Ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών Φράουλα

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:54, 18 Δεκεμβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φράουλα

Γενικά

Καλλιεργείται από πολλά χρόνια στη χώρα μας και θεωρείται ιθαγενής ποικιλία. Δε συνιστάται η επέκταση της καλλιέργειάς της, επιτρέπεται όμως (και καλλιεργείται) στην Β. Πελοπόννησο και σποραδικά απαντάται σε ολόκληρη την αμπελουργική χώρα. Παραλλαγή της αναφέρεται η Άσπρη (Λευκή) φράουλα, που μάλλον όμως πρόκειται για ξεχωριστή ποικιλία.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου έως μεγάλου μεγέθους, στρογγυλό, πεντάλοβο, πεντάκολπο, βαθυπράσινο στην άνω επιφάνεια, ανοιχτού πράσινου χρώματος στην κάτω επιφάνεια. Μισχικός κόλπος σχήματος U ανοιχτού. Σταφύλι μεγάλο έως πολύ μεγάλο (30-45 εκατοστά), κυλινδρικό έως κυλινδροκωνικό, αραιόρραγο. Ράγα μεγάλη, ωοειδής, με φλοιό λεπτό, διαφανή, ρόδινο ή ερυθρορόδινο, πεπιεσμένη στο μέσο της. Σάρκα τραγανή, με ουδέτερη γεύση.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπέλου έγχρωμη, όψιμη (πλήρης ωρίμανση από το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου), παραγωγική. Μορφώνεται σε υψίκορμο κύπελλο ή σε κρεββατίνα και δέχεται κλάδεμα βραχύ ή μεικτό. Τα σταφύλια απαντούν στον τρίτο ή τέταρτο κόμβο του καρποφόρου βλαστού. Είναι ευαίσθητη η ποικιλία Φράουλα στον περονόσπορο και το ωίδιο. Προτιμά εδάφη γόνιμα, πεδινά.

Τα σταφύλια της φράουλας δεν προσφέρονται για συντήρηση και μεταφορά, λόγω όμως της οψιμότητας και της μεγάλης παραγωγικότητας εκτιμάται και συνιστάται για την εσωτερική αγορά.