Σπορά καπνού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:28, 30 Ιουνίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το σπορείο πρέπει να είναι κοντά στο σπίτι του παραγωγού γιατί χρειάζεται συνεχή επίβλεψη. Επίσης πρέπει να υπάρχει κοντά νερό, να είναι περιφραγμένο για να φυλάσσεται από τα ζώα και έχει μεσημβρινή έκθεση, για να είναι πιο θερμό. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και να στραγγίζει ικανοποιητικά. Η προετοιμασία του εδάφους γίνεται με ένα θερινό όργωμα, ένα φθινοπωρινό, ένα ή δύο εαρινά οργώματα και συχνά με φρεζαρίσματα για να γίνει το έδαφος λεπτοτεμαχισμένο και αφράτο. Ο σπορειότοπος στη συνέχεια χωρίζεται σε πρασιές πλάτους 1m με ενδιάμεσους διαδρόμους. Οι πρασιές πρέπει να είναι ανυψωμένες από τν επιφάνεια του εδάφους κατά 15 - 20cm για να έχουμε έτσι καλύτερη στράγγιση και να είναι πιο θερμές. Μετά από λίγες μέρες γίνεται λεπτοτεμαχισμός του χώματος με τσάπα ή τσουγκράνα, καθώς και ισοπέδωση και πάτημα της επιφάνειας των σπορείων. Η σπορά του σπορείου γίνεται 55 - 65 μέρες πριν τη φύτευση. Η σπορά γίνεται με το χέρι αφού πρώτα αναμείξουμε το σπόρο με στάχτη ή λεπτή άμμο, ώστε να είναι πιο εύκολη η διασπορά του και να είναι ομοιόμορφη. Στη συνέχεια σκεπάζεται ομοιόμορφα με ένα λεπτό στρώμα χωνεμένης κοπριάς. Ακολουθεί ελαφρύ πάτημα με σανίδι και ισοπέδωση της πρασιάς.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ζωϊκοί εχθροί της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή του Αγρινίου και τρόποι αντιμετώπισής τους, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Τσαφόνια Νίκης, Ηράκλειο 2010.