Agro 4.2

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση ποιότητας προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας Agro 4.2 (προδιαγραφή λειτουργιας εγκαταστάσεων συσκευασίας) αναφέρεται στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και πιο συγκεκριμένα στις προδιαγραφές υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων της ελληνικής θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας και αφορούν:

  • στη συσκευασία
  • στην αποθήκευση και
  • στη διαλογή των προϊόντων

Οι προδιαγραφές αυτές, αποτελούν τη βάση διενέργειας των απαιτουμένων επιθεωρήσεων και ελέγχων για την εφαρμογή της πιστοποίησης της συμμόρφωσης του συστήματος συσκευασίας των ευρύαλων καλλιεργούμενων ειδών: τσιπούρα και λαβράκι. Το συγκεκριμένο πρότυπο περιλαμβάνει απαιτήσεις όσον αφορά:

  • τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων
  • τα προγράμματα λειτουργίας των εγκαταστάσεων συσκευασίας
  • τους χώρους υγιεινής
  • τους κανόνες υγιεινής των εργαζομένων
  • τον καθαρισμό και απολύμανση των χώρων εργασίας
  • τα κριτήρια αξιολόγησης της φρεσκότητας των ψαριών
  • τις απαιτήσεις διαλογής και συσκευασίας
  • την τήρηση στοιχείων από τις εγκαταστάσεις συσκευασίας

Τέλος, κάθε μονάδα φροντίζει για τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού της.