Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συγκομιδή σόργου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με ' [...')
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
{{{top_heading|==}}}Ωρίμανση-Συγκομιδή-Αποθήκευση{{{top_heading|==}}}
 +
 +
{{{top_heading|===}}}Καρποδοτικές καλλιέργειες{{{top_heading|===}}}
 +
 +
Η φυσιολογική ωρίμανση πραγματοποιείται όταν εμφανισθεί η μαύρη κηλίδα στον ποδίσκο του [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σόργου#Καρπός |καρπού]]. Η συγκομιδή γίνεται 7-10 ημ. αργότερα, όταν η υγρασία του καρπού είναι 15-20%. Τότε οι καρποί έχουν πάρει το τελικό τους χρώμα και αρχίζουν να σκληραίνουν. Η συγκομιδή όταν ο καρπός είναι αποθηκεύσιμος (υγρασία 13%) είναι πρακτικά αδύνατη λόγω πιθανών απωλειών από πλάγιασμα, τίναγμα καρπών και προσβολών από έντομα και πουλιά. Η συγκομιδή του [[Σόργο φυτό |σόργου]] γίνεται με θεραλωνιστικές μηχανές μικρών σιτηρών χωρίς συνήθως μετατροπές όταν πρόκειται για νάνες [[Ποικιλίες σόργου |ποικιλίες]] ή υβρίδια.
 +
 +
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια σόργου| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια σόργου| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]

Αναθεώρηση της 06:35, 9 Ιουλίου 2013

Ωρίμανση-Συγκομιδή-Αποθήκευση

Καρποδοτικές καλλιέργειες

Η φυσιολογική ωρίμανση πραγματοποιείται όταν εμφανισθεί η μαύρη κηλίδα στον ποδίσκο του καρπού. Η συγκομιδή γίνεται 7-10 ημ. αργότερα, όταν η υγρασία του καρπού είναι 15-20%. Τότε οι καρποί έχουν πάρει το τελικό τους χρώμα και αρχίζουν να σκληραίνουν. Η συγκομιδή όταν ο καρπός είναι αποθηκεύσιμος (υγρασία 13%) είναι πρακτικά αδύνατη λόγω πιθανών απωλειών από πλάγιασμα, τίναγμα καρπών και προσβολών από έντομα και πουλιά. Η συγκομιδή του σόργου γίνεται με θεραλωνιστικές μηχανές μικρών σιτηρών χωρίς συνήθως μετατροπές όταν πρόκειται για νάνες ποικιλίες ή υβρίδια.