Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Αγιαννιώτικο

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:45, 10 Νοεμβρίου 2014 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αγιαννιώτικο

Το σταφύλι της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλου μήκους, μέτριου βάρους, πολύ πυκνόραγο, σχήματος κωνικού. Σε κάθε βλαστό φέρεται 1 σταφύλη κατά μέσον όρο που εμφανίζεται μεταξύ τρίτου ή τέταρτου κόμβου. Ο ποδίσκος είναι μέτριου μήκους και δεν έχει ξυλοποιηθεί. Η ράγα είναι μετρίου μεγέθους και σφαιρικού σχήματος. Το χρώμα του φλοιού είναι κυανομέλανο, υπάρχει ομοιομορφία χρώματος μεταξύ των ραγών, ενώ το υπόλειμμα του στύλου δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι πολύ μαλακή και πολύ εύχυμη με απόδοση σε χυμό 70ml/100gr ραγών. Έχειο μετρίως γλυκιά γεύση, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρούνται 2 - 3 γίγαρτα ανά ράγα, είναι μεγάλου μεγέθους και μετρίου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους, ενώ η ράγα εμφανίζει δυσκολία κατά την αποκόλλησή της από τον ποδίσκο.