Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φράουλα"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}} Αμέσως μετά τη συγκομιδή πρέπει να ακ...')
 
 
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
[[Image:Τάρτα με φράουλες.jpeg|thumb|200px|Τάρτα με φράουλες]]
 +
[[Image:Γρανίτα φράουλα.jpeg|thumb|200px|Γρανίτα φράουλα]]
 +
[[Image:Μαρμελάδα φράουλα.jpeg|thumb|200px|Μαρμελάδα φράουλα]]
 +
[[Image:Γλυκό κουταλιού φράουλα.jpeg|thumb|200px|Γλυκό κουταλιού φράουλα]]
 +
[[Image:Παγωτό φράουλα με γιαούρτι.png|thumb|200px|Παγωτό φράουλα με γιαούρτι]]
 +
[[Image:Λικέρ φράουλα.jpg|thumb|200px|Λικέρ φράουλα]]
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
 
Αμέσως μετά τη [[Συγκομιδή φράουλας|συγκομιδή]] πρέπει να ακολουθήσει πρόψυξη των [[Φράουλα|καρπών]], για να μειωθεί η πιθανότητα μαλακώματος αυτών, λόγω της έντονης αναπνοής τους. Συνήθως προτείνεται θερμοκρασία 2-3<sup>o</sup>C και οι καρποί δεν πρέπει να παραμείνουν περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να δεχθούν πρόψυξη. Η θερμοκρασία αυτή προκαλεί προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές. Για την περαιτέρω συντήρηση του προϊόντος συστήνεται θερμοκρασία 3<sup>o</sup>C και υψηλή σχετική υγρασία (90-95%). Σε αυτές τις συνθήκες συντηρείται για το πολύ 6 ημέρες.<ref name="Συντήρηση φράουλας"/>
 
Αμέσως μετά τη [[Συγκομιδή φράουλας|συγκομιδή]] πρέπει να ακολουθήσει πρόψυξη των [[Φράουλα|καρπών]], για να μειωθεί η πιθανότητα μαλακώματος αυτών, λόγω της έντονης αναπνοής τους. Συνήθως προτείνεται θερμοκρασία 2-3<sup>o</sup>C και οι καρποί δεν πρέπει να παραμείνουν περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να δεχθούν πρόψυξη. Η θερμοκρασία αυτή προκαλεί προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές. Για την περαιτέρω συντήρηση του προϊόντος συστήνεται θερμοκρασία 3<sup>o</sup>C και υψηλή σχετική υγρασία (90-95%). Σε αυτές τις συνθήκες συντηρείται για το πολύ 6 ημέρες.<ref name="Συντήρηση φράουλας"/>
Γραμμή 20: Γραμμή 26:
  
 
*[[Διαθρεπτική αξία φράουλας]]
 
*[[Διαθρεπτική αξία φράουλας]]
 +
 +
__NOTOC__
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
 
<references>
 
<references>
 
<ref name="Συντήρηση φράουλας"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Φράουλα, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 
<ref name="Συντήρηση φράουλας"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Φράουλα, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
<ref name="Θρεπτικές ιδιότητες της φράουλας"> [{{#show:Ιστοσελίδα Mama 365/Η θρεπτική αξία της φράουλας| ?has link}} Διαθρεπτική αξία φράουλας].</ref>
+
<ref name="Θρεπτικές ιδιότητες της φράουλας"> [{{#show:Ιστοσελίδα Mama 365/Η θρεπτική αξία της φράουλας| ?has link}} Φράουλες: Μια θρεπτική απόλαυση].</ref>
 
<ref name="Φράουλα. Ένας κόκκινος γευστικός πειρασμός"> [{{#show:Ιστοσελίδα Iatronet/Φράουλα. Ένας κόκκινος γευστικός πειρασμός| ?has link}} Φράουλα. Ένας κόκκινος γευστικός πειρασμός].</ref>
 
<ref name="Φράουλα. Ένας κόκκινος γευστικός πειρασμός"> [{{#show:Ιστοσελίδα Iatronet/Φράουλα. Ένας κόκκινος γευστικός πειρασμός| ?has link}} Φράουλα. Ένας κόκκινος γευστικός πειρασμός].</ref>
<references/>
+
</references>
  
 
[[Category:Προϊόν κηπευτικού φυτού]]
 
[[Category:Προϊόν κηπευτικού φυτού]]

Τελευταία αναθεώρηση της 12:56, 7 Ιουνίου 2016

Τάρτα με φράουλες
Γρανίτα φράουλα
Μαρμελάδα φράουλα
Γλυκό κουταλιού φράουλα
Παγωτό φράουλα με γιαούρτι
Λικέρ φράουλα

Συντήρηση

Αμέσως μετά τη συγκομιδή πρέπει να ακολουθήσει πρόψυξη των καρπών, για να μειωθεί η πιθανότητα μαλακώματος αυτών, λόγω της έντονης αναπνοής τους. Συνήθως προτείνεται θερμοκρασία 2-3oC και οι καρποί δεν πρέπει να παραμείνουν περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να δεχθούν πρόψυξη. Η θερμοκρασία αυτή προκαλεί προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές. Για την περαιτέρω συντήρηση του προϊόντος συστήνεται θερμοκρασία 3oC και υψηλή σχετική υγρασία (90-95%). Σε αυτές τις συνθήκες συντηρείται για το πολύ 6 ημέρες.[1]

Διατροφική αξία

Είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Θερμιδικά αποδίδει 46 kcal ανά 100 gr. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρυπαντικές ουσίες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία, καταναλώνοντας φράουλες, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που υπάρχουν άφθονες. Η σύστασή της έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν απο ρευματισμούς και χολή, (κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα, (κυρίως λόγω των φυτικών ινών), και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση. Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στις αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Διαθέτει όμως και καλλυντική δράση. Είναι παρατηρημένο ότι n μάσκα με φράουλα τονώνει τnv επιδερμίδα και τnv κάνει απαλή, όμορφn και σφριγηλή.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η μείξη φράουλας με αλκοόλ, σε μορφή κοκτέιλ, ενίσχυε κατά 30% τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό και πολλές ασθένειες. Επίσης, λόγω της βιταμίνης C και του καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας, και είναι ευεργετικές για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.[2]

Η κατανάλωση φράουλας δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας, ενώ μπορεί να ευθύνεται για αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού που έχει στην επιφάνειά της. Προσοχή στην κατανάλωσή της πρέπει να δίνουν και όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν παίρνουν φάρμακα.[3]

Σχετικές σελίδες


Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Φράουλα, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
  2. Φράουλα. Ένας κόκκινος γευστικός πειρασμός.
  3. Φράουλες: Μια θρεπτική απόλαυση.