Ποικιλίες μπάμιας

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:24, 9 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μπογιατίου

Είναι ποικιλία καλλιεργούμενη κυρίως στο νομό Αττικής (ξηρική ή ποτιστική) αλλά και στη Στερεά Ελλάδα, παραγωγική και πρώιμη. Τα φύλλα είναι μεγάλα με ελαφρές κολπώσεις, σχεδόν πλήρη και οι καρποί είναι καλής ποιότητας, πενταγωνικοί και μικρού μεγέθους.

Μπ-35

Είναι επιλογή του Υπουργείου Γεωργίας από ντόπιο πληθυσμό. Παρουσιάζει καλή παραγωγικότητα και ικανοποιητική ωριμότητα, δίνει δε καλά αποτελέσματα και σε ξηρική καλλιέργεια. Είναι αρκετά διαδεδομένη ποικιλία, καθώς ο σπόρος της σε επανειλημμένες δοκιμές έχει δείξει πολύ καλή φυτρωτική ικανότητα στον αγρό.

Πυλαίας

Καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία. Έχει ικανοποιητική στρεμματική απόδοση και καλή πρωϊμότητα κυρίως σε αρδευόμενη καλλιέργεια. Ο καρπός είναι πενταγωνικός, λεπτός, καλής ποιότητας, μικρού μεγέθους και προτιμάται από τις μεταποιητικές βιομηχανίες για τις καλές τεχνολογικές ιδιότητες. Τα φύλλα φέρουν βαθιές εγκολπώσεις.

Λασιθίου

Είναι ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη. Σε αρδευόμενη καλλιέργεια παρουσιάζει καλή πρωιμότητα και παραγωγικότητα. Ο καρπός της είναι μέτριου έως μικρού μεγέθους και καλής ποιότητας.



Κιλκισίου

Ποικιλία που διαμορφώθηκε τοπικά στην περιοχή του Κιλκίς. Παρέχει ικανοποιητική στρεμματική παραγωγή. Ο καρπός έχει βαθύ πράσινο χρώμα και είναι μικρός και σαρκώδης.

Βελούδο

Πρόκειται για ποικιλία μπάμιας που προήλθε από βελτιωτικές προσπάθειες υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και παρουσιάζει το πλεονέκτημα της απουσίας των ενοχλητικών τριχιδίων που έχουν οι άλλες ποικιλίες. Είναι ποικιλία μάλλον πρώιμη με μέτρια παραγωγικότητα που δίνει συνήθως πενταγωνικούς καρπούς και καλή φυτρωτική ικανότητα των σπόρων.


Λεβαδιάς

Είναι ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Λειβαδιά. Σε αρδευόμενη καλλιέργεια παρουσιάζει πολύ καλή πρωιμότητα και παραγωγικότητα. Ο καρπός της είναι μέτριου μεγέθους και πολύ καλής ποιότητας.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Μπάμια, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.