Ποικιλία καρυδιάς Ιόλη

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:22, 9 Αυγούστου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προήλθε από ελεύθερη επικονίαση της ελληνικής επιλογής ΕΑΑ6 στην περιοχή των Βαρδάτων Φθιώτιδας. Τα χαρακτηριστικά του δέντρου είναι:

  • Καρποφορία: πλαγιόκαρπη με βαθμό πλαγιοκαρπίας 90%.
  • Μορφή κόμης: ημιπλαγιόκλαδη.
  • Ζωηρότητα βλάστησης: σχετικά αδύνατη έως μέτρια.
  • Χαρακτηρισμός ποικιλίας: κανονικής εποχής.
  • Έναρξη βλάστησης: 30 Μαρτίου.
  • Εποχή ανθοφορίας θηλέων (έναρξη-λήξη): 20/4 – 30/4.
  • Εποχή ανθοφορίας ιούλων (έναρξη-λήξη): 14/4 – 24/4.
  • Χαρακτηρισμός ανθοφορίας: πρώτανδρη.
  • Εποχή ωρίμασης καρπού: 24/9 – 28/9.
  • Ταχύτητα εισόδου στην καρποφορία: πολύ γρήγορη, εμφάνιση καρπών από το πρώτο έτος φύτευσης.
  • Ταχύτητα εμφάνισης ιούλων: γρήγορη (συνήθως στον 3ο και οπωσδήποτε στο 4ο χρόνο).
  • Παραγωγικότητα: πολύ καλή.
  • Ευαισθησία στην ανθράκωση: μικρή.
  • Προσβολές από καρπόκαψα: Απαιτείται καταπολέμηση.
  • Επικονιαστές: Chandler, Big Top, Lara.
  • Σχάση περικαρπίου: πολύ καλή.
  • Αντοχή στο ηλιόκαυμα: καλή.

Τα χαρακτηριστικά του καρπού είναι:

  • Σχήμα καρυδιού με κέλυφος: σφαιροειδές έως ελαφρά ελλειπτικό.
  • Εμφάνιση καρυδιού με κέλυφος: ελκυστική.
  • Μέσο βάρος καρυδιού με κέλυφος: 14 g (13 – 15 g).
  • Συγκόλληση βαλβίδων κελύφους: καλή.
  • Ποσοστό ψίχας: 50 – 54%.
  • Χρωματισμός ψίχας: λευκοκίτρινος, κατηγορία Ι και Extra.
  • Ποιότητα ψίχας: καλή έως πολύ καλή.
  • Αποχωρισμός ψίχας από το κέλυφος: εύκολος.

Πολύ παραγωγική, με πολύ καλό γέμισμα ψίχας με ανοικτό λευκοκίτρινο χρώμα, με καλή αντοχή στο ηλιόκαυμα. Είναι ποικιλία καλά προσαρμοσμένη στις εδαφικές και κλιματικές της χώρας. Προτείνεται ως κύρια ποικιλία για πεδινές και ημιορεινές περιοχές, όπου ο τελευταίος παγετός σημειώνεται έως αρχές Απριλίου. Υπερτερεί σαφώς όλων των πρώϊμων και μεσοπρώϊμων καλλιεργούμενων ποικιλιών Amigo, Serr, Gustine, Vina, Pedro