Βιολογικός κύκλος τσιπούρας-λαβρακίου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:03, 15 Μαΐου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γεννήτορες

Σαν γεννήτορες στους Ιχθυογεννητικούς σταθμούς επιλέγονται ψάρια που έχουν δείξει καλή ανάπτυξη στους ιχθυοκλωβούς και γενικά ανθεκτικότητα σε ασθένειες και καλά οργανολητικά χαρακτηριστικά. Τα ψάρια αυτά διατηρούνται σε ελεγχόμενες συνθήκες σε μικρές ομάδες μεικτών πληθυσμών και διατρέφονται πολύ προσεκτικά ενώ γίνεται προσεκτικός έλεγχος της σεξουαλικής αναλογίας. Για την προετοιμασία και επίτευξη της ωορρηξίας και της γονιμοποίησης μέσα στο νερό οι γεννήτορες προετοιμάζονται ειδικά σε δεξαμενές όπου μπορούμε να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού και την φωτοπερίοδο ώστε να μιμηθούμε τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες αυτά τα είδη αναπαράγονται στη φύση. Στην φύση η τσιπούρα διαφέρει από το λαβράκι στο ότι είναι πρωτο-ανδρικό ερμαφρόδιτο είδος που σημαίνει ότι όλες οι τσιπούρες γεννιούνται και παραμένουν αρσενικά άτομα για τα πρώτα 2-3 χρόνια ενώ γίνονται όλα θηλυκά μετά από αυτό το στάδιο, που σημαίνει ότι όλες οι τσιπούρες ιχθυοκαλλιέργειας που φτάνουν στο πιάτο μας είναι αρσενικές. Η τσιπούρα φτάνει στη φύση τα 50-60 εκατοστά ενώ το λαβράκι το ένα μέτρο.

Αυγό

Τα αυγά της τσιπούρας και του λαβρακιού είναι σφαιρικά με διάμετρο λίγο κάτω από ένα χιλιοστό (mm) για την τσιπούρα και μόλις λίγο παραπάνω από ένα χιλιοστό για το λαβράκι. Η εκκόλαψη αρχίζει περίπου 48 ώρες μετά την γέννηση του αυγού (spawning) στους 16-17oC για την τσιπούρα και περίπου σε 72 ώρες στους 13-14oC για το λαβράκι. Καθώς τα αυγά των δύο αυτών ειδών επιπλέουν στο θαλασσινό νερό, οι περισσότεροι ιχθυογεννητικοί σταθμοί χρησιμοποιούν αυτόματους συλλέκτες αυγών για την συλλογή των γονιμοποιημένων αυγών από τις δεξαμενές των γεννητόρων.

Λάρβες–Έναρξη διατροφής με ζωντανή τροφή

Μεταξύ της 6ης και 15ης μέρας τα μάτια γίνονται λειτουργικά και αναγνωρίζονται από το σκούρο χρώμα τους. Το στόμα έχει ανοίξει και εκτεταμένη παρουσία χρωστικής στο σώμα είναι εμφανής. Το τμήμα ζωντανής τροφής απαραίτητο για το πρώτο τάισμα αναπαράγει ένα φυσικό οικοσυστήματος για τη σίτιση των λαρβών με φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν (rotifer/Brachionus plicatilis) και μικρής γαρίδας Αrtemia salina η οποία είναι κρίσιμη στην ανάπτυξη των λαρβών, γιατί αν η λάρβα δεν τραφεί σε ικανοποιητικό βαθμό με εξαντλημένα τα αποθέματα του λεκιθικού σάκου δεν θα επιβιώσει.

Λάρβες

Μεταξύ της 15ης και της 35ης μέρας αναπτύσσεται το ουραίο και το πρωκτικό πτερύγιο ενώ η νηκτική κύστη αναπτύσσεται προοδευτικά μέχρι να πάρει τις τελικές της διαστάσεις δίνοντας πλήρη αυτοδυναμία στην κολύμβηση. Μεταξύ της 40ης και της 45ης μέρας αναπτύσσονται το ραχιαίο και τα θωρακικά πτερύγια.

Νεαρά ιχθύδια–Απογαλακτισμός

Μετά την 40η με 50η μέρα τα νεαρά ιχθύδια έχουν περάσει σταδιακά από την ζωντανή τροφή σε σύμπηκτα ιχθυοτροφών πολύ μικρής διαμέτρου, ειδικών για τις θρεπτικές απαιτήσεις των νεαρών ιχθυδίων. Το πέρασμα από τα διάφορα στάδια της ζωντανής τροφής στα σύμπηκτα ακολουθεί την ανάπτυξη τη λάρβας (π.χ. άνοιγμα στόματος), την φυσιολογία του πεπτικού της συστήματος (π.χ. Ικανή ποσότητα κατάλληλων ενζύμων για την πέψη) και των διατροφικών αναγκών του συγκεκριμένου σταδίου ανάπτυξης για οντογέννεση και ανάπτυξη. Σε βάρος 0,3-0,5γρ τα ιχθύδια μεταφέρονται στην προπάχυνση.

Ιχθύδια–Προπάχυνση (Νurcery)(0,5 με 2-5 γραμμάρια)

Τα λέπια παρουσιάζονται μεταξύ της 70ης και 80ης μέρας και η μορφολογία ολοκληρώνεται την 90η μέρα. Τα ιχθύδια μεταφέρονται στα 0,3-0,5 γραμμάρια στην προπάχυνση όπου αναπτύσσονται μέχρι το κατάλληλο βάρος για να μεταφερθούν είτε σε τμήμα προανάπτυξης στην στεριά (ανάπτυξη από 2 μέχρι τα 25γραμμάρια) είτε στους ιχθυοκλωβούς στις μονάδες εκτροφής στη θάλασσα. Στο στάδιο αυτό ελέγχεται η παρουσία νηκτικής κύστης με επιπλεύσεις, η ακεραιότητα της αναπτυγμένης σπονδυλικής στήλης και των πτερυγίων και γίνονται αραιώσεις και ομαδοποιήσεις του πληθυσμού με στόχο την ομοιόμορφη ανάπτυξή τους και την εξάλειψη πιθανών ιεραρχιών στις δεξαμενές. Τα ιχθύδια εμβολιάζονται με εμβάπτιση γύρω στα 1,5 με 2 γραμμάρια συνήθως 10-14 μέρες πριν την μεταφορά τους με ειδικά φορτηγά ή και ειδικά διαμορφωμένα πλοία στο επόμενο στάδιο.

Ιχθύδια–Προ-ανάπτυξη (Pre-growing)(2-25 γραμμάρια)

Τα ιχθύδια που παράγονται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, τα τελευταία χρόνια συχνά (όπου υπάρχει δυνατότητα) επιλέγονται να τοποθετηθούν σε δεξαμενές στην ξηρά όπου η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού γεώτρησης είναι σημαντικά ανώτερη της θερμοκρασίας της θάλασσας. Τα ιχθύδια αναπτύσσονται ταχύτερα με διαδικασίες ανάλογες μιας προπάχυνσης μεγαλύτερων διαστάσεων. Στόχος ιδιαίτερα για το λαβράκι είναι μελλοντικά τα ιχθύδια βάρους 25-30γραμμαρίων να φεύγουν από την προ-ανάπτυξη εμβολιασμένα και με τον αναμνηστικό ενέσιμο εμβολιασμό για την αποφυγή του συγκεκριμένου χειρισμού στους θαλάσσιους ιχθυοκλωβούς. Τα ιχθύδια αυτά μεταφέρονται απευθείας στους μεγάλους ιχθυοκλωβούς αφού δεν είναι ανάγκη να μεσολαβήσουν άλλοι ατομικοί χειρισμοί ψαριών.

Εκτροφή–Πρώτο στάδιο (2 με 80 γραμμάρια)–μικροί ιχθυοκλωβοί

Τα ιχθύδια μεταφέρονται σε μικρούς θαλάσσιους ιχθυοκλωβούς στα δύο γραμμάρια όταν η θερμοκρασία της θάλασσας ανεβαίνει (τέλος άνοιξης) ή όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα του προηγούμενου σταδίου (Προ-ανάπτυξη στην ξηρά). Σε αυτό το στάδιο που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των ψαριών γίνονται όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί, αλλαγές διχτυών, αραιώσεις, ενέσιμος εμβολιασμός και φυσικά πολύ προσεκτική διατροφή.

Εκτροφή-Τελικό Στάδιο (80 γραμμάρια μέχρι Εμπορεύσιμο βάρος)–μεγάλοι ιχθυοκλωβοί

Το λαβράκι και η τσιπούρα είναι στη φύση σαρκοφάγα ψάρια και τρέφονται με μαλάκια και γαρίδες, ενώ το λαβράκι τρέφεται και με ψάρια. Η εκτροφή στους μεγάλους ιχθυοκλωβούς γίνεται με ειδικές ιχθυοτροφές που καλύπτουν τις θρεπτικές απαιτήσεις των ενήλικων ψαριών. Το εμπορεύσιμο μέγεθος ποικίλει από 350-450 γραμμάρια έως 1 κιλό.