Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πρώτη συγκομιδή μαστίχας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Όταν στερεοποιηθεί η μαστίχα αρχίζει η πρώτη συγκομιδή. Η εργασία αυτή γίνεται με...')
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Όταν στερεοποιηθεί η [[Μαστίχα|μαστίχα]] αρχίζει η πρώτη συγκομιδή. Η εργασία αυτή γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται τιμητήρι ή καμωτήρι. Πρώτα συλλέγεται η χονδρή μαστίχα που πέφτει στο [[Εδαφικές συνθήκες μαστιχόδενδρου|έδαφος]]. Με το ίδιο εργαλείο συλλέγεται η μαστίχα που έχει πήξει στον κορμό του [[Μαστιχόδενδρο|δένδρου]] τα λεγόμενα δάκρυα, καθώς και αυτή που κρέμεται από τα κλαριά, δηλαδή τα φλισκάρια. Η μαστίχα που συλλέγεται από τον μαζευτή ή αλλιώς συλλέκτη, με το τιμητήρι, τοποθετείται αρχικά στο καυκί, ένα ρηχό πανεράκι. Από εδώ μεταφέρεται σε μεγαλύτερο πανέρι, το μαλαθούνι. Η υπόλοιπη μαστίχα στο έδαφος συλλέγεται με σκούπες ή με τα χέρια. Η μεταφορά της μαστίχας από το χωράφι γίνεται με ειδικά μικρά κοφίνια τα καλαθούνια ή χανικοκάλαθα. Η αποθήκευση γίνεται σε ξύλινα κιβώτια και σε δροσερούς χώρους. Η πρώτη συλλογή γίνεται μετά τις 15 Αυγούστου όταν έχουν συμπληρωθεί 6-10 [[Ρήνιασμα μαστιχόδενδρου|κεντήματα]].  
+
Όταν στερεοποιηθεί η [[Μαστίχα|μαστίχα]] αρχίζει η πρώτη συγκομιδή. Η εργασία αυτή γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται τιμητήρι ή καμωτήρι. Πρώτα συλλέγεται η χονδρή μαστίχα που πέφτει στο [[Εδαφικές συνθήκες μαστιχόδενδρου|έδαφος]]. Με το ίδιο εργαλείο συλλέγεται η μαστίχα που έχει πήξει στον κορμό του [[Μαστιχόδενδρο|δένδρου]] τα λεγόμενα δάκρυα, καθώς και αυτή που κρέμεται από τα κλαριά, δηλαδή τα φλισκάρια. Η μαστίχα που συλλέγεται από τον μαζευτή ή αλλιώς συλλέκτη, με το τιμητήρι, τοποθετείται αρχικά στο καυκί, ένα ρηχό πανεράκι. Από εδώ μεταφέρεται σε μεγαλύτερο πανέρι, το μαλαθούνι. Η υπόλοιπη μαστίχα στο έδαφος συλλέγεται με σκούπες ή με τα χέρια. Η μεταφορά της μαστίχας από το χωράφι γίνεται με ειδικά μικρά κοφίνια τα καλαθούνια ή χανικοκάλαθα. Η αποθήκευση γίνεται σε ξύλινα κιβώτια και σε δροσερούς χώρους. Η πρώτη συλλογή γίνεται μετά τις 15 Αυγούστου όταν έχουν συμπληρωθεί 6-10 [[Ρήνιασμα μαστιχόδενδρου|κεντήματα]].<ref name="Καλλιέργεια μαστίχας"/> 
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Καλλιέργεια μαστίχας"> Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:05, 21 Ιουλίου 2015

Όταν στερεοποιηθεί η μαστίχα αρχίζει η πρώτη συγκομιδή. Η εργασία αυτή γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται τιμητήρι ή καμωτήρι. Πρώτα συλλέγεται η χονδρή μαστίχα που πέφτει στο έδαφος. Με το ίδιο εργαλείο συλλέγεται η μαστίχα που έχει πήξει στον κορμό του δένδρου τα λεγόμενα δάκρυα, καθώς και αυτή που κρέμεται από τα κλαριά, δηλαδή τα φλισκάρια. Η μαστίχα που συλλέγεται από τον μαζευτή ή αλλιώς συλλέκτη, με το τιμητήρι, τοποθετείται αρχικά στο καυκί, ένα ρηχό πανεράκι. Από εδώ μεταφέρεται σε μεγαλύτερο πανέρι, το μαλαθούνι. Η υπόλοιπη μαστίχα στο έδαφος συλλέγεται με σκούπες ή με τα χέρια. Η μεταφορά της μαστίχας από το χωράφι γίνεται με ειδικά μικρά κοφίνια τα καλαθούνια ή χανικοκάλαθα. Η αποθήκευση γίνεται σε ξύλινα κιβώτια και σε δροσερούς χώρους. Η πρώτη συλλογή γίνεται μετά τις 15 Αυγούστου όταν έχουν συμπληρωθεί 6-10 κεντήματα.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.