Ασθένεια φακής Αλτερνάρια

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:49, 12 Σεπτεμβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ασθένεια αυτή προκαλείται από τον μύκητα Alternaria sp. και εμφανίζεται πολύ συχνά στη φακή ιδιαίτερα όταν η άνοιξη είναι βροχερή. Η αλτερνάρια προσβάλλει αποκλειστικά τους λοβούς της φακής και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται αργά τον Απρίλιο-Μάιο μετά την έναρξη της άνθησης. Στους πράσινους λοβούς σχηματίζονται χαρακτηριστικές κόκκινο-καφέ κηλίδες που μεγαλώνουν γρήγορα, ενώνονται μεταξύ τους και καλύπτουν μεγάλη έκταση των λοβών με αποτέλεσμα αυτοί να μην μ πορούν να αναπτυχθούν κανονικά. Οι σπόροι που σχηματίζονται μέσα στους προσβεβλημένους λοβούς δεν αναπτύσσονται κανονικά, κακοσχηματίζονται και αποχρωματίζονται παίρνοντας χρώμα ανοιχτό καφέ.

Η ασθένεια μεταδίδεται με τους προσβεβλημένους σπόρους και με τα μολυσμένα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, βλαστούς κ.λπ.) που πέφτουν στον αγρό κατά την συγκομιδή.

Εξαιτίας της προσβολής από αλτερνάρια ελαττώνονται σημαντικά οι αποδόσεις της φακής και μειώνεται η εμπορική αξία των σπόρων λόγω του αποχρωματισμού τους.

Για την καταπολέμησή της υπάρχουν 2 τρόποι:

  • Χρησιμοποίηση για σπορά υγιούς σπόρου από υγιείς καλλιέργειες που δεν είχαν προσβληθεί από αλτερνάρια.
  • Μόλις εμφανισθεί η ασθένεια συνιστάται ψεκασμός με ένα από τα μυκητοκτόνα, zineb, maneb, mancozeb, captan, thiophanatae metyl κ.ά. Εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση της ασθένειας ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται μετά 7-10 μέρες.

Σε περιοχές που ενδημεί η ασθένεια πρέπει να γίνεται προληπτικός ψεκασμός με ένα από τα παραπάνω μυκητοκτόνα.