Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Υφιστάμενη κατάσταση αγελαδοτροφικού κλάδου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(18 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο κλάδος της [[εκτροφή βοοειδών |βοοτροφίας]] παράγει, κατά βάση, κρέας και γάλα, ενώ ήσσονος σημασίας προϊόντα θεωρούνται το δέρμα, η κόπρος κ.λπ. Τα διατηρούμενα στον κόσμο [[βοοειδή]] (αγελάδες, ταύροι, δαμάλεις, μόσχοι, μοσχίδες), διαφοροποιούνται, σύμφωνα με τις παραγωγικές τους ιδιότητες, σε κατεύθυνση [[Γαλακτοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |γαλακτοπαραγωγική]] ή [[Κρεοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |κρεοπαραγωγική]] ή [[Μικτός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |μικτή]] (για κρέας και γάλα).
+
[[Image:Υφιστάμενη κατάσταση αγελαδοτροφικού κλάδου.jpg|thumb|px100|Βοοειδή σε περιφραγμένο χώρο]]
 +
[[Image:Υφιστάμενη κατάσταση αγελαδοτροφικού κλάδου iii.jpg|thumb|px100|Βοοειδές φυλής Belgian Blue]]
 +
[[Image:Όχημα μεταφορά ζώντων βοοειδών.jpg|thumb|px100|Όχημα μεταφοράς ζώντων βοοειδών]]
 +
[[Image:Βουβάλια εκτρεφόμενα στο νομό Σερρών.jpg|thumb|px100|Βουβάλια εκτρεφόμενα στο νομό Σερρών]]
  
Η παγκόσμια παραγωγή [[Αγελαδινό γάλα |γάλακτος]], για το 2006 και σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, εκτιμάται σε
+
Ο κλάδος της [[εκτροφή βοοειδών |βοοτροφίας]] παράγει, κατά βάση, [[βόειο κρέας |κρέας]] και [[αγελαδινό γάλα |γάλα]], ενώ ήσσονος σημασίας προϊόντα θεωρούνται το δέρμα, η κόπρος κ.λπ. Τα διατηρούμενα στον κόσμο [[βοοειδή]] (αγελάδες, ταύροι, δαμάλες, μόσχοι, μοσχίδες), διαφοροποιούνται, σύμφωνα με τις παραγωγικές τους ιδιότητες, σε κατεύθυνση [[Γαλακτοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |γαλακτοπαραγωγική]], [[Κρεοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |κρεοπαραγωγική]] ή [[Μικτός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |μικτή]] (για κρέας και γάλα).
657 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 2,2% έναντι της παραγωγής του 2005. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, με επικεφαλής την Κίνα, Ινδία, Πακιστάν και χώρες της Νότιας Αμερικής, παρουσιάζουν
+
ρυθμούς αύξησης παραγωγής 4%. Αντίθετα, οι ανεπτυγμένες χώρες παρουσιάζουν μηδενικούς ρυθμούς αύξησής της και σε ορισμένες χώρες, όπως η Αυστραλία και η ΕΕ, έχουν αρνητικούς ρυθμούς. Οι ανεπτυγμένες χώρες εξακολουθούν να χάνουν μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή.
+
  
Η παγκόσμια παραγωγή [[Βόειο κρέας |βοείου κρέατος]], για το 2006 και 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.
+
{{{top_heading|==}}}Παγκόσμια βοοτροφία{{{top_heading|==}}}
  
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
+
Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ανέρχονται περίπου σε 252 εκατομμύρια ζώα παγκόσμια, σε 39 εκατομμύρια στην Ευρώπη, σε 24 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών και μόλις 213 χιλιάδες στην Ελλάδα (FAO, 2011).
|+<font size="+1">Παγκόσμια παραγωγή (εκατομμύρια τόνοι) βοείου κρέατος</font>
+
|-
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1"></font>
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">2006</font>
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">2007</font>
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Στοιχεία 2006 Κόσμος=100</font>
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Μεταβολή% 2007/2006</font>
+
|-
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+0,5">Κόσμος:</font>
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|-
+
|Παραγωγή (+)
+
|66,2
+
|66,6
+
|100
+
|0,6
+
|-
+
|Εισαγωγές (+)
+
|6,7
+
|7,0
+
|100
+
|4,5
+
|-
+
|Εξαγωγές (-)
+
|6,9
+
|7,1
+
|100
+
|2,9
+
|-
+
|Κατανάλωση (=)
+
|66,0
+
|66,4
+
|100
+
|0,6
+
|-
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+0,5">ΕΕ:</font>
+
|
+
|
+
|
+
|
+
|-
+
|Παραγωγή (+)
+
|8,0
+
|8,1
+
|12,1
+
|1,2
+
|-
+
|Εισαγωγές (+)
+
|0,5
+
|0,6
+
|7,5
+
|0,2
+
|-
+
|Εξαγωγές (-)
+
|0,2
+
|0,2
+
|2,9
+
|0,0
+
|-
+
|Κατανάλωση (=)
+
|8,2
+
|8,5
+
|12,4
+
|3,6
+
|-
+
|}
+
  
[[σχετίζεται με::Εκτροφή βοοειδών| ]]
+
Η ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται περίπου σε 583 εκατομμύρια τόνους παγκόσμια, σε 208 εκατομμύρια τόνους στην Ευρώπη κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση παγκοσμίως (ποσοστό 35% της παγκόσμιας παραγωγής), σε 147 εκατομμύρια τόνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών (ποσοστό 25% της παγκόσμιας παραγωγής) και μόλις 790 χιλιάδες τόνους στην Ελλάδα (ποσοστό 0,14% της παγκόσμιας παραγωγής) (FAO, 2011).
 +
 
 +
Παγκόσμια, σε επίπεδο χώρας, πρώτη σε παραγωγή αγελαδινού γάλακτος είναι οι ΗΠΑ ακολουθούμενη από την Ινδία και την Κίνα. Ακολουθούν Ρωσία, Βραζιλία, Γερμανία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ιταλία και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές.
 +
 
 +
Η απόδοση των ζώων ανέρχεται περίπου σε 2.300 λίτρα/έτος παγκόσμια, σε 5.200 λίτρα/έτος στην Ευρώπη, σε 6.100 λίτρα/έτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών και μόλις 3.700 λίτρα/έτος στην Ελλάδα (FAO, 2011).
 +
 
 +
Η ετήσια παραγωγή βουβαλίσιου γάλακτος παγκόσμια ανέρχεται σε 92 εκατομμύρια τόνους και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι: η Ινδία (68%), το Πακιστάν (23,5%), η Κίνα (3,7%), η Αίγυπτος (2,9%), το Νεπάλ (1,1%) και άλλες χώρες με μικρότερα ποσοστά.
 +
 
 +
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος κατέχει σημαντικό ποσοστό της αξίας της αγροτικής παραγωγής, περίπου το 13% και διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών, τείνοντας να είναι υψηλότερη στη Βόρεια Ευρώπη (περίπου 85% της συνολικής παραγωγής) και χαμηλότερη στις Μεσογειακές χώρες (κάτω από 8% για κάθε κράτος μέλος). Έτσι, η Γερμανία παράγει περίπου το 20% του συνολικά παραγόμενου αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ, η Γαλία το 17%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 10%, η Ιταλία το 7,5%, οι Κάτω Χώρες το 7%, η Ισπανία το 4% και η Ελλάδα μόλις το 0,5% (Eurostat, 2011).
 +
 
 +
{{{top_heading|==}}}Ελληνική βοοτροφία{{{top_heading|==}}}
 +
 
 +
Στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 730.000 [[βοοειδή]], εκ των οποίων τα 200.000 περίπου είναι γαλακτοπαραγωγής, τα 430.000 είναι κρεοπαραγωγής και υπόλοιπα 100.000 είναι μικτής παραγωγής. Από αυτά παράγονται περίπου 700.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος και 65.000 τόνοι βόειου-μοσχαρίσιου κρέατος. Η πλειονότητα του ζωικού κεφαλαίου αποτελείται από εγχώριες βελτιωμένες αγελάδες σε ποσοστό 64% του συνόλου των αμελγόμενων αγελάδων, το 27% του συνόλου είναι γενετικά βελτιωμένες, προέλευσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε μόλις 9% του συνόλου είναι εγχώριες αβελτίωτες (ΥΠΑΑΤ 2009).
 +
 
 +
Όσον αφορά στον κλάδο της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ταχεία αύξηση του μεγέθους των μονάδων και η αντίστοιχη μείωση του αριθμού των παραγωγών. Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων το 1989 ανερχόταν περίπου στις 55.000, το 1999 μειώθηκε στις 12.000 περίπου ενώ το 2011 δεν υπερβαίνει τους 5.000 παραγωγούς.
 +
 
 +
Αν και ο βόειος πληθυσμός παρουσίασε σημαντική πτώση για πολλά χρόνια, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αυξήθηκε σημαντικά γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της μέσης απόδοσης γάλακτος των αγελάδων. Παρόλα αυτά η μέση απόδοση γάλακτος ανά αγελάδα στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει σχετικά χαμηλή σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. (6.100 λίτρα/έτος) (ΥΠΑΑΤ, 2007, FAO 2011).
 +
 
 +
[[έχει τύπο εκτροφής::Εκτροφή βοοειδών| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::10| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::10| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση αγροτικής παραγωγής::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση αγροτικής παραγωγής::20| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:17, 14 Μαΐου 2014

Βοοειδή σε περιφραγμένο χώρο
Βοοειδές φυλής Belgian Blue
Όχημα μεταφοράς ζώντων βοοειδών
Βουβάλια εκτρεφόμενα στο νομό Σερρών

Ο κλάδος της βοοτροφίας παράγει, κατά βάση, κρέας και γάλα, ενώ ήσσονος σημασίας προϊόντα θεωρούνται το δέρμα, η κόπρος κ.λπ. Τα διατηρούμενα στον κόσμο βοοειδή (αγελάδες, ταύροι, δαμάλες, μόσχοι, μοσχίδες), διαφοροποιούνται, σύμφωνα με τις παραγωγικές τους ιδιότητες, σε κατεύθυνση γαλακτοπαραγωγική, κρεοπαραγωγική ή μικτή (για κρέας και γάλα).

Παγκόσμια βοοτροφία

Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ανέρχονται περίπου σε 252 εκατομμύρια ζώα παγκόσμια, σε 39 εκατομμύρια στην Ευρώπη, σε 24 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών και μόλις 213 χιλιάδες στην Ελλάδα (FAO, 2011).

Η ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται περίπου σε 583 εκατομμύρια τόνους παγκόσμια, σε 208 εκατομμύρια τόνους στην Ευρώπη κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση παγκοσμίως (ποσοστό 35% της παγκόσμιας παραγωγής), σε 147 εκατομμύρια τόνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών (ποσοστό 25% της παγκόσμιας παραγωγής) και μόλις 790 χιλιάδες τόνους στην Ελλάδα (ποσοστό 0,14% της παγκόσμιας παραγωγής) (FAO, 2011).

Παγκόσμια, σε επίπεδο χώρας, πρώτη σε παραγωγή αγελαδινού γάλακτος είναι οι ΗΠΑ ακολουθούμενη από την Ινδία και την Κίνα. Ακολουθούν Ρωσία, Βραζιλία, Γερμανία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ιταλία και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές.

Η απόδοση των ζώων ανέρχεται περίπου σε 2.300 λίτρα/έτος παγκόσμια, σε 5.200 λίτρα/έτος στην Ευρώπη, σε 6.100 λίτρα/έτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών και μόλις 3.700 λίτρα/έτος στην Ελλάδα (FAO, 2011).

Η ετήσια παραγωγή βουβαλίσιου γάλακτος παγκόσμια ανέρχεται σε 92 εκατομμύρια τόνους και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι: η Ινδία (68%), το Πακιστάν (23,5%), η Κίνα (3,7%), η Αίγυπτος (2,9%), το Νεπάλ (1,1%) και άλλες χώρες με μικρότερα ποσοστά.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος κατέχει σημαντικό ποσοστό της αξίας της αγροτικής παραγωγής, περίπου το 13% και διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών, τείνοντας να είναι υψηλότερη στη Βόρεια Ευρώπη (περίπου 85% της συνολικής παραγωγής) και χαμηλότερη στις Μεσογειακές χώρες (κάτω από 8% για κάθε κράτος μέλος). Έτσι, η Γερμανία παράγει περίπου το 20% του συνολικά παραγόμενου αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ, η Γαλία το 17%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 10%, η Ιταλία το 7,5%, οι Κάτω Χώρες το 7%, η Ισπανία το 4% και η Ελλάδα μόλις το 0,5% (Eurostat, 2011).

Ελληνική βοοτροφία

Στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 730.000 βοοειδή, εκ των οποίων τα 200.000 περίπου είναι γαλακτοπαραγωγής, τα 430.000 είναι κρεοπαραγωγής και υπόλοιπα 100.000 είναι μικτής παραγωγής. Από αυτά παράγονται περίπου 700.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος και 65.000 τόνοι βόειου-μοσχαρίσιου κρέατος. Η πλειονότητα του ζωικού κεφαλαίου αποτελείται από εγχώριες βελτιωμένες αγελάδες σε ποσοστό 64% του συνόλου των αμελγόμενων αγελάδων, το 27% του συνόλου είναι γενετικά βελτιωμένες, προέλευσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε μόλις 9% του συνόλου είναι εγχώριες αβελτίωτες (ΥΠΑΑΤ 2009).

Όσον αφορά στον κλάδο της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ταχεία αύξηση του μεγέθους των μονάδων και η αντίστοιχη μείωση του αριθμού των παραγωγών. Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων το 1989 ανερχόταν περίπου στις 55.000, το 1999 μειώθηκε στις 12.000 περίπου ενώ το 2011 δεν υπερβαίνει τους 5.000 παραγωγούς.

Αν και ο βόειος πληθυσμός παρουσίασε σημαντική πτώση για πολλά χρόνια, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αυξήθηκε σημαντικά γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της μέσης απόδοσης γάλακτος των αγελάδων. Παρόλα αυτά η μέση απόδοση γάλακτος ανά αγελάδα στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει σχετικά χαμηλή σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. (6.100 λίτρα/έτος) (ΥΠΑΑΤ, 2007, FAO 2011).