Θρεπτική αξία λούπινου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:03, 22 Οκτωβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η υψηλή περιεκτικότητα του λούπινου σε πρωτείνη και ενέργεια (ενδεικτικές τιμές δίνονται στον πίνακα παρακάτω), καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο καθιστά τα λούπινα αξιόλογη ζωοτροφή για πολλά είδη μονογαστρικών (χοίροι, πουλερικά, εκτροφή ψαριών) και μηρυκαστικών (πρόβατα, αγελάδες) ζώων. Οι σπόροι προστίθενται στα σιτηρέσια σε ορισμένες ποσότητες, ανάλογα με το είδος του ζώου, αντικαθιστώντας άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως η σόγια. Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων σε ινώδεις ουσίες, οφείλεται στο χονδρό περισπέρμιο το οποίο στο L. luteus αποτελεί το 30% του βάρους του σπόρου, στο L. angustifolius το 25%, στο L. albus το 15% και στο L. mutabilis το 12%. Για τη μείωση των ινωδών ουσιών και συνεπώς αύξηση της πεπτικότητας, πριν τη χορήγηση των σπόρων στα ζώα, γίνεται απομάκρυνση μέρους ή ολόκληρου του περισπερμίου σε ειδικούς μύλους.

Σούπα από λούπινο
Χημική σύσταση σπόρων και βλαστικών τμημάτων των κυριότερων καλλιεργούμενων ειδών λούπινου
Συστατικά Σπόρος (Κοτυληδόνες) L.albus %της ξηράς ουσίας Σπόρος (Κοτυληδόνες) L.angustifolius %της ξηράς ουσίας Σπόρος (Κοτυληδόνες) L. luteus %της ξηράς ουσίας Σπόρος (Κοτυληδόνες) L.mutabilis %της ξηράς ουσίας Βλαστικά τμήματα
Ξηρά ουσία 91,40 91,60 90,60 93,80 11,70
Ολικές αζωτούχες ουσίες 36,10 32,20 41,40 44,70 26,60
Λιπαρές ουσίες 9,10 5,80 5,70 14,10 2,60
Ολικά ινώδη συστατικά 10,30 14,90 12,70 7,10 19,10
Τέφρα 3,29 2,78 3,70 3,00 13,90
Ασβέστιο 0,20 0,22 0,21 0,18 1,28
Φωσφόρος 0,36 0,30 0,61 0,88 0,25