Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πολλαπλασιασμός πράσου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Ο πολλαπλασιασμός του πράσου ξεκινάει με σπορά στο σπορείο και μόλις τα φυτά α...')
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο πολλαπλασιασμός του [[Πράσο φυτό|πράσου]] ξεκινάει με σπορά στο σπορείο και μόλις τα φυτά αποκτήσουν διάμετρο περίπου 1cm στην περιοχή του λαιμού μεταφυτεύονται στις τελικές θέσεις. Στο σπορείο το [[Εδαφικές συνθήκες πράσου|έδαφος]] πρέπει να είναι [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδες]] έτσι ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό (καλύτερη θέρμανση). Η σπορά γίνεται επιφανειακά σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση 8-15cm. Η ποσότητα του σπόρου που χρειάζεται για να φυτευτεί 1 στρέμμα είναι περίπου 400gr. Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης των νεαρών φυτών είναι 12-21<sup>o</sup>C. Μετά την έξοδο των φυτών από το έδαφος ακολουθεί αραίωμα των φυτών έτσι ώστε οι αποστάσεις μεταξύ τους πάνω στις γραμμές σποράς να είναι περίπου 5cm. Η εξαγωγή των φυταρίων πραγματοποιείται μόλις τα φυτά αποκτήσουν ύψος 20-25cm. Μία ημέρα πριν από αυτή την [[Καλλιέργεια πράσου|καλλιεργητική]] εργασία προηγείται ένα καλό [[Άρδευση πράσου|πότισμα]] του χωραφιού, που θα βοηθήσει στην εξαγωγή των φυτών. Αμέσως πριν τη μεταφύτευση των φυτών ακολουθούν 2 καλλιεργητικές φροντίδες που είναι η μείωση του [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πράσου|ριζικού συστήματος]] στα 4cm περίπου και περιορισμός του φυλλώματος από τα 20-25cm στα 15-20cm. Η εποχή σποράς στο σπορείο γίνεται τον Μάρτιο και μετά από 3-4 μήνες η μεταφύτευση των φυταρίων στις τελικές θέσεις. Τα φυτά παραμένουν στο χωράφι για άλλους 4-5 μήνες.  
+
Ο πολλαπλασιασμός του [[Πράσο φυτό|πράσου]] ξεκινάει με σπορά στο σπορείο και μόλις τα φυτά αποκτήσουν διάμετρο περίπου 1cm στην περιοχή του λαιμού μεταφυτεύονται στις τελικές θέσεις. Στο σπορείο το [[Εδαφικές συνθήκες πράσου|έδαφος]] πρέπει να είναι [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδες]] έτσι ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό (καλύτερη θέρμανση). Η σπορά γίνεται επιφανειακά σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση 8-15cm. Η ποσότητα του σπόρου που χρειάζεται για να φυτευτεί 1 στρέμμα είναι περίπου 400gr. Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης των νεαρών φυτών είναι 12-21<sup>o</sup>C. Μετά την έξοδο των φυτών από το έδαφος ακολουθεί αραίωμα των φυτών έτσι ώστε οι αποστάσεις μεταξύ τους πάνω στις γραμμές σποράς να είναι περίπου 5cm. Η εξαγωγή των φυταρίων πραγματοποιείται μόλις τα φυτά αποκτήσουν ύψος 20-25cm. Μία ημέρα πριν από αυτή την [[Καλλιέργεια πράσου|καλλιεργητική]] εργασία προηγείται ένα καλό [[Άρδευση πράσου|πότισμα]] του χωραφιού, που θα βοηθήσει στην εξαγωγή των φυτών. Αμέσως πριν τη μεταφύτευση των φυτών ακολουθούν 2 καλλιεργητικές φροντίδες που είναι η μείωση του [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πράσου|ριζικού συστήματος]] στα 4cm περίπου και περιορισμός του φυλλώματος από τα 20-25cm στα 15-20cm. Η εποχή σποράς στο σπορείο γίνεται τον Μάρτιο και μετά από 3-4 μήνες η μεταφύτευση των φυταρίων στις τελικές θέσεις. Τα φυτά παραμένουν στο χωράφι για άλλους 4-5 μήνες.<ref name="Πράσο"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Πράσο"> [{{#show: Ιστοσελίδα Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών/Τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας βολβώδων λαχανικών - Πράσο| ?has link}} Πράσο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου, MSc Γεωπόνος Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών, Αθήνα 2008.]]</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Πράσο φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Πράσο φυτό| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:34, 7 Ιουλίου 2015

Ο πολλαπλασιασμός του πράσου ξεκινάει με σπορά στο σπορείο και μόλις τα φυτά αποκτήσουν διάμετρο περίπου 1cm στην περιοχή του λαιμού μεταφυτεύονται στις τελικές θέσεις. Στο σπορείο το έδαφος πρέπει να είναι αμμώδες έτσι ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό (καλύτερη θέρμανση). Η σπορά γίνεται επιφανειακά σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση 8-15cm. Η ποσότητα του σπόρου που χρειάζεται για να φυτευτεί 1 στρέμμα είναι περίπου 400gr. Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης των νεαρών φυτών είναι 12-21oC. Μετά την έξοδο των φυτών από το έδαφος ακολουθεί αραίωμα των φυτών έτσι ώστε οι αποστάσεις μεταξύ τους πάνω στις γραμμές σποράς να είναι περίπου 5cm. Η εξαγωγή των φυταρίων πραγματοποιείται μόλις τα φυτά αποκτήσουν ύψος 20-25cm. Μία ημέρα πριν από αυτή την καλλιεργητική εργασία προηγείται ένα καλό πότισμα του χωραφιού, που θα βοηθήσει στην εξαγωγή των φυτών. Αμέσως πριν τη μεταφύτευση των φυτών ακολουθούν 2 καλλιεργητικές φροντίδες που είναι η μείωση του ριζικού συστήματος στα 4cm περίπου και περιορισμός του φυλλώματος από τα 20-25cm στα 15-20cm. Η εποχή σποράς στο σπορείο γίνεται τον Μάρτιο και μετά από 3-4 μήνες η μεταφύτευση των φυταρίων στις τελικές θέσεις. Τα φυτά παραμένουν στο χωράφι για άλλους 4-5 μήνες.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Πράσο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου, MSc Γεωπόνος Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών, Αθήνα 2008.]