Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συγκομιδή και διαχείριση σποροπαραγωγικής καλλιέργειας έρποντος τριφυλλιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Από πειραματισμό του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας αποδείχθηκε ότι η ...')
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Από πειραματισμό του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας αποδείχθηκε ότι η σποροπαραγωγική ικανότητα του [[Έρπον τριφύλλι φυτό |έρποντος τριφυλλιού]] δεν επηρεάζεται εάν η [[Καλλιέργεια έρποντος τριφυλλιού |καλλιέργεια]] βοσκηθεί ή θερισθεί ως τις 15 Μαΐου και στη συνέχεια αφεθεί για παραγωγή σπόρου. Είναι δε δυνατόν να ληφθούν δύο παραγωγές το ίδιο έτος. Λόγω της συνεχούς άνθησης η καλλιέργεια είναι έτοιμη για συγκομιδή όταν το 75-85% από τις καρποταξίες έχουν πάρει καφετί χρώμα. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει:
 
Από πειραματισμό του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας αποδείχθηκε ότι η σποροπαραγωγική ικανότητα του [[Έρπον τριφύλλι φυτό |έρποντος τριφυλλιού]] δεν επηρεάζεται εάν η [[Καλλιέργεια έρποντος τριφυλλιού |καλλιέργεια]] βοσκηθεί ή θερισθεί ως τις 15 Μαΐου και στη συνέχεια αφεθεί για παραγωγή σπόρου. Είναι δε δυνατόν να ληφθούν δύο παραγωγές το ίδιο έτος. Λόγω της συνεχούς άνθησης η καλλιέργεια είναι έτοιμη για συγκομιδή όταν το 75-85% από τις καρποταξίες έχουν πάρει καφετί χρώμα. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει:
 
*με θεριζοαλωνισμό, αφού προηγηθεί η εφαρμογή κάποιας αποξηραντικής ουσίας και
 
*με θεριζοαλωνισμό, αφού προηγηθεί η εφαρμογή κάποιας αποξηραντικής ουσίας και
*με θερισμό, παραμονή της χορτομάζας για αποξήρανση και στη συνέχεια αλωνισμός. Συνιστάται η χορτομάζα να μεταφέρεται στην άκρη του αγρού για αποξήρανση, ώστε να γίνεται άμεση [[Καλλιέργεια έρποντος τριφυλλιού#Άρδευση έρποντος τριφυλλιού |άρδευση]] μετά την κοπή, η οποία επικ//»νι ι
+
*με θερισμό, παραμονή της χορτομάζας για αποξήρανση και στη συνέχεια αλωνισμός. Συνιστάται η χορτομάζα να μεταφέρεται στην άκρη του αγρού για αποξήρανση, ώστε να γίνεται άμεση [[Καλλιέργεια έρποντος τριφυλλιού#Άρδευση έρποντος τριφυλλιού |άρδευση]] μετά την κοπή, η οποία επιταχύνει την αναβλάστηση. Κοπή και αλωνισμός νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα μειώνουν τις απώλειες σπόρου από τίναγμα. Ο αλωνισμός παρουσιάζει δυσκολίες γιατί ο σπόρος είναι πολύ μικρός και παρασύρεται από το άχυρο.
την αναβλάστηση. Κοπή και αλωνισμός νωρίς το πρωί ή αργά το απόγειιμι/ μι ι
+
ώνουν τις απώλειες σπόρου από τίναγμα. Ο αλωνισμός παρουσιάζει ό ι κ - . κ ο /π
+
γιατί ο σπόρος είναι πολύ μικρός και παρασύρεται από το άχυρο.
+
  
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια έρποντος τριφυλλιού| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια έρποντος τριφυλλιού| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:29, 3 Οκτωβρίου 2013

Από πειραματισμό του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας αποδείχθηκε ότι η σποροπαραγωγική ικανότητα του έρποντος τριφυλλιού δεν επηρεάζεται εάν η καλλιέργεια βοσκηθεί ή θερισθεί ως τις 15 Μαΐου και στη συνέχεια αφεθεί για παραγωγή σπόρου. Είναι δε δυνατόν να ληφθούν δύο παραγωγές το ίδιο έτος. Λόγω της συνεχούς άνθησης η καλλιέργεια είναι έτοιμη για συγκομιδή όταν το 75-85% από τις καρποταξίες έχουν πάρει καφετί χρώμα. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει:

  • με θεριζοαλωνισμό, αφού προηγηθεί η εφαρμογή κάποιας αποξηραντικής ουσίας και
  • με θερισμό, παραμονή της χορτομάζας για αποξήρανση και στη συνέχεια αλωνισμός. Συνιστάται η χορτομάζα να μεταφέρεται στην άκρη του αγρού για αποξήρανση, ώστε να γίνεται άμεση άρδευση μετά την κοπή, η οποία επιταχύνει την αναβλάστηση. Κοπή και αλωνισμός νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα μειώνουν τις απώλειες σπόρου από τίναγμα. Ο αλωνισμός παρουσιάζει δυσκολίες γιατί ο σπόρος είναι πολύ μικρός και παρασύρεται από το άχυρο.