Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Μαύρο Νεμέας

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:28, 18 Δεκεμβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαύρο Νεμέας

Γενικά

Συνιστώμενη ποικιλία για το Ν. Κορινθίας (στην οριοθετημένη περιοχή ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας «Νεμέα») και στον Ν. Αρκαδίας. Είναι γνωστή ποικιλία αυτή και ως Μαυρούδι και Αγιωργίτικο.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο, πεντάκολπο, παχύ, σφηνοειδές. Μισχικός κόλπος σχήματος V κλειστού. Η κάτω επιφάνεια είναι καλυμμένη με βαμβακοειδή χνοασμό ενώ η άνω επιφάνεια του ελάσματος έχει βαθύ (σκοτεινό) πράσινο χρώμα. Σταφύλι μέτριου μεγέθους, κυλινδροκωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια, σφαιρική, καλυμμένη με άφθονη άχνη, χρώματος βαθύ μπλε.

Ιδιότητες

Ενδιαφέρουσα έγχρωμη ποικιλία αμπέλου, πολύ παραγωγική, δίνει προϊόντα άριστης ποιότητας. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών αρχίζει προς το τέλος του Σεπτέμβρη. Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Προβλήματα προσβολής από παθογόνα αναφέρονται συχνά εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών της περιοχής (υψηλή υγρασία).