Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Pseudomonas"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
 
Οι ψευδοµονάδες (Pseudomonas spp.), είναι πολύ κοινά βακτήρια που µολύνουν όλα τα είδη ζώων, συµπεριλαµβανοµένων και των ανθρώπων. Υπάρχουν διάφορα είδη που µπορούν να παρατηρηθούν µόνο µε την χρήση µικροσκοπίου.
 
Οι ψευδοµονάδες (Pseudomonas spp.), είναι πολύ κοινά βακτήρια που µολύνουν όλα τα είδη ζώων, συµπεριλαµβανοµένων και των ανθρώπων. Υπάρχουν διάφορα είδη που µπορούν να παρατηρηθούν µόνο µε την χρήση µικροσκοπίου.
  
Η ασθένεια προσβάλλει το έντερο των ζώων και προκαλεί παράλυση, που σταµατά κάθε δραστηριότητα και παρεµποδίζει την ανάπτυξη. Αντιπροσωπεύει τεράστιες απώλειες για τον εκτροφέα. Στην πρώτη φάση της νόσου παρατηρώντας το σώµα τού [[Σαλιγκάρια |σαλιγκαριού]],
+
Η ασθένεια <ref name="Παράσιτα σαλιγκαριών"/> προσβάλλει το έντερο των ζώων και προκαλεί παράλυση, που σταµατά κάθε δραστηριότητα και παρεµποδίζει την ανάπτυξη. Αντιπροσωπεύει τεράστιες απώλειες για τον εκτροφέα. Στην πρώτη φάση της νόσου παρατηρώντας το σώµα τού [[Σαλιγκάρια |σαλιγκαριού]],
βλέπουµε ότι παραµένει εντός τού κελύφους, σταµατά να παράγει βλέννα, παρουσιάζοντας µια πτυχή ξηρασίας. Αργότερα, σε µια δεύτερη φάση, το σαλιγκάρι έχει παραλύσει µένοντας µέσα στο κέλυφός του και δεν υπάρχει πλέον αντίδραση. Παρατηρώντας τον [[Λειτουργική ανατοµία Γαστερόποδων#Το σώμα |πόδα]] του, βλέπουµε την έλλειψη λαµπρότητας, έχουν µια χαλαρή εµφάνιση και σχηµατίζουν ένα πράσινο υγρό γύρω, το οποίο αρχίζει να µυρίζει πολύ δυσάρεστα. Τα σαλιγκάρια που επηρεάζονται πεθαίνουν λίγο µετά, εντελώς υγροποιηµένα.
+
βλέπουµε ότι παραµένει εντός τού κελύφους, σταµατά να παράγει βλέννα, παρουσιάζοντας µια πτυχή ξηρασίας. Αργότερα, σε µια δεύτερη φάση, το σαλιγκάρι έχει παραλύσει µένοντας µέσα στο κέλυφός του και δεν υπάρχει πλέον αντίδραση. Παρατηρώντας τον [[Λειτουργική ανατομία Γαστερόποδων#Το σώμα |πόδα]] του, βλέπουµε την έλλειψη λαµπρότητας, έχουν µια χαλαρή εµφάνιση και σχηµατίζουν ένα πράσινο υγρό γύρω, το οποίο αρχίζει να µυρίζει πολύ δυσάρεστα. Τα σαλιγκάρια που επηρεάζονται πεθαίνουν λίγο µετά, εντελώς υγροποιηµένα.
  
 
Αγνοούνται οι αιτίες για την εµφάνιση αυτού τού βακτηρίου, αν και ορισµένοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στις αλλαγές της υγρασίας ή της θερµοκρασίας, την κακή διατροφή ή την έλλειψη επαρκούς καθαριότητας, λόγω πληµµελούς αποµάκρυνσης των κοπράνων.  
 
Αγνοούνται οι αιτίες για την εµφάνιση αυτού τού βακτηρίου, αν και ορισµένοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στις αλλαγές της υγρασίας ή της θερµοκρασίας, την κακή διατροφή ή την έλλειψη επαρκούς καθαριότητας, λόγω πληµµελούς αποµάκρυνσης των κοπράνων.  
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
 
[[είναι ασθένεια του ζώου::Σαλιγκάρια| ]]
 
[[είναι ασθένεια του ζώου::Σαλιγκάρια| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Παράσιτα σαλιγκαριών"> [[media:Διαφορές στην κατανάλωση, πληθυσμιακές εκτιμήσεις και διατροφικές προτιμήσεις σε είδη γαστερόποδων.pdf|"Διαφορές στην κατανάλωση, πληθυσμιακές εκτιμήσεις και διατροφικές προτιμήσεις σε είδη γαστερόποδων", Πτυχιακή εργασία της Μαρτάκη Ειρήνης, Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Ηράκλειο 2011]]</ref>
 +
 +
</references>
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 10:27, 8 Ιουνίου 2015

Pseudomonas

Οι ψευδοµονάδες (Pseudomonas spp.), είναι πολύ κοινά βακτήρια που µολύνουν όλα τα είδη ζώων, συµπεριλαµβανοµένων και των ανθρώπων. Υπάρχουν διάφορα είδη που µπορούν να παρατηρηθούν µόνο µε την χρήση µικροσκοπίου.

Η ασθένεια [1] προσβάλλει το έντερο των ζώων και προκαλεί παράλυση, που σταµατά κάθε δραστηριότητα και παρεµποδίζει την ανάπτυξη. Αντιπροσωπεύει τεράστιες απώλειες για τον εκτροφέα. Στην πρώτη φάση της νόσου παρατηρώντας το σώµα τού σαλιγκαριού, βλέπουµε ότι παραµένει εντός τού κελύφους, σταµατά να παράγει βλέννα, παρουσιάζοντας µια πτυχή ξηρασίας. Αργότερα, σε µια δεύτερη φάση, το σαλιγκάρι έχει παραλύσει µένοντας µέσα στο κέλυφός του και δεν υπάρχει πλέον αντίδραση. Παρατηρώντας τον πόδα του, βλέπουµε την έλλειψη λαµπρότητας, έχουν µια χαλαρή εµφάνιση και σχηµατίζουν ένα πράσινο υγρό γύρω, το οποίο αρχίζει να µυρίζει πολύ δυσάρεστα. Τα σαλιγκάρια που επηρεάζονται πεθαίνουν λίγο µετά, εντελώς υγροποιηµένα.

Αγνοούνται οι αιτίες για την εµφάνιση αυτού τού βακτηρίου, αν και ορισµένοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στις αλλαγές της υγρασίας ή της θερµοκρασίας, την κακή διατροφή ή την έλλειψη επαρκούς καθαριότητας, λόγω πληµµελούς αποµάκρυνσης των κοπράνων. Για την ασθένεια είναι πιο εύκολο να πραγµατοποιηθεί µια εργαστηριακή ανάλυση. Είναι σηµαντικό να υπάρχει προφύλαξη µόλις παρατηρούνται άρρωστα ζώα, για την πρόληψη τής επιδηµίας. Μερικοί συγγραφείς συνιστούν επίσης αντιβιοτικά ή φάρµακα sulfa (αντιβακτηριδιακές σουλφοναµίδες) αραιωµένα σε νερό µε ψεκασµό επί τόπου στα διαµερίσµατά τους ή στα ίδια τα ζώα. Ένας τρόπος για την καταπολέµηση αυτής της ασθένειας είναι να εφαρµόζονται οι κανόνες υγιεινής στις εκτροφές, καθώς επίσης και στα τρόφιµα και τα πάρκα ανάπτυξης, µε σταθερή θερµοκρασία και υγρασία, χωρίς απότοµες αλλαγές.



Βιβλιογραφία

  1. "Διαφορές στην κατανάλωση, πληθυσμιακές εκτιμήσεις και διατροφικές προτιμήσεις σε είδη γαστερόποδων", Πτυχιακή εργασία της Μαρτάκη Ειρήνης, Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Ηράκλειο 2011