Διατροφή κριών και τράγων

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:10, 30 Ιουλίου 2014 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι κριοί και οι τράγοι παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες μόνο κατά την περίοδο των επιβάσεων. Κατά το υπόλοιπο διάστημα του έτους διατρέφονται με σιτηρέσια συντήρησης και με τις ίδιες ζωοτροφές όπως και τα θηλυκά ζώα. Αποφεύγεται όμως, όπως και στους ταύρους, το χόρτο μηδικής καθώς και όλες οι πλούσιες σε φυτοοιοτρογόνα ζωοτροφές.

Κατά την περίοδο των επιβάσεων, η κάλυψη των πρόσθετων αναγκών των ζώων γίνεται με χορήγηση μείγματος ΣΖ (θρεπτικής αξίας 7-7,5 ΜJKEΓ και περιεκτικότητας σε ΠΑ 140-170 g.kg-1), σε ποσότητα 250-500g.ημ-1. Η χορήγηση του μείγματος αυτού εξακολουθεί για 2-3 εβδομάδες μετά τη λήξη της περιόδου των επιβάσεων για επανάκτηση της κανονικής σωματικής κατάστασης των ζώων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η εξισορρόπηση των σιτηρεσίων των κριών και την τράγων ως προς το Ca και P. Σιτηρέσια πλούσια σε Ρ μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό ουρολίθων και την εκδήλωση ουρολιθίασης.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Διατροφή Αγροτικών Ζώων", Γ. Ζέρβα-Π. Καλαϊσκάκη-Κ. Φεγγερού, Εργαστήριο Διατροφής Ζώων, Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών