Σταβλικές εγκαταστάσεις ιπποειδών

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:23, 29 Μαΐου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εγκαταστάσεις ιπποειδών

Tον χειμώνα το άλογο περνά τον περισσότερο χρόνο του στον στάβλο, ο οποίος πρέπει να πληροί ορισμένες προδιαγραφές.

  • Πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός και να μπαίνει αρκετό ηλιακό φως. Το ιδανικότερο θα ήταν να παραμένουν ανοιχτά όλα τα παράθυρα, εκτός εκείνων που βρίσκονται στη φορά του ανέμου. Τα παράθυρα είναι απαραίτητα, αλλά να τοποθετούνται όσο πιο ψηλά γίνεται. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τοποθετήστε μια σιδεριά στο εσωτερικό του παραθύρου, ώστε να μην σπάσει το τζάμι.
  • Η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή: 10-15oC. Ο πολύ ζεστός στάβλος δεν κάνει καλό στα άλογα. Ακόμη και όταν το άλογο είναι ιδρωμένο, καλό θα ήταν να σκεπάζετε το άλογο με μια κουβέρτα και να ανοίγετε ένα παράθυρο.
  • Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος και γερός. Η καταλληλότητα του στάβλου εξαρτάται από τις διαστάσεις του, τις εγκαταστάσεις που περιέχει και τα υλικά κατασκευής.
  • Ο στάβλος πρέπει να εξοπλιστεί με ένα ράφι για το σανό, μια ταίστρα, μια ποτίστρα (αυτόματη) και μια πλάκα μεταλλικών στοιχείων. Το ράφι για το σανό τοποθετείται πλέον σε ύψος ίσο με το στήθος του αλόγου, ώστε να μπορεί να τρώει σε φυσική στάση. Σε ό,τι αφορά στην ταίστρα, για τις παρισσότερες ράτσες αλόγων, πρέπει να τοποθετείται σε ύψος 70 εκ.από το δάπεδο και να έχει πλάτος περίπου 50 εκ., ώστε το άλογο να μη χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο ή να μην τραυματίσει τα μάτια του όσο τρώει.

Διαστάσεις του κατάλληλου στάβλου

Το εσωτερικό ύψος του στάβλου πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,2μ. Εάν είναι ψηλότερος, ο αερισμός θα είναι καλύτερος. Πάντως, το ταβάνι πρέπει να είναι αρκετά ψηλό, για να μην χτυπήσει το κεφάλι του το άλογο. Οι διαστάσεις του χωρίσματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 3Χ3μ και το άνοιγμα της πόρτας να έχει πλάτος τουλάχιστον 1μ., για να μη χτυπήσει τους ώμους του το άλογο όταν μπαίνει ή βγαίνει. Εάν υπάρχει διάδρομος, οι ράβροι ή το πλέγμα μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο σε ύψος 1,4-1,5 μ., αλλά οι κατακόρυφες ράβροι δεν πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περισσότερα από 5 εκ., ώστε να μην πιαστούν ανάμεσά τους οι οπλές του αλόγου.

Χωρίσματα στάβλου

Τα άλογα στέκονται στα χωρίσματα με το κεφάλι τους προς τον τοίχο. Το σκοινί με το οποίο είναι δεμένα, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μακρύ ούτε πολύ κοντό. (Πληροφορία για όσους τα δένουν). Εάν είναι πολύ κοντό, το άλογο θα είναι πολύ περιορισμένο, ενώ εάν είναι πολύ μακρύ, μπορεί να μπερδευτεί σε αυτό και να πέσει. Το σωστό μήκος του χωρίσματος είναι περίπου 80 εκ. Για να μην στέκεται το άλογο πολύ πίσω μέσα στο χώρισμα, μπορείτε να τοποθετήσετε στο πίσω μέρος μια αλυσίδα επικαλυμμένη με πλαστικό, στο ύψος των οπισθίων του αλόγου. Τα άλογα που παραμένουν στο χώρισμα, έχουν ανάγκη από επαρκή άσκηση για να αντισταθμιστεί η έλλειψη κίνησης.

Καθαρισμός στάβλου

Εγκαταστάσεις ιπποειδών

Ο στάβλος πρέπει να καθαρίζεται κάθε μέρα και μια φορά την εβρομάδα πρέπει να καθαρίζεται εξονυχιστικά. Η κοπριά και τα υγρά άχυρα πρέπει να αφαιρούνται κάθε μέρα και να στρώνεται με καθαρό άχυρο. Εάν καλύπτετε το δάπεδο με άχυρα, το πιο χρήσιμο εργαλείο για την αφαίρεση της κοπριάς είναι η πιρούνα, αλλά εάν χρησιμοποιείτε πριονίδι, τότε είναι καλύτερο το φτυάρι. Είναι προτιμότερο να αραδιάσετε το καθαρό άχυρο σε μια γωνία όσο καθαρίζετε τα βρόμικα άχυρα και την κοπριά. Αυτό διευκολύνει το σκούπισμα του δαπέδου και του επιτρέπει να στεγνώσει όσο εσείς συνεχίζετε το καθάρισμα.

Τα εργαλεία του στάβλου

Τα απαραίτητα εργαλεία ενός στάβλου είναι το δίκρανο, η τσουγράνα για την κοπριά, το πλατύ, το ατσάλινο φτυάρι, η βούρτσα με σκληρές τρίχες και το καροτσάκι μεταφοράς. Κάθε φορά που τελειώνετε τη δουλειά σας δεν πρέπει να έχετε αφήσει κανένα εργαλείο εκτεθειμένο.