Σκάλισμα κρεμμυδιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:06, 7 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η κατεργασία του εδάφους µετά την σπορά εξαρτάται από τους πληθυσµούς των ζιζανίων που εµφανίζονται µετά το πότισµα, από το σχηµατισµό της επιφανειακής κρούστας και από την ανάγκη παράχωσης επιφανειακής λίπανσης. Πριν την χρήση των ζιζανιοκτόνων για τον έλεγχο των ζιζανίων, η συχνή κατεργασία του εδάφους κάθε 10-15 ηµέρες µέχρι και µερικές εβδοµάδες πριν τη συγκοµιδή ήταν αναγκαία, γιατί το κρεµµύδι δεν µπορεί να ανταγωνιστεί τα ζιζάνια. Το νεαρό φυτό κρεµµυδιού αναπτύσσεται αργά, είναι αδύνατο, και η πιο λεπτή εδαφική κρούστα, µπορεί να επηρεάσει την έξοδο των νεαρών φυταρίων από το έδαφος. Έτσι χρησιµοποιούνται σβάρνες ή οδοντωτοί κύλινδροι για το σπάσιµο της επιφανειακής ο κρούστας. Ακόµη µε τη χρησιµοποίηση της µεθόδου άρδευσης µε καταιονισµό µπορεί να αποφευχθεί ο σχηµατισµός της εδαφικής κρούσης, εάν µε συχνά ελαφριά ποτίσµατα διατηρείται η επιφάνεια του εδάφους βρεγµένη, και εποµένως µαλακή (αποφυγή χρήσης µηχανηµάτων).[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.