Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Λιάτικο

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:26, 18 Δεκεμβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λιάτικο

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά της ποικιλίας αυτής στις συγκεκριμένες ζώνες καλλιέργειας στους νομούς Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σφηνοειδές, συμμετρικό, πεντάλοβο, πεντάκολπο. Μισχικός κόλπος βαθύς, σχήματος U με σχεδόν κλειστά τα χείλη. Έλασμα παχύ με βαμβακώδη χνοασμό στην κάτω επιφάνεια. Σταφύλι απλό, κυλινδρικό, μέτριου μεγέθους. Ράγα μεγάλη σφαιρική. Επιδερμίδα καλυμμένη με μεγάλη ποσότητα κέρινης ανθηρότητας, λεπτή, μαλακή, κυανομελανή. Σάρκα λευκή μαλακή.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία αμπέλου, μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Πρώιμη (από αρχές Ιουλίου η πλήρης ωρίμανση, ανάλογα με την περιοχή), έχει καρποφόρους τόσο τον τυφλό όσο και τους ταχυφυείς (συμπληρωματική εσοδεία από τους μεσοκάρδιους). Κάθε καρποφόρος βλαστός έχει δύο σταφύλια, στον τρίτο και τέταρτο κόμβο. Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο, με δυναμικό κορμού και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Στις δοσμένες εδαφοκλιματικές συνθήκες των αμπελοφόρων περιοχών της Κρήτης όπου καλλιεργείται (ξηρά, βαθειά, αργιλλασβεστώδη εδάφη) δίνει γλεύκος από το οποίο παράγονται οίνοι ποιότητας, με υψηλό αλκοολικό βαθμό, χαμηλή οξύτητα και με μεγάλες ποσότητες χρωστικών και ταννίνης.