Πολλαπλασιασμός δυόσμου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 14:23, 15 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο δυόσμος πολλαπλασιάζεται με ριζώματα. Για την εξαγωγή των ριζωμάτων χρησιμοποιούνται ειδικές εκριζωτικές μηχανές που μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούνται για πατάτες. Από 1 στρέμμα καλλιέργειας μπορούμε να εγκαταστήσουμε 5-8 στρέμματα με ριζώματα. Με το τελευταίο όργωμα δημιουργούνται αυλάκια. Στα αυλάκια τοποθετούνται τα ριζώματα και καλύπτονται από χώμα όπως οργώνει το τράκτερ. Η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται κάθε δεύτερη αυλακιά και το βάθος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10cm.

Γίνεται επιπλέον αγενής πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα παίρνονται στις αρχές Μαΐου και μεταφέρονται στο φυτώριο να ριζοβολήσουν για να είναι εξασφαλισμένη η ομοιομορφία της καλλιέργειας και η αυξημένη απόδοση. Ως υπόστρωμα ριζοβολίας χρησιμοποιείται μίγμα τύρφης και περλίτη (1:3). Χρήση ορμόνης ριζοβολίας IBA συγκέντρωσης 1000 ppm επιταχύνει τη διαδικασία. Μετά τη φύτευση του πρώτου αγροτεμαχίου ο παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιήσει παραφυάδες για τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό με την προϋπόθεση να εξασφαλίζεται η άριστη φυτοϋγεία. Η ριζοβολία στο φυτώριο διαρκεί 4 εβδομάδες. Τα μοσχεύματα μεταφυτεύονται συνήθως τον Ιούνιο στο χωράφι.[1]

Βιβλιογραφία

  1. , Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.