Ποικιλίες κολοκυθιάς

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:03, 9 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ντόπια λευκά

Όπως φανερώνει και το όνομα, ο καρπός είναι λευκός, κυλινδρικός, γωνιώδης, με στένωση στη μέση. Είναι το γνωστό "κομποκολόκυθο" του Ινστιτούτου Κηπευτικών της Βορείου Ελλάδος. Τα λευκά κολοκυθάκια καλλιεργούνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ιταλικά λευκά

Μοιάζει με την ποικιλία των ντόπιων λευκών, με τη μόνη διαφορά ότι το σχήμα του καρπού είναι κυλινδρικό, χωρίς τη στένωση και χωρίς γωνίες.

Ντόπια πράσινα

Ο καρπός είναι πράσινος, κυλινδρικός, γωνιώδης ή λείος με ή χωρίς στένωση. Το είδος αυτό καλλιεργείται στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Sofia F1

Πρόκειται για φυτό πάρα πολύ πρώϊμο και παραγωγικό. Είναι ανεκτικό στο μωσαϊκό της καρπουζιάς και στο κίτρινο μωσαϊκό της κολοκυθιάς. Ο καρπός είναι κυλινδρικού πράσινου χρώματος.

Grey

Μικρομεσαίο κολοκυθάκι με γκρι-πράσινο χρώμα. Έχει εξαιρετική γεύση και υφή. Γίνονται γεμιστά, ψητά, βραστά. Συνεχίζει να παράγει κολοκυθάκια για πολύ καιρό. Ωριμάζει μετά από 52-60 ημέρες.

Costata romanesco

Έχει μεγάλα φύλλα με γκρι-πράσινα και ανοιχτού πράσινου νευρώσεις και κηλίδες και είναι ιταλικού τύπου. Έχει πολύ γρήγορη παραγωγή σε κολοκύθια και αργότερα καλή παραγωγή σε αρσενικά λουλούδια που μπορούν να γίνουν γεμιστά. Η σάρκα του είναι νόστιμη και με μαλακό δέρμα. Ωριμάζει σε 52-60 ημέρες.

Early prolific straightneck

Τα κολοκύθια είναι ίσα με χρώμα λεμονί κίτρινο και το σχήμα τους δεν είναι πάντα ομοιόμορφο. Η ποιότητα και η γεύση τους είναι εξαιρετική. Τα φυτά είναι μεγάλα, ανθεκτικά, και παραγωγικά. Η ωρίμανση της ποικιλίας αυτής υπολογίζεται σε 48-50 ημέρες.

[1],[2]

Βιβλιογραφία

  1. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  2. Ποικιλίες κολοκυθιάς.