Τριφύλλι προϊόν

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 15:22, 4 Οκτωβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Λειμώνιο τριφύλλι προϊόν

Η απόδοση κατά τον πρώτο χρόνο κυμαίνεται από 2.500 έως 3.500 kg/στρ. χλωρό χόρτο ή 500 έως 800 kg/στρ. σανό και κατά το δεύτερο και τρίτο χρόνο μεταξύ 4.000-6.000 kg/στρ. χλωρό χόρτο ή 1.000-1.500kg/στρ. σανό. Η απόδοση είναι πάντα μεγαλύτερη στις πρώτες κοπές κάθε έτους. Οι μέσες αποδόσεις με σπόρο κυμαίνονται από 20 έως 50kg/στρ. Το λειμώνιο τριφύλλι χρησιμοποιείται και για αναχλόωση παλαιών λειμώνων λόγω της εύκολης εγκατάστασής του. Ο σανός είναι πολύ καλής ποιότητας και αναφέρεται ότι έχει μεγαλύτερη πεπτικότητα συγκρινόμενος με το σανό της μηδικής.






Έρπον τριφύλλι προϊόν

Η συμμετοχή του έρποντος τριφυλλιού στα μίγματα των τεχνητών λειμώνων βελτιώνει την απόδοση σε χαρτομάζα και την ποιότητά της χωρίς τη χρησιμοποίηση αζωτούχων λιπασμάτων. Τα τελευταία χρόνια το έρπον τριφύλλι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χλοοταπήτων με, ιδιαίτερα αισθητικό αποτέλεσμα. Η απόδοση της σποροπαραγωγικής καλλιέργειας κυμαίνεται από 40 έως 50kg σπόρου/στρ.

Θρεπτική αξία έρποντος τριφυλλιού

Η θρεπτική και διατροφική αξία του λευκού τριφυλλιού το κάνουν να αποτελεί πολύτιμο συστατικό των βοσκοτόπων και των τεχνητών λειμώνων. Η χυμώδης φυτομάζα είναι ιδιαίτερα εύγευστη και έχει μεγάλη πεπτικότητα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Μπορεί να βοσκηθεί από όλα τα είδη των ζώων. Όταν βόσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης τα φυτά περιέχουν μέχρι 25-30 % πρωτεΐνη. Ακόμα και στην ωρίμανση η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να υπερβεί το 15%. Η βόσκηση όμως αμιγούς καλλιέργειας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τυμπανισμού στα ζώα. Επίσης ο σανός και η ενσιρωμένη τροφή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.






Αλεξανδρινό τριφύλλι προϊόν

Το αλεξανδρινό τριφύλλι χρησιμοποιείται για βόσκηση και για παραγωγή χλωρού χόρτου, ενσιρώματος και σανού, καθώς και για χλωρά λίπανση. Ο κίνδυνος τυμπανισμού στα ζώα είναι μικρός. Έχει μικρότερη αναλογία φύλλων, μικρότερη πεπτικότητα και ολική πρωτεΐνη σε σύγκριση με τη μηδική, το λειμώνιο τριφύλλι και το έρπον τριφύλλι.

Η ετήσια απόδοση σε χλωρό χόρτο κυμαίνεται από 3 έως 7tn/στρ και σε σανό από 500 έως 1.700kg/στρ. Η απόδοση σε σπόρο μπορεί να ξεπεράσει τα 100kg/στρ.






Περσικό τριφύλλι προϊόν

Το περσικό τριφύλλι είναι φυτό κατάλληλο για βόσκηση, για παραγωγή σανού, ενσιρώματος και για χλωρά λίπανση. Η βόσκηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξασφαλίζει χλωρά τροφή για τα ζώα που εκείνη την περίοδο είναι περιορισμένη. Η βόσκηση όμως πρέπει να γίνεται με προσοχή για την αποφυγή τυμπανισμού στα ζώα. Ο σανός και η ενσιρωμένη τροφή είναι πολύ καλής ποιότητας. Οι αποδόσεις με άρδευση είναι μεγάλες και κυμαίνονται από 8 έως 9 tn/στρ. χλωρό χόρτο και 1-1,5 tn/στρ. σανό. Χωρίς άρδευση η απόδοση σανού φτάνει 250-500 kg/στρ. Η καλλιέργεια για χλωρά λίπανση μπορεί να βοσκηθεί ελαφρά την άνοιξη και στη συνέχεια να γίνει η ενσωμάτωσή της στο έδαφος. Οι συνήθεις αποδόσεις σπόρου είναι 20-35 kg/στρ., σε ευνοϊκές όμως συνθήκες μπορεί να φθάσουν και τα 70 kg/στρ.






[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.