Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φύτευση αγκινάρας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ανεξάρτητα από την μέθοδο [[Πολλαπλασιασμός αγκινάρας|πολλαπλασιασμού]] και τον τρόπο φύτευσης σε αλίες ή αυλάκια, η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 1-1,5m και πάνω στις γραμμές 0,6-1m. Οι αποστάσεις αποφασίζονται και ανάλογα με την [[Ποικιλίες αγκινάρας|ποικιλία]], την γονιμότητα του [[Εδαφικές συνθήκες αγκινάρας|εδάφους]] και τους τρόπους [[Καλλιέργεια αγκινάρας|καλλιέργειας]]. Για παράδειγμα, εάν εφαρμόζεται μηχανική καλλιέργεια για παράχωμα των λιπασμάτων και για την [[Καταπολέμηση ζιζανίων αγκινάρας|καταστροφή των ζιζανίων]], τότε οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών διευρύνονται στα 2,4m. Η καλλιέργεια ξεκινάει τον ετήσιο κύκλο στα τέλη Αυγούστου (με τις [[Άρδευση αγκινάρας|αρδεύσεις]]) ή μέσα Σεπτέμβρη (με τις πρώτες βροχές), όπου βλαστάνουν οι οφθαλμοί και σχηματίζονται το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αγκινάρας|φύλλωμα]] και στη συνέχεια ένα ανθικό στέλεχος ανά φυτό. Οι ανθοκεφαλές σχηματίζονται αρχές του χειμώνα και ωριμάζουν ανάλογα με τη ποικιλία μέσα στο χειμώνα ή αρχές της άνοιξης. Τα φυτά τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού ξηραίνονται και το υπέργειο τμήμα μπαίνει σε λήθαργο μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη χρονιά καλλιέργειας.  
+
Ανεξάρτητα από την μέθοδο [[Μέθοδοι πολλαπλασιασμού αγκινάρας|πολλαπλασιασμού]] και τον τρόπο φύτευσης σε αλίες ή αυλάκια, η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 1-1,5m και πάνω στις γραμμές 0,6-1m. Οι αποστάσεις αποφασίζονται και ανάλογα με την [[Ποικιλίες αγκινάρας|ποικιλία]], την γονιμότητα του [[Εδαφικές συνθήκες αγκινάρας|εδάφους]] και τους τρόπους [[Καλλιέργεια αγκινάρας|καλλιέργειας]]. Για παράδειγμα, εάν εφαρμόζεται μηχανική καλλιέργεια για παράχωμα των λιπασμάτων και για την [[Καταπολέμηση ζιζανίων αγκινάρας|καταστροφή των ζιζανίων]], τότε οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών διευρύνονται στα 2,4m. Η καλλιέργεια ξεκινάει τον ετήσιο κύκλο στα τέλη Αυγούστου (με τις [[Άρδευση αγκινάρας|αρδεύσεις]]) ή μέσα Σεπτέμβρη (με τις πρώτες βροχές), όπου βλαστάνουν οι οφθαλμοί και σχηματίζονται το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αγκινάρας|φύλλωμα]] και στη συνέχεια ένα ανθικό στέλεχος ανά φυτό. Οι ανθοκεφαλές σχηματίζονται αρχές του χειμώνα και ωριμάζουν ανάλογα με τη ποικιλία μέσα στο χειμώνα ή αρχές της άνοιξης. Τα φυτά τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού ξηραίνονται και το υπέργειο τμήμα μπαίνει σε λήθαργο μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη χρονιά καλλιέργειας.<ref name="Αγκινάρα"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Αγκινάρα"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών - Αγκινάρα, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια αγκινάρας| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια αγκινάρας| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:55, 7 Ιουλίου 2015

Ανεξάρτητα από την μέθοδο πολλαπλασιασμού και τον τρόπο φύτευσης σε αλίες ή αυλάκια, η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 1-1,5m και πάνω στις γραμμές 0,6-1m. Οι αποστάσεις αποφασίζονται και ανάλογα με την ποικιλία, την γονιμότητα του εδάφους και τους τρόπους καλλιέργειας. Για παράδειγμα, εάν εφαρμόζεται μηχανική καλλιέργεια για παράχωμα των λιπασμάτων και για την καταστροφή των ζιζανίων, τότε οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών διευρύνονται στα 2,4m. Η καλλιέργεια ξεκινάει τον ετήσιο κύκλο στα τέλη Αυγούστου (με τις αρδεύσεις) ή μέσα Σεπτέμβρη (με τις πρώτες βροχές), όπου βλαστάνουν οι οφθαλμοί και σχηματίζονται το φύλλωμα και στη συνέχεια ένα ανθικό στέλεχος ανά φυτό. Οι ανθοκεφαλές σχηματίζονται αρχές του χειμώνα και ωριμάζουν ανάλογα με τη ποικιλία μέσα στο χειμώνα ή αρχές της άνοιξης. Τα φυτά τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού ξηραίνονται και το υπέργειο τμήμα μπαίνει σε λήθαργο μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη χρονιά καλλιέργειας.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών - Αγκινάρα, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.