλίες έχουν κόκκινη σάρκα. Η "Hortus Gold" συμπεριφέρεται ως δίοικη και μόνον οι σπόροι, που προέρχονται από καρπούς οι οποίοι προέκυψαν με τεχνητή επικονίαση, χρησιμοποιούνται για πολλαπλασιασμό. Ο φλοιός των καρπών της έχει χρυσάφι χρωματισμό, η σάρκα παραμένει συνεκτική και το βάρος των καρπών κυμαίνεται από 1.5-2kg.  
+
Εφόσον η παπάγια <ref name="Παπάγια"/> [[Επικονίαση-γονιμοποίηση και πολλαπλασιασμός της παπάγιας |πολλαπλασιάζεται]] με σπόρο δεν είναι ορθό να γίνεται λόγος για μία και μόνο ποικιλία. Παρόλα αυτά, σε μερικά στελέχη παπάγιας ο τύπος διατηρείται με ομομιξία. Κατά συνέπεια μπορούμε να τα θεωρήσουμε ποικιλίες. Ο Storey (1969) αναφέρει τις εξής ποικιλίες: Τη <span style="font-weight:bold;">Solo</span> της Χαβάης, πιθανόν τη <span style="font-weight:bold;">Hortus Gold</span> της νότιας Αφρικής, την <span style="font-weight:bold;">Improved Petersen</span> της Αυστραλίας και την <span style="font-weight:bold;">Betty</span> της Φλόριδας. Αρκετές ακόμα βελτιωμένες σειρές της <span style="font-weight:bold;">Solo</span> έχουν αναπτυχθεί, όπως η <span style="font-weight:bold;">Solo 5</span>, <span style="font-weight:bold;">Solo 8</span>, <span style="font-weight:bold;">Bush</span> και <span style="font-weight:bold;">Sunrise</span>. Όλες είναι ερμαφρόδιτες, με καρπούς αχλαδόμορφους και βάρος καρπών 0.5kg περίπου. Οι δυο τελευταίες ποικιλίες έχουν κόκκινη σάρκα. Η <span style="font-weight:bold;">Hortus Gold</span> συμπεριφέρεται ως δίοικη και μόνον οι σπόροι, που προέρχονται από καρπούς οι οποίοι προέκυψαν με τεχνητή επικονίαση, χρησιμοποιούνται για πολλαπλασιασμό. Ο φλοιός των καρπών της έχει χρυσάφι χρωματισμό, η σάρκα παραμένει συνεκτική και το βάρος των καρπών κυμαίνεται από 1.5-2kg.  
Στην Ινδία η "Goorg Honey" είναι μια από τις καλύτερες δισεξουαλικές ποικιλίες. Η "Semanka" της Ινδονησίας δίνει μεγάλου μεγέθους καρπούς, με κόκκινη σάρκα. Επίσης καλλιεργούνται στην Αυστραλία η δισεξουαλική "Guinea Gold" και οι μόνοικες "Sannyback" και "Hybrid 5".
+
Η βελτίωση των ποικιλιών της παπάγιας αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν νέες ποικιλίες, που να παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: υψηλή παραγωγή, υψηλή ποιότητα καρπών, συνεκτική σάρκα, υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων, καρπούς μέσου μεγέθους και ανθεντικούς σε μύκητες, βακτήρια και έντομα. <ref name="Παπάγια"/>
+
  
 +
Στην Ινδία η <span style="font-weight:bold;">Goorg Honey</span> είναι μια από τις καλύτερες δισεξουαλικές ποικιλίες. Η <span style="font-weight:bold;">Semanka</span> της Ινδονησίας δίνει μεγάλου μεγέθους καρπούς, με κόκκινη σάρκα. Επίσης καλλιεργούνται στην Αυστραλία η δισεξουαλική <span style="font-weight:bold;">Guinea Gold</span> και οι μόνοικες <span style="font-weight:bold;">Sannyback</span> και <span style="font-weight:bold;">Hybrid 5</span>.
 +
 +
Η βελτίωση των ποικιλιών της [[παπάγια |παπάγιας]] αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν νέες ποικιλίες, που να παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: υψηλή παραγωγή, υψηλή ποιότητα καρπών, συνεκτική σάρκα, υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων, καρπούς μέσου μεγέθους και ανθεντικούς σε μύκητες, βακτήρια και έντομα.
 +
 +
[[Category:Κατάλογος]]
 +
[[σχετίζεται με::Παπάγια| ]]
 +
[[είναι ποικιλία της::Παπάγια| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
 +
 
<references>
 
<references>
<ref name="Παπάγια"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
+
 
 +
<ref name="Παπάγια"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001.</ref>
 +
 
 
</references>
 
</references>
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 12:05, 21 Μαΐου 2015

Εφόσον η παπάγια [1] πολλαπλασιάζεται με σπόρο δεν είναι ορθό να γίνεται λόγος για μία και μόνο ποικιλία. Παρόλα αυτά, σε μερικά στελέχη παπάγιας ο τύπος διατηρείται με ομομιξία. Κατά συνέπεια μπορούμε να τα θεωρήσουμε ποικιλίες. Ο Storey (1969) αναφέρει τις εξής ποικιλίες: Τη Solo της Χαβάης, πιθανόν τη Hortus Gold της νότιας Αφρικής, την Improved Petersen της Αυστραλίας και την Betty της Φλόριδας. Αρκετές ακόμα βελτιωμένες σειρές της Solo έχουν αναπτυχθεί, όπως η Solo 5, Solo 8, Bush και Sunrise. Όλες είναι ερμαφρόδιτες, με καρπούς αχλαδόμορφους και βάρος καρπών 0.5kg περίπου. Οι δυο τελευταίες ποικιλίες έχουν κόκκινη σάρκα. Η Hortus Gold συμπεριφέρεται ως δίοικη και μόνον οι σπόροι, που προέρχονται από καρπούς οι οποίοι προέκυψαν με τεχνητή επικονίαση, χρησιμοποιούνται για πολλαπλασιασμό. Ο φλοιός των καρπών της έχει χρυσάφι χρωματισμό, η σάρκα παραμένει συνεκτική και το βάρος των καρπών κυμαίνεται από 1.5-2kg.

Στην Ινδία η Goorg Honey είναι μια από τις καλύτερες δισεξουαλικές ποικιλίες. Η Semanka της Ινδονησίας δίνει μεγάλου μεγέθους καρπούς, με κόκκινη σάρκα. Επίσης καλλιεργούνται στην Αυστραλία η δισεξουαλική Guinea Gold και οι μόνοικες Sannyback και Hybrid 5.

Η βελτίωση των ποικιλιών της παπάγιας αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν νέες ποικιλίες, που να παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: υψηλή παραγωγή, υψηλή ποιότητα καρπών, συνεκτική σάρκα, υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων, καρπούς μέσου μεγέθους και ανθεντικούς σε μύκητες, βακτήρια και έντομα.




Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001.