Ποικιλίες πεπονιάς θερμοκηπίου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο μεγάλος αριθμός βοτανικών ποικιλιών του Cucumis melo, η πληθώρα ποικιλίων που υπάρχει σε κάθε βοτανική ποικιλία και η δυνατότητα παραγωγής υβριδίων με τη διασταύρωσή τους, έχει σαν αποτέλεσμα την κυκλοφορία στην αγορά ποικιλιών και υβριδίων που παρουσιάζουν αρκετές διαφορές στο μέγεθος, σχήμα, χρώμα σάρκας, στην εξωτερική επιφάνεια και χρώμα του φλοιού του καρπού, στην πρωιμότητα, αποδόσεις, ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες, στην ικανότητα μεταφοράς κ.α. Για παράδειγμα, το βάρος, ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να κυμαίνεται από 500 έως 3.500g, το σχήμα να κυμαίνεται από σφαιροειδές, ως ωοειδές, ελλειπτικό επίμηκες, το χρώμα της σάρκας από πρασινωπό-πρασινοκιτρινωπό, πορτοκαλί (οι κανταλούπες), λευκό (ο τύπος Casaba). Η εξωτερική επιφάνεια του φλοιού μπορεί να φέρει έντονες δικτυώσεις ή να απουσιάζουν τελείως κ.ο.κ. Κατά την επιλογή μιας ποικιλίας για κατακόρυφη καλλιέργεια στο θερμοκήπιο, ο καλλιέργητης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις της αγοράς, την πρωιμότητα, τις αποδόσεις, οι καρποί να συγκρατούνται καλύτερα επί του φυτού κατά την ωρίμανση, ώστε να μην χρειάζεται στήριξη του καρπού, να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στις ασθένειες, ικανότητα μεταφοράς, αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το κέρδος.


[1]


Βιβλιογραφία

  1. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.