Κρεμμύδι προϊόν

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:45, 7 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κρεμμύδια καραμελωμένα

Αποθήκευση

Τα κρεµµύδια στην αποθήκη τοποθετούνται µέσα σε κιβώτια ή σάκους ή και χύµα σε σωρούς. Η αποθήκευση χύµα σε σωρούς δεν είναι τόσο ικανοποιητική και πρέπει να αποφεύγεται. Αντίθετα, η αποθήκευση στα κιβώτια θέλει µεγαλύτερη οργάνωση και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, δίνει όµως πολύ καλύτερα αποτελέσµατα. Εάν η αποθήκευση γίνεται σε σάκους 25-20kg, τοποθετούνται σταυρωτά σε ύψος 5-6 σάκων και οι κάτω σάκοι τοποθετούνται σε παλέτες και αφήνονται κενά για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Ο βολβός µετά την ωρίµανση και συγκοµιδή βρίσκεται σε ένα «στάδιο ανάπαυσης» η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από την ποικιλία. Σε αυτό το στάδιο ο βολβός δεν εκβλαστάνει ακόµη και σε ευνοϊκές συνθήκες για βλάστηση και ανάπτυξη. Η περίοδος ανάπαυσης εξαφανίζεται µε την πάροδο του χρόνου και ο βολβός ή εκβλαστάνει ή εισέρχεται στην περίοδο (ληθάργου). Σε αυτό το στάδιο ο βολβός όταν τοποθετηθεί σε µη ευνοϊκές συνθήκες δεν εκβλαστάνει αλλά όταν µετακινηθεί από τις συνθήκες αυτές, αρχικά εµφανίζονται ρίζες και ακολουθεί η εµφάνιση των φύλλων.

Κρεμμύδια πανέ

Οι άριστες συνθήκες αποθήκευσης για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, είναι η θερµοκρασία 0oC και υγρασία 60-70% σχετική υγρασία. Οι βολβοί διατηρούνται καλά και σε θερµοκρασία 0-7oC ή σε υψηλές από 25-35oC. Σε αυτές τις θερµοκρασίες αποθηκεύονται από 3-6 µήνες χωρίς να εκβλαστήσουν. Προβληµατική είναι η αποθήκευση των βολβών σε θερµοκρασίες από 15-21oC. Μερικές ποικιλίες διατηρούνται καλά µέχρι και 12 µήνες, όταν η θερµοκρασία στην αποθήκη είναι περίπου 3oC και υγρασία στο επίπεδο του 40% σχετική υγρασία ή και χαµηλότερη. Για να ψύξουµε µια αποθήκη στους 0oC θα πρέπει να µειώσουµε την θερµοκρασία 5,5oC κάθε µήνα. Όταν θέλουµε η αποθήκευση να είναι µακρά, τότε η χρήση αποθηκών - ψυγείων είναι αναπόφευκτη.[1]

Διατροφική αξία

Τα κρεμμύδια έχουν θεραπευτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση κρεμμυδιού, τόσο χαμηλότερο το επίπεδο της γλυκόζης που βρέθηκε στο αίμα, σε σχετική έρευνα. Πειραματικά και κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα συστατικό στο κρεμμύδι, είναι υπεύθυνο για τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την ποσότητα της ελεύθερης ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών όπως και σκόρδου έχει αποδειχτεί, ότι μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση, βοηθώντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της διαβητικής καρδιοπάθειας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις είναι πιθανόν να οφείλονται στις θειϊκές ενώσεις που περιέχουν τα κρεμμύδια, στο χρώμιο και στη βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Κρεμμυδόπιτα Σκοπέλου

Το κρεμμύδι είναι ευεργετικό για το δέρμα και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στη βλεννογόνο μεμβράνη. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζει ακόμη και τα κονδυλώματα αν τρίψετε πάνω τους κρεμμύδια κομμένα. Ψητά ή αλλιώς μαγειρεμένα, τα κρεμμύδια μπορούν να εφαρμοστούν ως κατάπλασμα σε μώλωπες και πληγές για να επουλωθούν γρηγορότερα χάρη στην καυστική δράση τους. Ο χυμός του κρεμμυδιού ανακατεμένος με λάδι ελιάς ή μέλι, λέγεται ότι είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακμή. Τα κρεμμύδια επίσης, βοηθούν στη διατήρηση υγιών οστών και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τις γυναίκες, που έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση. Λίγες λεπτομέρειες παραπάνω στο θέμα της θρεπτικότητας των κρεμμυδιών στον παρακάτω σύνδεσμο:

Διατροφική αξία κρεμμυδιού[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Η διατροφική αξία του κρεμμυδιού.