Τύποι ελαιοτριβείων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι ποιο ευρέως διαδεδομένες μέθοδοι είναι αυτές της φυγοκέντρισης και η κλασσική παραδοσιακή μέθοδος της πίεσης. Τα φυγοκεντρικά συστήματα, διακρίνονται σε τριών και δύο φάσεων, ανάλογα με τα προϊόντα που δίνουν στο τέλος της επεξεργασίας. Στα συστήματα πίεσης και στα 3-φασικά φυγοκεντρικά συστήματα, τα απόβλητα είναι και υγρά και στερεά (κατσίγαρος και ελαιοπυρήνας) ενώ στα 2-φασικά συστήματα το απόβλητο που προκύπτει είναι υγρός ελαιοπυρήνας. Τα τρία συστήματα διαφέρουν σημαντικά ως προς το ποσό των υγρών αποβλήτων και των άλλων παραπροϊόντων που παράγουν. Έτσι ανάλογα με τα συστήματα που χρησιμοποιούνται διακρίνονται και οι τύποι των ελαιοτριβείων σε κλασσικού τύπου ελαιοτριβεία και σε φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία.

Η μέθοδος της φυγοκέντρισης στηρίζεται στη διαφορά του ειδικού βάρους που παρουσιάζουν τα συστατικά της ελαιοζύμης (ελαιόλαδο, νερό και στερεά συστατικά). Με τη μέθοδο αυτή η ελαιοζύμη μετά τη μάλαξη αραιώνεται με νερό και φυγοκεντρείται δια μέσου του φυγοκεντρητή, όπου γίνεται ο διαχωρισμός του ελαιολάδου από τα υπόλοιπα συστατικά.

Με το σύστημα τριών φάσεων η ελαιόπαστα διαχωρίζεται σε φυτικά υγρά, λάδι και πυρήνα. Στο σύστημα αυτό για την εξαγωγή του ελαιολάδου απαιτείται προσθήκη νερού (1lt για κάθε kg ελαιοζύμης) για καλύτερο διαχωρισμό των συστατικών.

Με τα συστήματα δύο φάσεων, τα απόβλητα ελαττώνονται αρκετά δραστικά σε σχέση με τα συστήματα τριών φάσεων. Η αναλογία καρπού αποβλήτων που στα φυγοκεντρικά συστήματα τριών φάσεων είναι 1:1 ή 1:1,2 στα φυγοκεντρικά δύο φάσεων μειώνονται στο 1:0,2 ή 1:0,15. Έτσι έχουμε:

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Μέθοδοι επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων ελαιοτριβείων", Μεταπτυχιακή εργασία της Βολικάκη Χρυσής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μεταπτυχιακό πρόγραμμα περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, Χανιά 2008