Τεχνητή ωρίμανση καρπών λωτού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 07:28, 15 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι καρποί μερικών ποικιλιών, δεν μπορεί να φαγωθούν αμέσως μετά τη συλλογή λόγω της στυφής γεύσης, αν δεν υπερωριμάσουν. Η υπερωρίμανση μπορεί να γίνει τεχνητά με CO2, αιθυλένιο ή με ατμούς οινοπνευματωδών ποτών, που συμβάλλουν και στην απομάκρυνση της στυπτικής γεύσης. Ακόμα η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με την τοποθέτηση των καρπών σε πλαστικές σακκούλες μαζί με 1-2 μήλα, αχλάδια ή μπανάνες και διατηρήσεώς των σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες. Η εξάλειψη οφείλεται στην παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς. Επίσης η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με κατάψυξη των καρπών, μέσα σε πλαστικές σακκούλες.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.