Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συγκομιδή καρότου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Τα φρέσκα [[Καρότο προϊόν|καρότα]] για την αγορά, συγκομίζονται συνήθως όταν αποκτήσουν διάμετρο στον ώμο 2,5 -3,5cm. Η συγκομιδή γίνεται σε 80 - 150 ημέρες μετά τη σπορά, ανάλογα με την [[Ποικιλίες καρότου|ποικιλία]] και με τις [[Κλιματικές συνθήκες καρότου|θερμοκρασίες]] που επικρατούν. Οι [[Βοτανικά χαρακτηριστικά καρότου|γογγυλόριζες]] συγκομίζονται πριν από την πλήρη ανάπτυξή τους και σκλήρυνση όταν είναι τρυφερός και τραγανές. Τα καρότα που προορίζονται για μεταποίηση αφήνονται στο [[Εδαφικές συνθήκες καρότου|έδαφος]] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί τόσο η ξηρά ουσία όσο και το χρώμα αυξάνουν με την ωρίμανση. Όταν η έκταση που θα συγκομιστεί είναι μικρή και θα εφαρμοστεί σταδιακή συγκομιδή, τα [[Καρότο φυτό|φυτά]] εκριζώνονται από το έδαφος με τράβηγμα από τα φύλλα, αφού προηγηθεί πότισμα. Το προϊόν πλένεται και μεταφέρεται στην αγορά είτε με τα φυλλά σε μεγάλες δεσμίδες είτε χωρίς φύλλα. Όταν η συγκομιδή γίνεται σε μεγάλη έκταση, τότε εφαρμόζεται μηχανική εξαγωγή των φυτών από το έδαφος με ειδικό υνί που σύρεται από τον ελκυστήρα και ακολουθεί συλλογή των φυτών σε σωρούς, κόψιμο των φύλλων με μαχαίρι λίγο πάνω από τους "ώμους" της γογγυλόριζας (βάση των μίσχων) και στη συνέχεια μεταφέρονται στο συσκευαστήριο. Ακολουθεί πλύσιμο για να απομακρυνθεί το χώμα, στέγνωμα και διαλογή για να απομακρυνθούν οι παραμορφωμένες, τραυματισμένες και με πράσινους ώμους γογγυλόριζες. Στη συνέχεια συσκευάζονται σε δικτυωτούς ή πλαστικούς σάκκους σε σταθερό βάρος, για την αγορά ή για την εξαγωγή. Σε χώρες όπου το καρότο [[Καλλιέργεια καρότου|καλλιεργείται]] σε μεγάλη έκταση η συγκομιδή γίνεται με αυτόματες συλλεκτικές μηχανές, οι οποίες στο πέρασμά τους από το χωράφι εκριζώνουν, κόβουν τα φύλλα και μαζεύουν τις γογγυλόριζες σε καρότσες για μεταφορά στο συσκευαστήριο. Προϋπόθεση της συγκομιδής με μηχανή είναι η γραμμική σπορά. Η μέση απόδοση ενός στρέμματος είναι 4-5 τόνοι.  
+
Τα φρέσκα [[Καρότο προϊόν|καρότα]] για την αγορά, συγκομίζονται συνήθως όταν αποκτήσουν διάμετρο στον ώμο 2,5 -3,5cm. Η συγκομιδή γίνεται σε 80 - 150 ημέρες μετά τη σπορά, ανάλογα με την [[Ποικιλίες καρότου|ποικιλία]] και με τις [[Κλιματικές συνθήκες καρότου|θερμοκρασίες]] που επικρατούν. Οι [[Βοτανικά χαρακτηριστικά καρότου|γογγυλόριζες]] συγκομίζονται πριν από την πλήρη ανάπτυξή τους και σκλήρυνση όταν είναι τρυφερός και τραγανές. Τα καρότα που προορίζονται για μεταποίηση αφήνονται στο [[Εδαφικές συνθήκες καρότου|έδαφος]] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί τόσο η ξηρά ουσία όσο και το χρώμα αυξάνουν με την ωρίμανση. Όταν η έκταση που θα συγκομιστεί είναι μικρή και θα εφαρμοστεί σταδιακή συγκομιδή, τα [[Καρότο φυτό|φυτά]] εκριζώνονται από το έδαφος με τράβηγμα από τα φύλλα, αφού προηγηθεί πότισμα. Το προϊόν πλένεται και μεταφέρεται στην αγορά είτε με τα φυλλά σε μεγάλες δεσμίδες είτε χωρίς φύλλα. Όταν η συγκομιδή γίνεται σε μεγάλη έκταση, τότε εφαρμόζεται μηχανική εξαγωγή των φυτών από το έδαφος με ειδικό υνί που σύρεται από τον ελκυστήρα και ακολουθεί συλλογή των φυτών σε σωρούς, κόψιμο των φύλλων με μαχαίρι λίγο πάνω από τους "ώμους" της γογγυλόριζας (βάση των μίσχων) και στη συνέχεια μεταφέρονται στο συσκευαστήριο. Ακολουθεί πλύσιμο για να απομακρυνθεί το χώμα, στέγνωμα και διαλογή για να απομακρυνθούν οι παραμορφωμένες, τραυματισμένες και με πράσινους ώμους γογγυλόριζες. Στη συνέχεια συσκευάζονται σε δικτυωτούς ή πλαστικούς σάκκους σε σταθερό βάρος, για την αγορά ή για την εξαγωγή. Σε χώρες όπου το καρότο [[Καλλιέργεια καρότου|καλλιεργείται]] σε μεγάλη έκταση η συγκομιδή γίνεται με αυτόματες συλλεκτικές μηχανές, οι οποίες στο πέρασμά τους από το χωράφι εκριζώνουν, κόβουν τα φύλλα και μαζεύουν τις γογγυλόριζες σε καρότσες για μεταφορά στο συσκευαστήριο. Προϋπόθεση της συγκομιδής με μηχανή είναι η γραμμική σπορά. Η μέση απόδοση ενός στρέμματος είναι 4-5 τόνοι.<ref name="Ειδική λαχανοκομία"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Ειδική λαχανοκομία"> Ειδική λαχανακομία - Λαχανικά υπαίθρου, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 1996. </ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια καρότου| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια καρότου| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:42, 7 Ιουλίου 2015

Τα φρέσκα καρότα για την αγορά, συγκομίζονται συνήθως όταν αποκτήσουν διάμετρο στον ώμο 2,5 -3,5cm. Η συγκομιδή γίνεται σε 80 - 150 ημέρες μετά τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία και με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Οι γογγυλόριζες συγκομίζονται πριν από την πλήρη ανάπτυξή τους και σκλήρυνση όταν είναι τρυφερός και τραγανές. Τα καρότα που προορίζονται για μεταποίηση αφήνονται στο έδαφος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί τόσο η ξηρά ουσία όσο και το χρώμα αυξάνουν με την ωρίμανση. Όταν η έκταση που θα συγκομιστεί είναι μικρή και θα εφαρμοστεί σταδιακή συγκομιδή, τα φυτά εκριζώνονται από το έδαφος με τράβηγμα από τα φύλλα, αφού προηγηθεί πότισμα. Το προϊόν πλένεται και μεταφέρεται στην αγορά είτε με τα φυλλά σε μεγάλες δεσμίδες είτε χωρίς φύλλα. Όταν η συγκομιδή γίνεται σε μεγάλη έκταση, τότε εφαρμόζεται μηχανική εξαγωγή των φυτών από το έδαφος με ειδικό υνί που σύρεται από τον ελκυστήρα και ακολουθεί συλλογή των φυτών σε σωρούς, κόψιμο των φύλλων με μαχαίρι λίγο πάνω από τους "ώμους" της γογγυλόριζας (βάση των μίσχων) και στη συνέχεια μεταφέρονται στο συσκευαστήριο. Ακολουθεί πλύσιμο για να απομακρυνθεί το χώμα, στέγνωμα και διαλογή για να απομακρυνθούν οι παραμορφωμένες, τραυματισμένες και με πράσινους ώμους γογγυλόριζες. Στη συνέχεια συσκευάζονται σε δικτυωτούς ή πλαστικούς σάκκους σε σταθερό βάρος, για την αγορά ή για την εξαγωγή. Σε χώρες όπου το καρότο καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση η συγκομιδή γίνεται με αυτόματες συλλεκτικές μηχανές, οι οποίες στο πέρασμά τους από το χωράφι εκριζώνουν, κόβουν τα φύλλα και μαζεύουν τις γογγυλόριζες σε καρότσες για μεταφορά στο συσκευαστήριο. Προϋπόθεση της συγκομιδής με μηχανή είναι η γραμμική σπορά. Η μέση απόδοση ενός στρέμματος είναι 4-5 τόνοι.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική λαχανακομία - Λαχανικά υπαίθρου, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 1996.