Πυραλίδα της αμπέλου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:38, 26 Ιανουαρίου 2016 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ενήλικο. Το ενήλικο αυτού του εντόμου [1] έχει μήκος 10-15 και άνοιγμα πτερύγων 20-25 mm. Οι πρόσθιες πτέρυγες είναι κιτρινωπές με 3 εγκάρσιες ζώνες, οι οπίσθιες τεφρές, ο θώρακας κίτρινος και η κοιλία ανοιχτότερη.

Αυγό. Πρασινωπό ως τεφρό, σε ομάδες (πλάκες) συνήθως των 50-60 αυγών, στην άνω επιφάνεια των φύλλων.

Προνύμφη. Τελικού μήκους 30 mm, χρώματος που ποικίλλει από τεφρό ως πρασινωπό ή κοκκινωπό, με την κεφαλή και την προθωρακική πλάκα σκοτεινοκάστανες.

Ξενιστές. Είναι πολυφάγο, αλλά με έντονη προτίμηση στην άμπελο.

Βιολογία-ζημιές. Έχει μια γεννεά το έτος. Διαχειμάζει ως νεαρή προνύμφη (1ου σταδίου) κάτω από ξερό φλοιό, ρωγμές του φλοιού, η άλλα καταφύγια στον αμπελώνα. Στη νότια Γαλλία, οι προνύμφες ενεργοποιούνται κατά τα μέσα Απριλίου, όταν εκπτύσσονται οι οφθαλμοί της αμπέλου. Τρώνε στην αρχή οφθαλμούς και στη συνέχεια τρυφερό φύλλωμα που καλύπτουν ή ενώνουν με άφθονα μετάξινα νήματα. Ενώνουν δύο ή περισσότερα φύλλα και δημιουργούν προστατευτική φωλιά, όπως πολλά άλλα φυλλοδετικά Λεπιδόπτερα. Αργότερα προσβάλλουν και βότρεις. Νυμφώνονται μέσα στα διπλωμένα φύλλα. Ενηλικιώνονται και ωοτοκούν Ιούνιο-Ιούλιο. Οι νεοεκκολαφθείσες προνύμφες υφαίνουν βομβύκιο σε προστατευμένες θέσεις και μπαίνουν σε διάπαυση. Οι προσβολές του εντόμου αυτού στην άμπελο είναι σπάνιες και όχι σοβαρές. Αν χρειαστεί, ένας ψεκασμός με εντομοκτόνο επαφής την άνοιξη είναι αρκετός.




Βιβλιογραφία

  1. "Έντομα καρποφόρων δέντρων και αμπέλου", Μ.Ε. Τζανακάκης- Β.Ι. Κατσόγιαννός, 1998.