Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Χαβιάρι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
 
Το χαβιάρι είναι ένα παρασκεύασμα, φτιαγμένο από αλίπαστα (αλατισμένα) αβγά [[Οξύρρυγχος (Acipenser Baerii) |οξύρρυγχου (είδος ψαριού)]], που υποβάλλονται σε μια σχετική ωρίμανση.
 
Το χαβιάρι είναι ένα παρασκεύασμα, φτιαγμένο από αλίπαστα (αλατισμένα) αβγά [[Οξύρρυγχος (Acipenser Baerii) |οξύρρυγχου (είδος ψαριού)]], που υποβάλλονται σε μια σχετική ωρίμανση.
  
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής χαβιαριού στον κόσμο είναι η Ρωσία και σε πολύ μικρό ποσοστό το Ιράν.
+
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής χαβιαριού <ref name="Το χαβιάρι"/> στον κόσμο είναι η Ρωσία και σε πολύ μικρό ποσοστό το Ιράν.
  
 
{{{top_heading|==}}}Το χαβιάρι είναι σπάνιο{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Το χαβιάρι είναι σπάνιο{{{top_heading|==}}}
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[παράγεται από::Ιχθυηρά| ]]
 
[[παράγεται από::Ιχθυηρά| ]]
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Το χαβιάρι"> [{{#show: Ιστοσελίδα Ενημερωτικός/Χαβιάρι, παρασκευή και κόστος του| ?has link}} Ιστοσελίδα Ενημερωτικός, Χαβιάρι, παρασκευή και κόστος του]</ref>
 +
 +
</references>
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 11:08, 26 Ιουνίου 2015

Χαβιάρι
Χαβιάρι
Λευκό χαβιάρι

Το χαβιάρι είναι ένα παρασκεύασμα, φτιαγμένο από αλίπαστα (αλατισμένα) αβγά οξύρρυγχου (είδος ψαριού), που υποβάλλονται σε μια σχετική ωρίμανση.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής χαβιαριού [1] στον κόσμο είναι η Ρωσία και σε πολύ μικρό ποσοστό το Ιράν.

Το χαβιάρι είναι σπάνιο

Η σπανιότητα του προϊόντος προέρχεται από το γεγονός ότι ο οξύρρυγχος για να παράγει αυγά πρέπει να μεγαλώσει και παράγει αυγά μία φορά κάθε έξι χρόνια περίπου.

Ξεκίνησε από τη Ρωσία

Η παράδοση του χαβιαριού όπως την ξέρουμε εμείς προέρχεται από τη Ρωσία ενώ εισήχθη στη Γαλλία για πρώτη φορά τη δεκαετία του 20 από τους αδελφούς Πετροσσιάν.

Η παρασκευή του

Τα αυγά του ψαριού, όταν εξαχθούν από την κοιλιά του θηλυκού, πλένονται, κοσκινίζονται, μπαίνουν σε άλμη και έπειτα στραγγίζονται και συσκευάζονται σε ειδικά μεταλλικά κουτιά. Το χαβιάρι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  1. Το μαύρο χαβιάρι και
  2. Το λευκό χαβιάρι (εξαιρετικά σπάνιο και πολύ ακριβό).

Το κόστος του μαύρου χαβιαριού

Το μαύρο χαβιάρι ποικιλίας Μπελούγκα κοστίζει πάνω από 200 ευρώ τα 50 γραμμάρια. Οι κόκκοι του είναι μεγάλοι σαν φακές ολοστρόγγυλοι, λαμπεροί με χρώμα που κυμαίνεται από γκρι έως γκρι ανοιχτό.

Λευκό χαβιάρι

Το λευκό χαβιάρι το φυλλάσουν μόνο για τους αυτοκράτορες, τους Βασιλείς και τους Πρωθυπουργούς ενώ στι Ιράκ το προσέφεραν μόνο στο Σάχη. Σήμερα είνααι όχι μόνο ιδιαίτερα σπάνιο αλλά και πανάκριβο γι' αυτό και υπάρχει λίστα αναμονής για την αγορά του μιας και προέρχεται από οξύρρυγχο άνω των 60 ετών, που τα αυγά του παίρνουν ένα λευκόχρυσο χρώμα.





Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Ενημερωτικός, Χαβιάρι, παρασκευή και κόστος του