Συντήρηση τριαντάφυλλου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:25, 10 Φεβρουαρίου 2016 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μετά την κοπή, τα τριαντάφυλλα τοποθετούνται σε φύλλα πλαστικού, τυλίγονται σε δέμα και τοποθετούνται τα στελέχη τους το γρηγορότερο μέσα σε νερό δροσερό που έχει προστεθεί κιτρικό οξύ 500ppm ή χλώριο 0,5 gr/lt. Στη συνέχεια μπαίνουν στο ψυγείο σε θερμοκρασία 3-4 °C μέχρι να οδηγηθούν στο συσκευαστήριο. Αντί αυτών υπάρχουν τυποποιημένες συντηρητικές ουσίες (Chrysal, Rosal κ.λ.π.). Οι ουσίες αυτές βοηθούν στη μακρόχρονη διατήρηση των ανθέων αφού περιορίζουν την αναπνοή, διατηρούν το στα επιθυμητά επίπεδα καθώς και την ωσμωτική πίεση και τέλος, εμποδίζουν την δραστηριότητα των βακτηρίων. Η παρουσία φρούτων και λαχανικών στους χώρους αποθήκευσης των τριαντάφυλλων έχει δυσμενή επίδραση στη συντηρησιμότητά τους γιατί παράγουν αιθυλένιο που προκαλεί γήρανση των ανθέων και πτώση των πετάλων.[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Εγκατάσταση θερμοκηπίου καλλιέργειας τρινταφυλλιάς με χρήση γεωθερμικής ενέργειας σε συνδυασμό με υπαίθρια καλλιέργεια σπαραγγιών", πτυχιακή μελέτη του φοιτητή Σταύρου Μαντζουράνη, Καβάλα 2002.