Στοιχεία περιγραφής των νοσημάτων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η περιγραφή και μελέτη κάθε νοσήματος απαιτεί την υποδιαίρεση και κατάταξη όλων των στοιχείων που την απαρτίζουν στα παρακάτω μέρη:

  • Ορολογία. Η ορολογία περιλαμβάνει το όνομα και τα συνώνυμα του νοσήματος.
  • Ορισμός. Ορίζεται πολύ περιληπτικά η νόσος η σημασία της, το σύστημα ή όργανο, που προσβάλλει και η μορφή της.
  • Ιστορικό ή αναμνηστικό. Αναφέρεται κάθε πληροφορία σχετική με την υγιεινή κατάσταση του ζώου σε ό,τι αφορά τα εξής: τη διάρκεια της νόσου (από πότε νοσεί το ζώο), την πορεία ή εξέλιξη της νόσου (αν χειροτέρευσε ή βελτιώθηκε), την όρεξη (λήψη τροφής και νερού) και τη σύνθεση του σιτηρεσίου, τη συμπεριφορά (αλλαγή συνηθειών, νευρική διέγερση κ.λπ.), την υγιεινή κατάσταση (αν έχει προσβληθεί άλλη φορά από την ίδια ή άλλη νόσο και πότε), την τυχόν προηγηθείσα εξέταση, θεραπεία ή επέμβαση από κτηνίατρο ή και πρακτικό και ποιά φάρμακα ή επέμβαση έγιναν, την προσβολή και άλλων ζώων της ίδιας εκτροφής ή γειτονικών εκτροφών (ιδιαίτερα για τα λοιμώδη νοσήματα), τη βρώση αλλοιωμένης τροφής ή μαζί με την τροφή δηλητηριωδών ή ύποπτων ουσιών (φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων κ.λπ.-ιδιαίτερα για τις δηλητηριάσεις). Τα νοσήματα του γεννητικού συστήματος και τα μαιευτικά προβλήματα χρειάζονται και άλλα ειδικά στοιχεία από το ιστορικό.
  • Αιτιολογία. Στην αιτιολογία αναφέρονται και περιγράφονται όλα τα αίτια που προκαλούν τη νόσο (μολυσματικά, μηχανικά χημικά, τροφικά, κληρονομικά κ.λπ.)
  • Παθογένεια. Αναφέρεται στον τρόπο μετάδοσης και πρόκλησης της νόσου από τα αντίστοιχα αίτια, τα οποία μελετά λεπτομερώς.
  • Συμπτωματολογία. Αναφέρονται και περιγράφονται τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία τη χαρακτηρίζουν και διαπιστώνονται με την κλινική εξέταση. Τα συμπτώματα της νόσου παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διάγνωση.
  • Αλλοιώσεις. Περιγράφονται τόσο οι μακροσκοπικές όσο και οι μικροσκοπικές αλλοιώσεις των οργάνων ή ιστών του οργανισμού, που έχουν προσβληθεί και είναι χαρακτηριστικές της κάθε νόσου. Οι αλλοιώσεις βέβαια διαπιστώνονται μετά το θάνατο ή τη θανάτωση του ζώου με τη νεκροτομή οι μακροσκοπικές και με ιστολογική εξέταση οι μικροσκοπικές.
  • Διάγνωση. Η διάγνωση εξάγεται, αφού ληφθούν υπόψη κυρίως τα συμπτώματα της νόσου και οι πληροφορίες από το ιστορικό. Πολλές φορές όμως μόνο αυτά δεν επαρκούν για την ακριβή διάγνωση, είτε γιατί είναι ελλιπή, είτε γιατί μοιάζουν ή συμπίπτουν με τα συμπτώματα και τις πληροφορίες και άλλων νοσημάτων. Στις περιπτώσεις αυτές βοηθούν σημαντικά οι παρακλινικές ή εργαστηριακές εξετάσεις. Ορισμένα νοσήματα, δύο ή περισσότερα μπορεί να χαρακτηρίζονται από συμπτώματα ίδια ή παρόμοια, οπότε απαιτείται να γίνει μεταξύ τους διαφορική διάγνωση, η οποία στηρίζεται στη διάκριση του καθενός νοσήματος από τα άλλα βάσει κάποιου ιδιαίτερου συμπτώματος ή στα αποτελέσματα των παρακλινικών εξετάσεων.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Υγιεινή και στοιχεία παθολογίας των αγροτικών ζώων" Αποστόλου Μ. Ζαφράκα