Ποικιλίες τριανταφυλλιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι σημερινές ποικιλίες τριανταφυλλιάς είναι όλες υβρίδια, που προήλθαν απόδιασταυρώσεις επί σειρά ετών μεταξύ διαφόρων ειδών από τα οποία τα κυριότερα είναι τα Rosa gallica και Rosa chinensis. Εντατικά προγράμματα βελτίωσης οδήγησαν στην παραγωγή ποικιλιών που ανθίζουν αδιακρίτως εποχής και έχουν ποικίλα χρώματα, εντυπωσιακό άνθος, υψηλή ποιότητα και μεγάλη παραγωγικότητα. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι : First Red, Madelon, Baccara, Kardinal, Mercedes, Royal Red, Sonia., Arianna, Vivaldi, Candia, Cocteil, Nicole, Lovely Girl, Golden Time, Belinda, Bingo, Fantasie, Red Syccess,και άλλες. [1]

Περιγραφή μερικών κατηγοριών ποικιλίων της τριανταφυλλιάς:

  • Ποικιλίες Εδαφοκάλυψης (ύψος 30 εκ. ή και λιγότερο).[2]

Είναι τριανταφυλλιές με πλάγια και πολύ πυκνή βλάστηση, θαυμάσιες για να καλύψουν μία πλαγιά ή μία λωρίδα γης ή ένα φράκτη ή ακόμα και ένα βραχόκηπο. Φέρνουν τριαντάφυλλα απλά ημίδιπλα ή διπλά σε μπουκέτα, πάρα πολλά σε ποσότητα και σε συνεχή βλάστηση. Ο τρόπος που αναπτύσσονται και ανθίζουν ξεχωρίζει. Τα πολυάριθμα άνθη τους που στηρίζονται στα σκληρά και ευλύγιστα κλαδιά τους, φτάνουν να αγγίζουν το έδαφος, κι έτσι σχηματίζουν ένα ημισφαίριο πάνω από την επιφάνεια του κήπου. Είναι φυτά πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και το κλάδεμα τους δεν είναι απαραίτητο. Ποικιλία τριανταφυλλιάς αυτού του είδους είναι η White Cover.

  • Ποικιλίες νάνοι (ύψους 20-30 εκ.).

Οι τριανταφυλλιές αυτές αποτελούσαν μία ασήμαντη κατηγορία που τώρα αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ανθίζουν χωρίς διακοπή και φέρουν μικρά σε μπουκέτο άνθη. Είναι κατάλληλες για φύτευση σε γλάστρα, περιβάζια παραθύρων κατασκευές από πέτρες και σε μπορντούρες. Αποδίδουν σε μικρογραφία το τέλειο και κομψό σχήμα των μεγάλων τριαντάφυλλων. Ποικιλία τριανταφυλλιάς αυτού του είδους είναι η Crystal Palace.

  • Ποικιλίες Υβρίδια Τσαγιού (ύψος 70 εκ.).

Σε αυτήν την ποικιλία ανήκουν οι τριανταφυλλιές με μεγάλα και κομψά άνθη για διακόσμηση κήπου και μπαλκονιών. Είναι διασταύρωση μεταξύ του σκληραγωγημένου υβριδίου Perpetual και του λεπτεπίλεπτου Tea Rose. Έχουν ζωηρά κλαδιά και φύλλα γυαλιστερά. Η ανάπτυξή τους είναι θαμνώδης. Ποικιλία τριανταφυλλιάς αυτού του είδους είναι η Red Star.

  • Ποικιλίες Αναρριχώμενες (ύψους 3 -6 μέτρα).

Αναπτύσσουν μεγάλους και ζωηρούς βλαστούς οι οποίοι αναρριχώνται χωρίς να είναι σε θέση να στερεωθούν μόνοι τους. Χρειάζονται υποστύλωμα στο οποίο προσδένονται. Έχουν απεριόριστη δυνατότητα στη χρήση τους, στο ντύσιμο των τοίχων, στην κατασκευή υπέροχων σχηματισμών στους συνεχείς ανθισμένους φράκτες. Είναι ανθεκτικά φυτά με γυαλιστερά ή θαμπά φύλλα. Ανθίζουν από Μάιο μέχρι Ιούνιο. Η ανθοφορία επαναλαμβάνεται το φθινόπωρο. Ποικιλία τριανταφυλλιάς αυτού του είδους είναι η Jazz.

  • Ποικιλίες Αγγλικές.

Είναι μία σχετικά νέα κατηγορία τριανταφυλλιών που πρωτοεμφανίστηκαν την δεκαετία του 70. Προέρχονται από διασταυρώσεις που έκανε ο Αγγλος David Austin μεταξύ ορισμένων παλιών ποικιλιών και των σύγχρονων. Συνδυάζουν τη λεπτή και ρομαντική γοητεία και το άρωμα των παλιών τριανταφυλλιών με την ποικιλία των χρωμάτων και την συχνή ανθοφορία των σύγχρονων ποικιλιών. Το σχήμα των λουλουδιών μοιάζει πολύ με τα παλιά τριαντάφυλλα, το σχήμα των οποίων έμοιαζε με κούπα ή ρόδακα με πολυάριθμα μικρά - μικρά πέταλα στο κέντρο. Είναι πολύ αρωματικές. Ποικιλία τριανταφυλλιάς αυτού του είδους είναι η Clamis Castle


Βιβλιογραφία

  1. "Διερεύνηση κατανομής ηλιακής ακτινοβολίας και ρυθμού φωτοσύνθεσης στο εσωτερικό καλλιέργειας τριανταφυλλιάς υπό κάλυψη", πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Δρόλια Ειρήνης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,Βόλος 2002.
  2. "Μέθοδοι πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς με έμφαση στην ιστοκαλλιέργεια", πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Μπόλιαρη Ελένης, ΑΤΕΙ Καλαμάτας, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Ιανουάριος 2004.