Σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση ποιότητας προϊόντων σπογαλλιείας και σπογγοκαλλιέργειας - Agro 6

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:49, 27 Σεπτεμβρίου 2016 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) στα πλαίσια ενίσχυσης των αλιευτικών προϊόντων εκπόνησε το πρώτο προαιρετικό κλαδικό πρότυπο Agro 6 (Σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση ποιότητας προϊόντων σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας).

Περιλαμβάνει προδιαγραφές εξαλίευσης και παραγωγής - ποιοτικού ελέγχου προϊόντος για την πιστοποίηση και την απονομή πιστοποιητικού και σήματος ποιότητας για τα αλιευόμενα και καλλιεργούμενα εμπορικά είδη σπόγγων:

  • Spongia officinalis adriatica (Ματαπάς)
  • Spongia officinaliw molissima (Ψιλό)
  • Spongia agaricina (Λαγόφυτο)
  • Spongia ziocca (Τσιμούχα)
  • Hippospongia communis (Καπάδικο)

Αυτό το πρότυπο περιγράφει τις προδιαγραφές υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων της ελληνικής σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας, οι οποίες αφορούν:

  • την παραγωγή - καλλιέργεια
  • την εξαλίευση
  • τη μεταποίηση - επεξεργασία
  • την αποθήκευση
  • τη συσκευασία
  • τη μεταφορά και διακίνηση

Οι βασικές αρχές του Agro 6 αναφέρονται κυρίως:

  • στις απαιτήσεις για την παραγωγή και εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων από σπογγοκαλλιέργεια
  • στις απαιτήσεις για την εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων προερχόμενων από την αλιεία
  • στις απαιτήσεις για την επεξεργασία σπόγγων επί του σκάφους
  • στις απαιτήσεις για την επεξεργασία και φύλαξη σπόγγων στη σπογγαποθήκη-εργαστήριο
  • στις απαιτήσεις για τη συσκευασία και αποθήκευση εμπορικών σπόγγων
  • στις απαιτήσεις για τη μεταφορά και διακίνηση των εμπορικών σπόγγων
  • στην αξιολόγηση προϊόντων σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας
  • στην τήρηση στοιχείων από τις παραγωγικές μονάδες

Σύνδεσμοι


http://reverie.neuropublic.com/np/agriforum/index.php