Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σόργο η σκούπα"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
 
Η σπορά στη χώρα μας αυτού του είδους [[Σόργο φυτό |σόργου]] ξεκινά από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και διαρκεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Σπείρεται σε γραμμές που απέχουν 60-100cm. Οι αποστάσεις των φυτών στη γραμμή ξεκινούν από 8-10cm (σε υγρές περιοχές) και φθάνουν τα 15-25cm σε ξηρές περιοχές. Η απαιτούμενη ποσότητα του σπόρου ποικίλλει από 0.5-1.5 kg/στρ.
 
Η σπορά στη χώρα μας αυτού του είδους [[Σόργο φυτό |σόργου]] ξεκινά από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και διαρκεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Σπείρεται σε γραμμές που απέχουν 60-100cm. Οι αποστάσεις των φυτών στη γραμμή ξεκινούν από 8-10cm (σε υγρές περιοχές) και φθάνουν τα 15-25cm σε ξηρές περιοχές. Η απαιτούμενη ποσότητα του σπόρου ποικίλλει από 0.5-1.5 kg/στρ.
  
Η συγκομιδή ξεκινά γύρω στα μέσα Αυγούστου (90-100 ημ. από σπορά) όταν οι καρποί είναι ακόμα γαλακτώδεις. Κάθε φυτό κόβεται σε ένα ύψος 10-15cm από το έδαφος ("ξάπλωμα"). Ακολουθεί το κόψιμο της φόβης με υπόλειμμα του στελέχους 10-15cm και αφαίρεση των φύλλων που πιθανόν να υπάρχουν. Οι φόβες απλώνονται σε αλώνια για ένα 24ωρο περίπου και ακολουθεί η αφαίρεση των καρπών με ειδικά εργαλεία. Μετά γίνεται άπλωμα των ταξιανθιών και νέα ξήρανση για 2-3 ημέρες. Τέλος ακολουθεί η δεματοποίηση σε χωρικά δέματα και η διάθεση του προϊόντος  στο εμπόριο.
+
Η συγκομιδή αυτής της [[Ποικιλίες σόργου |ποικιλίας]]ξεκινά γύρω στα μέσα Αυγούστου (90-100 ημ. από σπορά) όταν οι καρποί είναι ακόμα γαλακτώδεις. Κάθε φυτό κόβεται σε ένα ύψος 10-15cm από το έδαφος ("ξάπλωμα"). Ακολουθεί το κόψιμο της φόβης με υπόλειμμα του στελέχους 10-15cm και αφαίρεση των φύλλων που πιθανόν να υπάρχουν. Οι φόβες απλώνονται σε αλώνια για ένα 24ωρο περίπου και ακολουθεί η αφαίρεση των καρπών με ειδικά εργαλεία. Μετά γίνεται άπλωμα των ταξιανθιών και νέα ξήρανση για 2-3 ημέρες. Τέλος ακολουθεί η δεματοποίηση σε χωρικά δέματα και η διάθεση του προϊόντος  στο εμπόριο.
  
 
Ο [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σόργου#Καρπός |καρπός]] ο οποίος προκύπτει ξηραίνεται, αλωνίζεται και χρησιμοποιείται ως [[Ζωοτροφές και πρόσθετες ύλες ζωοτροφών |ζωοτροφή]].
 
Ο [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σόργου#Καρπός |καρπός]] ο οποίος προκύπτει ξηραίνεται, αλωνίζεται και χρησιμοποιείται ως [[Ζωοτροφές και πρόσθετες ύλες ζωοτροφών |ζωοτροφή]].

Αναθεώρηση της 12:29, 5 Ιουλίου 2013

Παλιά θεωρούνταν ότι ανήκε σε ξεχωριστό είδος (S. scoparium), αλλά σήμερα θεωρείται ως υποείδος του S. bicolor.

Συνήθως τα φυτά έχουν μεγάλη ανάπτυξη (ύψος 2.5-3.5m) και ταξιανθία που χαρακτηρίζεται από πολύ βραχεία ράχη και επιμήκεις διακλαδώσεις.. Η ταξιανθία έχει συνολικό μήκος 45-70cm. Υπάρχουν και παραλλαγές με πολύ μικρότερη ανάπτυξη που χαρακτηρίζονται ως νάνες.

Η σπορά στη χώρα μας αυτού του είδους σόργου ξεκινά από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και διαρκεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Σπείρεται σε γραμμές που απέχουν 60-100cm. Οι αποστάσεις των φυτών στη γραμμή ξεκινούν από 8-10cm (σε υγρές περιοχές) και φθάνουν τα 15-25cm σε ξηρές περιοχές. Η απαιτούμενη ποσότητα του σπόρου ποικίλλει από 0.5-1.5 kg/στρ.

Η συγκομιδή αυτής της ποικιλίαςξεκινά γύρω στα μέσα Αυγούστου (90-100 ημ. από σπορά) όταν οι καρποί είναι ακόμα γαλακτώδεις. Κάθε φυτό κόβεται σε ένα ύψος 10-15cm από το έδαφος ("ξάπλωμα"). Ακολουθεί το κόψιμο της φόβης με υπόλειμμα του στελέχους 10-15cm και αφαίρεση των φύλλων που πιθανόν να υπάρχουν. Οι φόβες απλώνονται σε αλώνια για ένα 24ωρο περίπου και ακολουθεί η αφαίρεση των καρπών με ειδικά εργαλεία. Μετά γίνεται άπλωμα των ταξιανθιών και νέα ξήρανση για 2-3 ημέρες. Τέλος ακολουθεί η δεματοποίηση σε χωρικά δέματα και η διάθεση του προϊόντος στο εμπόριο.

Ο καρπός ο οποίος προκύπτει ξηραίνεται, αλωνίζεται και χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή.