Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Αηδάνι λευκό

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:39, 4 Νοεμβρίου 2014 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αηδάνι λευκό

Πολύ μεγάλου μήκους, μέτριου βάρους και πυκνότητας, κωνικού σχήματος με πτερυγώσεις. Σε κάθε βλαστό φέρνονται 2 σταφυλές κατά μέσο όρος που εμφανίζονται από τον 3ο και 4ο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους και μέτρια ξυλοποιημένος. Η ράγα είναι μικρού μεγέθους με ωοειδές σχήμα. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινου χρώματος, υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών. Το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές, αλλά όχι ιδιαίτερα. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, μέτριας σκληρότητας και μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 53,5ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρούνται 2 γίγαρτα ανά ράγα, μετρίου έως μεγάλου μεγέθους και μετρίου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους με εύκολη την αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Τα μεσογονάτια είναι μικρού μήκους και μικρής διαμέτρου. Τα μεσογονάτια της κλιματίδας είναι κίτρινου - καφέ χρώματος, ελλειπτικής εγκάρσιας τομής και με πλευρώδη περιφέρεια. Πρόκειται για ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Πελλοπόννησο στη Στερεά Ελλάδα και στις Κυκλάδες.