Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πολλαπλασιασμός φιστικιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το φύτρωμα των σπερμάτων μπορεί να επισπεφθεί, αν τα σπέρματα εμβαπτιστούν σε πυκνό θειϊκό οξύ για 1-2 ώρες και σε θερμοκρασία 24<sup>o</sup>C. Για σκαριφάρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διάλυμα καυστικού νατρίου 1% για μερικές ώρες (12-24) για να σαπωνοποιηθούν τα λίπη και στη συνέχεια ξεπλυθούν με άφθονο νερό. Η σπορά του τσικοδόσπορου στο σπορείο γίνεται από το τέλος Φλεβάρη μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Οι σπόροι βλαστάνουν σε διάστημα 4-5 εβδομάδων. Μερικοί φυτωριούχοι προτιμούν να σπέρνουν 2-3 σπόρους κατευθείαν σε πλαστικά σακκουλάκια, που φέρνουν τρύπες στα πλάγια, ή σε γλαστράκια από τύρφη, από τα οποία διατηρείται για εμβολιασμό το πιο ανεπτυγμένο.  
+
Ο πολλαπλασιασμός των [[Υποκείμενα φιστικιάς|υποκειμένων]] της [[Φιστικιά|φιστικιάς]] γίνεται με σπόρο. Έχει επίσης επιτευχθεί ο πολλαπλασιασμός της [[Υποκείμενο φιστικιάς Pistacia terebinthus cv.tsikoudia|τσικουδιάς]] με την τεχνική in vitro. Οι [[Φιστίκι|καρποί]] της τσικουδιάς [[Ωρίμανση φιστικιών|ωριμάζουν]] κατά τον Οκτώβρη. Το περικάρπιο των ώριμων με σπέρμα καρπών λαμβάνει εξωτερικά βαθυπράσινο-μολυβί χρώμα. Οι [[Κούφιοι καρποί φιστικιάς|κούφιοι καρποί]] χωρίς σπέρμα καρποί παραμένουν κόκκινοι. Τα σπέρματα υποβάλλονται, πριν από τη σπορά ή στρωμάτωσή τους (υγρή ψύξη σε 4<sup>o</sup>C), σε ειδικούς χειρισμούς, που συνίστανται σε εμβάπτισή τους σε νερό 4-5 μέρες και μετά σε τρίψιμο για να απομακρυνθεί ο φλοιός τους. Το τρίψιμο των καρπών γίνεται πάνω σε πετρινή πλάκα. Η αποφλοίωσή τους είναι αναγκαία, γιατί το περικάρπιο περιέχει λαδί, που εμποτίζει το ενδοκάρπιο και το κάνει αδιάβραχο, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το φύτρωμα των σπερμάτων. Το φύτρωμα των σπερμάτων μπορεί να επισπεφθεί, αν τα σπέρματα εμβαπτιστούν σε πυκνό θειϊκό οξύ για 1-2 ώρες και σε θερμοκρασία 24<sup>o</sup>C. Για σκαριφάρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διάλυμα καυστικού νατρίου 1% για μερικές ώρες (12-24) για να σαπωνοποιηθούν τα λίπη και στη συνέχεια ξεπλυθούν με άφθονο νερό. Η σπορά του τσικοδόσπορου στο σπορείο γίνεται από το τέλος Φλεβάρη μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Οι σπόροι βλαστάνουν σε διάστημα 4-5 εβδομάδων. Μερικοί φυτωριούχοι προτιμούν να σπέρνουν 2-3 σπόρους κατευθείαν σε πλαστικά σακκουλάκια, που φέρνουν τρύπες στα πλάγια, ή σε γλαστράκια από τύρφη, από τα οποία διατηρείται για εμβολιασμό το πιο ανεπτυγμένο. Τα σπορόφυτα της τσικουδιάς εμβολιάζονται, όταν αποκτήσουν διάμετρο 9-12mm, με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ και σε ύψος 40cm από την επιφάνεια του [[Εδαφικές συνθήκες φιστικιάς|εδάφους]]. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα εμβόλια και να αποκολλάται εύκολα ο φλοιός του υποκειμένου. Συνήθως διενεργείται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, γιατί η επιτυχία την περίοδο είναι μεγαλύτερη. Την άνοιξη, ικανοποιητικό ποσοστά επιτυχίας δίνουν μόνο οι εγκεντρισμοί με εμβόλια από βλαστό διατηρήμενο σε ψυγείο που εφαρμόζονται σε ενήλικα δέντρα.  
  
Τα σπορόφυτα της τσικουδιάς εμβολιάζονται, όταν αποκτήσουν διάμετρο 9-12mm, με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ και σε ύψος 40cm από την επιφάνεια του [[Εδαφικές συνθήκες φιστικιάς|εδάφους]]. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα εμβόλια και να αποκολλάται εύκολα ο φλοιός του υποκειμένου. Συνήθως διενεργείται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, γιατί η επιτυχία την περίοδο είναι μεγαλύτερη. Την άνοιξη, ικανοποιητικό ποσοστά επιτυχίας δίνουν μόνο οι εγκεντρισμοί με εμβόλια από βλαστό διατηρήμενο σε ψυγείο που εφαρμόζονται σε ενήλικα δέντρα.
+
Το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού επηρεάζεται σημαντικά από τη ρητίνη, που επιδρά ανασχετικά στο σχηματισμό του επουλωτικού ιστού. Ακόμα επηρεάζεται από την έλλειψη εδαφικής υγρασίας, τη πολύ χαμηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία και την πολύ υψηλή θερμοκρασία του αέρα (πάνω από 30<sup>o</sup>C) κατά την περίοδο του εμβολιασμού. Το ποσοστό επιτυχίας των εμβολίων αυξάνεται κατά 10-15<sup>o</sup>C αν κατά την απόσταση του οφθαλμού αφαιρεθεί ο μίσχος του [[Βοτανικά χαρακτηριστικά φιστικιάς|φύλλου]]. Συνήθως οι βλαστοί της [[Φιστικιά|φιστικιάς]] είναι ικανοποιητικά ώριμοι για ενοφθαλμισμό από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Μπορεί όμως να επιτευχθεί με κατάλληλο χειρισμό προωρίμασή τους, για να μπορεί να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα. Ο χειρισμός συνίσταται στην αφαίρεση των βασικών και μεσαίων φύλλων.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
 
+
Το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού επηρεάζεται σημαντικά από τη ρητίνη, που επιδρά ανασχετικά στο σχηματισμό του επουλωτικού ιστού. Ακόμα επηρεάζεται από την έλλειψη εδαφικής υγρασίας, τη πολύ χαμηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία και την πολύ υψηλή θερμοκρασία του αέρα (πάνω από 30<sup>o</sup>C) κατά την περίοδο του εμβολιασμού. Το ποσοστό επιτυχίας των εμβολίων αυξάνεται κατά 10-15<sup>o</sup>C αν κατά την απόσταση του οφθαλμού αφαιρεθεί ο μίσχος του [[Βοτανικά χαρακτηριστικά φιστικιάς|φύλλου]].  
+
 
+
Συνήθως οι βλαστοί της [[Φιστικιά|φιστικιάς]] είναι ικανοποιητικά ώριμοι για ενοφθαλμισμό από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Μπορεί όμως να επιτευχθεί με κατάλληλο χειρισμό προωρίμασή τους, για να μπορεί να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα. Ο χειρισμός συνίσταται στην αφαίρεση των βασικών και μεσαίων φύλλων.  
+
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Φιστικιά| ]]
 
[[σχετίζεται με::Φιστικιά| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 10:10, 19 Ιουνίου 2015

Ο πολλαπλασιασμός των υποκειμένων της φιστικιάς γίνεται με σπόρο. Έχει επίσης επιτευχθεί ο πολλαπλασιασμός της τσικουδιάς με την τεχνική in vitro. Οι καρποί της τσικουδιάς ωριμάζουν κατά τον Οκτώβρη. Το περικάρπιο των ώριμων με σπέρμα καρπών λαμβάνει εξωτερικά βαθυπράσινο-μολυβί χρώμα. Οι κούφιοι καρποί χωρίς σπέρμα καρποί παραμένουν κόκκινοι. Τα σπέρματα υποβάλλονται, πριν από τη σπορά ή στρωμάτωσή τους (υγρή ψύξη σε 4oC), σε ειδικούς χειρισμούς, που συνίστανται σε εμβάπτισή τους σε νερό 4-5 μέρες και μετά σε τρίψιμο για να απομακρυνθεί ο φλοιός τους. Το τρίψιμο των καρπών γίνεται πάνω σε πετρινή πλάκα. Η αποφλοίωσή τους είναι αναγκαία, γιατί το περικάρπιο περιέχει λαδί, που εμποτίζει το ενδοκάρπιο και το κάνει αδιάβραχο, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το φύτρωμα των σπερμάτων. Το φύτρωμα των σπερμάτων μπορεί να επισπεφθεί, αν τα σπέρματα εμβαπτιστούν σε πυκνό θειϊκό οξύ για 1-2 ώρες και σε θερμοκρασία 24oC. Για σκαριφάρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διάλυμα καυστικού νατρίου 1% για μερικές ώρες (12-24) για να σαπωνοποιηθούν τα λίπη και στη συνέχεια ξεπλυθούν με άφθονο νερό. Η σπορά του τσικοδόσπορου στο σπορείο γίνεται από το τέλος Φλεβάρη μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Οι σπόροι βλαστάνουν σε διάστημα 4-5 εβδομάδων. Μερικοί φυτωριούχοι προτιμούν να σπέρνουν 2-3 σπόρους κατευθείαν σε πλαστικά σακκουλάκια, που φέρνουν τρύπες στα πλάγια, ή σε γλαστράκια από τύρφη, από τα οποία διατηρείται για εμβολιασμό το πιο ανεπτυγμένο. Τα σπορόφυτα της τσικουδιάς εμβολιάζονται, όταν αποκτήσουν διάμετρο 9-12mm, με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ και σε ύψος 40cm από την επιφάνεια του εδάφους. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα εμβόλια και να αποκολλάται εύκολα ο φλοιός του υποκειμένου. Συνήθως διενεργείται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, γιατί η επιτυχία την περίοδο είναι μεγαλύτερη. Την άνοιξη, ικανοποιητικό ποσοστά επιτυχίας δίνουν μόνο οι εγκεντρισμοί με εμβόλια από βλαστό διατηρήμενο σε ψυγείο που εφαρμόζονται σε ενήλικα δέντρα.

Το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού επηρεάζεται σημαντικά από τη ρητίνη, που επιδρά ανασχετικά στο σχηματισμό του επουλωτικού ιστού. Ακόμα επηρεάζεται από την έλλειψη εδαφικής υγρασίας, τη πολύ χαμηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία και την πολύ υψηλή θερμοκρασία του αέρα (πάνω από 30oC) κατά την περίοδο του εμβολιασμού. Το ποσοστό επιτυχίας των εμβολίων αυξάνεται κατά 10-15oC αν κατά την απόσταση του οφθαλμού αφαιρεθεί ο μίσχος του φύλλου. Συνήθως οι βλαστοί της φιστικιάς είναι ικανοποιητικά ώριμοι για ενοφθαλμισμό από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Μπορεί όμως να επιτευχθεί με κατάλληλο χειρισμό προωρίμασή τους, για να μπορεί να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα. Ο χειρισμός συνίσταται στην αφαίρεση των βασικών και μεσαίων φύλλων.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.