Καλλιέργεια κάππαρης

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:00, 21 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προετοιμασία εδάφους - Φύτευση

Πριν την εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι απαιτούνται 1-2 οργώματα και σβαρνίσματα έως ότου το χωράφι να είναι καλά ψιλοχωματισμένο. Η εποχή φύτευσης της κάππαρης είναι η περίοδος Φεβρουαρίου-Μαΐου. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2m μεταξύ των γραμμών και 1-1,5m τα φυτά πάνω στη γραμμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάππαρη είναι ξερική καλλιέργεια και επομένως δεν θέλει νερό. Λίπανση απαιτείται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Κύρια καλλιεργητική φροντίδα είναι η ζιζανιοκτονία.[1]

Καταπολέμηση ζιζανίων

Βασική καλλιεργητική φροντίδα είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων, η οποία γίνεται με σκαλίσματα, βοτανίσματα και με τη χρήση ζιζανιοκτόνων.[1]

Συγκομιδή

Η κάππαρη καλλιεργείται για τα μπουμπούκια των ανθέων της, τα οποία συλλέγονται όταν έχουν μέγεθος από 7-15 mm. Οι βλαστοί της κάππαρης δε συλλέγονται τον 1o χρόνο. Η κάππαρη φθάνει στην πλήρη παραγωγή της τον 3o χρόνο. Το μάζεμα των βλαστών ξεκινάει από αρχές Απριλίου έως και τέλος Μαΐου, ενώ του καρπού αρχίζει από το Μάϊο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Γίνονται 9-12 συλλογές/8-12 μέρες. Καλό είναι οι κάπαρες να συλλέγονται καθημερινά, δεδομένου ότι οι νεώτεροι οφθαλμοί ανθέων (μέγεθος περίπου όσο των μπιζελιών) έχουν καλύτερη ποιότητα. Οι κάπαρες αξιολογούνται ανάλογα με το πόσο μικρό είναι το μέγεθός τους.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 Κάππαρη.