Κλιματικές συνθήκες μαρουλιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:49, 9 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το µαρούλι, ως φυτό ψυχρής εποχής, ευδοκιµεί καλύτερα στη χώρα µας κατά την περίοδο του φθινόπωρου µέχρι την άνοιξη ενώ όπως προαναφέρθηκε είναι φυτό µεγάλης ηµέρας. Γενικώς τα µαρούλια και ιδιαιτέρως τα κεφαλωτά απαιτούν χαµηλές θερµοκρασίες κυρίως κατά τη περίοδο σχηµατισµού της κεφαλής. Ειδάλλως, αν σχηµατιστεί η κεφαλή, αυτή θα είναι µάλλον χαλαρή και η γεύση των φύλλων υπόπικρη. ∆ροσερή θερµοκρασία, δηλαδή 12-15oC, βοηθά στην άριστη ανάπτυξη των φυτών. Τα µαρούλια παθαίνουν ζηµιά κάτω από -5oC, ενώ υψηλές θερµοκρασίες δηλαδή 21-26oC την εποχή σχηµατισµού της κεφαλής προκαλούν επιµήκυνση του στελέχους και πίκρυνση των φύλλων. Η άριστη θερµοκρασία είναι 15-18oC και όχι µεγαλύτερη από 24oC. Οι σπόροι φυτρώνουν άριστα σε θερµοκρασία εδάφους 5-25oC.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Αξιολόγηση υποστρωµάτων µε µίγµατα ανόργανων υλικών και πριονίδι σε υδροπονική καλλιέργεια µαρουλιού, της φοιτήτριας Μαρίας - Ειρήνης Χριστουλάκη, Ηράκλειο 2010.