Φυλές αιγοπροβάτων που εισάγονται στη χώρα μας

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:05, 1 Μαρτίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κυριότερες ξενικές φυλές προβάτων

Η φυλή Assaf

Φυλή Assaf

Το πρόβατο Assaf είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης του Ισραηλιτικού γαλακτοπαραγωγικού προβάτου Awassi. Το 1955, ερευνητές του οργανισμού Γεωργικής έρευνας του Ισραήλ ξεκίνησαν την γενετική βελτίωση του Awassi. Διαπιστώθηκε τελικά οτι ο καλύτερος αιματολογικός συνδιασμός είναι 3/8 East Friesland και 5/8 Awassi. Οι περισσότεροι Ισραηλίτες αιγοπροβατοτρόφοι έχουν υιοθετήσει το Assaf όχι μόνο γιατί θεωρείται ως το κορυφαίο γαλακτοπαραγωγικό πρόβατο, αλλά και γιατί αποτελεί άριστο παραγωγό του Μουτόν.

Το Assaf [1] παρουσιάζει πολυδυμία 3 αρνιά στα δύο χρόνια και παράγει κατά μέσο όρο 500 λίτρα γάλακτος στις 210 μέρες γαλακτικής περιόδου, με 7,5% λιπαρά. Ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής για όλες τις γαλακτικές περιόδους είναι 650 λίτρα στις 239 ημέρες ανά γαλακτική περίοδο (530 λίτρα στην τυπική γαλακτική περίοδο των 210 ημερών). Προκύπτει επομένως ότι ο μέσος όρος παραγωγής γάλακτος ανά ημέρα είναι 3,45 λίτρα. Κατά συνέπεια οι αριθμοί αυτοί υπερβαίνουν τις παραγωγές των Λακόν και Αβάσσι. Μόνο οι αποδόσεις των βελτιωμένων Αβάσσι τείνουν να πλησιάσουν αυτές των Ασσάφ. Η μέγιστη παραγωγή παρουσιάζεται συνήθως γύρω στην 54η ημέρα, ενώ στο τέλος της γαλακτικής περιόδου η παραγωγή κυμαίνεται στα 1,5 λίτρα.

Πρόκειται για ζώα γαλακτοπαραγωγής με κυρτό προφίλ, υπερμετρικές και μακριές γραμμές. Το κεφάλι είναι μεγάλο και σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα, μακρύ και με κυρτό προφίλ. Τα αυτιά του είναι μεγάλα, πλατιά και μακριά και συνήθως εμφανίζουν μια καμπύλη στην άκρη τους. Κατά κύριο λόγο δεν έχουν κέρατα αλλά δεν αποκλείεται να διαθέτουν. Το στήθος είναι μακρύ, δυνατό και μυώδες και με αρκετές φορές μακρύ τρίχωμα. Έχουν πλατύ και μακρύ κορμό με ελαφρώς τοξωτά πλευρά. Ευθεία πίσω οσφυϊκή γραμμή και πλατιά ουρά. Των θηλυκών οι μαστοί είναι συμμετρικοί με μεγάλες προς μεσαίες θηλές, τοποθετημένες στο κάτω μέρος του μαστού. Έχουν ισχυρά άκρα με μέση αναλογία μήκους προς κορμό. Οπλές συμμετρικές και σκληρές. Λευκό τρίχωμα, που σε μερικές περιπτώσεις είναι κοκκινωπό στο κεφάλι και το στήθος. Το βάρος των θηλυκών κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 κιλών, ενώ τα αρσενικά φτάνουν τα 100 κιλά.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Φάρμα Ελλάς - Πρόβατα φυλής Ασσάφ (Assaf)


Η φυλή Fresian Milk Sheep

Φυλή Fresian Milk Sheep

Η καταγωγή των φυλών προβάτων Fresian [1] είναι η περιοχή του Friesland που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής North Sea δυτικά από το ποταμό Weser στα βορειοανατολικά της Γερμανίας κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ολλανδίας και νότια στο ποταμό Schelde (Scheldt) στα σύνορα της Ολλανδίας και του Βέλγιου.

Η οικογένεια των φυλών προβάτων Fresian είναι τύπου marsh, συμπεριλαμβανομένου των προβάτων East Fresian Milk (Deutsches Friesisches Milchschaf) από την ανατολική Friessland, τη Γερμανία και από την Ολλανδία, τα πρόβατα Dutch Friesian Milk (Fries Melkschaap) από τη δυτική Friesland και το πρόβατα Zeeland Milk (Zeeuwes Melkschaap) από το νησί Zeeland. Αυτές οι φυλές είναι όμοιες στην εμφάνιση, χωρίς κέρατα και στα δύο φύλα, με άσπρο μαλλί και άσπρα πρόσωπα, αυτιά, και πόδια χωρίς μαλλί. Το πιο διακριτικό φυσικό χαρακτηριστικό τους είναι η “rat – ουρά” λεπτή και χωρίς μαλλί. Εκτυπώσεις από τις αρχές του 19ου αιώνα δείχνουν πρόβατα Fresian με “κοντή ουρά”, το οποίο δηλώνει μια σύνδεση με τις φυλές Northern European Short Tail, το Finish Landrace και το Romanov, το οποίο είναι συνεπές με την υψηλή γονιμότητα των Fresians. Το γερμανικό πρόβατο East Fresian Milk είναι η πιο γνωστή και πιο σημαντική από τις φυλές Fresian είναι η φυλή που είναι γνωστή στην επιστημονική λογοτεχνία ως “East Fresian”.Βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς σε πολλά μέρη της χώρας, ως οικιακό ζώο παραγωγής γάλακτος. Το μέγεθος του νεογνού αναφέρεται ως μέσος όρος 2.25 αρνιών με απόδοση γάλακτος 500-700 kg ανά γαλουχία, η ηψυλότερη μέση απόδοση γάλακτος που καταγράφηκε για οποιαδήποτε φυλή γάλακτος. Η παραγωγή μαλλιού είναι περίπου 4.5 kg ανά προβατίνα με καθαρή απόδοση μαλλιού 65% και λεπτότητα 50/56s//48/50s (Γερμανικό Υπουργείο Γεωργίας). Το ώριμο βάρος της φυλής είναι ανάμεσα σε 150 ως 200 pounds (70-90 kg).

To East Fresian θεωρείται να είναι το πρόβατο με την υψηλότερη παραγωγή γαλακτοκομικών στον κόσμο. Είναι πολύ εξειδικευμένα ζώα και αποδίδουν ελάχιστα κάτω σε εκτεταμένα και μεγάλα κοπάδια. Ίσως δεν είναι απλή σύμπτωση ότι η περιοχή Friesland είναι επίσης η περιοχή καταγωγής της φυλής προβάτων Friesian, συμπεριλαμβανομένης του Holstein, η οποία έχει την υψηλότερη απόδοση γάλακτος από κάθε φυλή ζώων. Τα βοοειδή Friesian και τα πρόβατα East Friesian είναι όμοια σε άλλους σημαντικούς τομείς. Και οι δύο έχουν παράγει εξαιρετικές διασταυρωμένες φυλές με προσαρμοσμένες τοπικές φυλές.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Πρόβατα Τσαλαφούτας - Η φυλή Fresian


Η φυλή Awassi

Φυλή Awassi

Το Awassi εξελίχθηκε ως μια νομαδική φυλή προβάτων μέσα στους αιώνες, με φυσική και επιλεκτική αναπαραγωγή για να γίνει η φυλή με την υψηλότερη παραγωγή γάλακτος στη Μέση Ανατολή. Η φυλή είναι τύπου Near Eastern Fat–tailed. Η μέση προβατίνα έχει πάνω από 300 λίτρα ( 650 pounds) ανά γαλουχία 210 ημερών και δεν είναι ασυνήθιστο για θηλυκά να έχουν σε 210 μέρες γαλουχίας πάνω από 750 λίτρα (1625 pounds). Σε σύγκριση η γαλουχία της μέσης αμερικάνικης φυλής είναι περίπου 100 – 200 pounds ανά γαλουχία.

Η φυλή [1] είναι ήρεμη με τους ανθρώπους, εύκολα συνεργάζεται μαζί τους και αρμέγεται εύκολα. Όταν αρμέγεται με μηχάνημα, μπορεί να αρμεχτεί μέσα σε 4 – 6 λεπτά. Η φυλή έχει επίσης το πλεονέκτημα της φυσικής ανθεκτικότητας και της βοσκής. Η φυλή είναι κατάλληλη για εκτατικό σύστημα εκτροφής (βόσκηση).

Το Awassi έχει καφέ πρόσωπο και πόδια με τρίχωμα που ποικίλλει σε χρώμα από καφέ έως άσπρο. Μερικά μπορούν να βρεθούν με μαύρα, άσπρα, γκρί ή κεφάλια με σημάδια.. Τα αρσενικά έχουν κέρατα και τα θηλυκά συνήθως δεν έχουν κέρατα.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Αγροτικές ευκαιρίες - Οι ξένες φυλές προβάτων στην Ελλάδα, Η φυλή Awassi


Κυριότερες ξενικές φυλές αιγών

Η φυλή Alpine

Τράγος φυλής Alpine

Η φυλή αίγας Alpine [1] που έχει ως τόπο προέλευσης τις Γαλλικές Άλπεις περιλαμβάνει πολλούς τύπους:

  • Γαλλικές αλπίνες,
  • Ελβετικές αλπίνες,
  • Αμερικάνικες αλπίνες,
  • Βρετανικές αλπίνες,
  • Αυστραλιακές αλπίνες.

Οι γίδες Αλπίνες είναι ζώα μιας φυλής από τις πιο δημοφιλείς και πιο φημισμένες για την υψηλή γαλακτοπαραγωγή. Κατ αρχήν οι αγρότες χρησιμοποίησαν αυτή τη φυλή για να καλύψουν τις ανάγκες της κάθε οικογένειας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, με την πάροδο όμως του χρόνου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή γάλακτος προς πώληση –βιομηχανοποίηση.Οι συντριπτική πλειοψηφία των αιγών είναι χαριτωμένα ζώα μεσαίου- μεγάλου μεγέθους και είναι η μόνη φυλή της οποίας όλα ανεξαιρέτως τα ζώα έχουν όρθια αυτιά μικρομεσαίου μεγέθους . Οι χρωματισμοί ποικίλλουν :λευκοί, καφέ, μαύροι και πολλές και διαφορετικές χρωματικές προσμείξεις. Κατά την επιλογή αυτών το κύριο βάρος είχε επικεντρωθεί στην γαλακτοπαραγωγή, το μέγεθος, την ομοιομορφία και όχι στην σταθεροποίηση συγκεκριμένων χρωματισμών.Ενώ στα ζώα που κατά καιρούς εισήχθηκαν στη Βόρειο Αμερική η ένταση της επιλογής για περισσότερη ομοιομορφία, μεγαλύτερο μέγεθος και περισσότερη γαλακτοπαραγωγή ήταν και εξακολουθεί να είναι πιο μεγάλη και πιο επισταμένη.

Όλα τα Αlpine είναι ζώα ευπροσάρμοστα σε κάθε κλίμα γεγονός που συνεπάγεται άριστη υγιεινή κατάσταση και αποδόσεις να ανταποκρίνονται στο μέγιστο του κληρονομικού τους δυναμικού που φθάνει στα 600-700 κιλά σε περίοδο 200 ημερών.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Γεωργικά Νέα - H φυλή Alpine


Η φυλή Saanen

Φυλή Saanen

Η κατσίκα Saanen (Ζάανεν) [1] κατάγεται από την ομώνυμη περιοχή της Ελβετίας, από όπου διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ζώο μεγαλόσωμο (ΖΒ αιγών 60-70 κιλά) με τελείως λευκό χρωματισμό, κοντό τρίχωμα, με σωματική διάπλαση τυπικά γαλακτοπαραγωγική και θαυμάσια ανεπτυγμένο μαστό. Και τα δύο φύλα φέρουν γένι.

Είναι η πιο γαλακτοπαραγωγική φυλή του κόσμου και η απόδοσή της ξεπερνά συχνά τα 1.000 κιλά γάλακτος το χρόνο, ενώ υπάρχουν άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 2.000 κιλά. Η γονιμότητα και η πολυδυμία είναι υψηλή (μέση πολυδυμία 200%, κατά κανόνα γεννούν δίδυμα, ενώ υπάρχουν άτομα που γεννούν τρίδυμα και τετράδυμα).

Στη χώρα μας στα πρώτα χρόνια της εισαγωγής της (1950) αντιμετώπισε κάποια προβλήματα προσαρμογής τα οποία όμως γενικά ήταν λίγα και προέρχονταν κυρίως από τις κακές συνθήκες διατροφής, ενώ έχει υψηλές θρεπτικές ανάγκες σαν μεγαλόσωμο ζώο, γι’ αυτό και η γαλακτοπαραγωγή της ήταν σχετικά χαμηλή. Σήμερα όμως η γαλακτοπαραγωγή της και στις ελληνικές εκτροφές είναι ικανοποιητική (500-700 κιλά/έτος).

Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα σε διασταυρώσεις με τις ντόπιες φυλές και έδωσε άριστα αποτελέσματα. Πάντως για να αποδώσει ικανοποιητικά πρέπει οι συνθήκες εκτροφής να είναι ευνοϊκές και κυρίως να εξασφαλίζουν άφθονη και πλούσια ζωοτροφή, γι’ αυτό και εκτρέφεται κατά βάση ως οικόσιτη ή ημιοικόσιτη.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα PETMania.gr - Αίγα Saanen (Ζάανεν)


Η φυλή Toggenburg

Φυλή Toggenburg

Το Toggenburg είναι μια ελβετική γαλακτοκομική κατσίκα από την κοιλάδα Toggenburg της Ελβετίας στο Obertoggenburg. Θεωρείται επίσης ως η παλιότερη, γνωστή γαλακτοκομική φυλή κατσίκας.

Αυτή η φυλή [1] είναι μεσαίου μεγέθους, επίμονη, δυνατή και σε εγρήγορση στην εμφάνιση. Ελαφρώς μικρότερη από τις άλλες αλπικές φυλές, το θηλύκο ζυγίζει τουλάχιστον 55 kg.

Τα μαλλιά είναι μεσαίου μεγέθους, μαλακά, λεπτά και επίπεδα. Το χρώμα του είναι στερεό και κυμαίνεται από fawn σε σκούρο σοκολατί με καμία προτίμηση σε κάποια απόχρωση. Διακριτά λευκά σημάδια είναι ως εξής: λευκά αυτιά με σκούρο σημάδι στη μέση, δύο λευκές ρίγες κάτω στο πρόσωπο, πάνω από κάθε μάτι ως το ρύγχος, πίσω πόδια λευκά από τους ταρσούς ως τις οπλές, μπροστά πόδια λευκά από τα γόνατα προς τα κάτω, ένα λευκό τρίγωνο σε κάθε πλευρά της ουράς, λευκό σημάδι μπορεί να υπάρχει στα προγούλια ή σε αυτή την περιοχή εάν δεν υπάρχουν προγούλια. Διάφοροι βαθμοί κρεμώδων σημαδιών αντί καθαρού λευκού είναι αποδεκτά αλλά όχο εππιθυμητά. Τα αυτιά είναι όρθια. Οι γραμμές του προσώπου μπορεί να είναι κοίλες ή ευθείες, ποτέ ρωμαικές.

Τα Toggenburgs αποδίδουν καλύτερα σε ψυχρότερες συνθήκες. Χαρακτηρίζονται για την εξαιρετική ανάπτυξη του μαστού και την υψηλή παραγωγή γάλακτος και έχουν μέση δοκιμή λιπαρών 3.7%.


Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Agroname.com - Φυλή αίγας Toggenburg


Η φυλή LaMancha

Φυλή LaMancha

Η κατσίκα LaMancha [1] προέρχεται από το Όρεγκον, από την κα. Eula Frey από κατσίκες short-eared, ενός είδους που βρέθηκε όχι μόνο στη LaMancha αλλά σε ολόκληρη την Ισπανία. Έχει εξαιρετική γαλακτοκομική ιδιοσυγκρασία και είναι επίμονο ζώο που μπορεί να αντέξει μεγάλη ταλαιπωρία και ακόμη να παράγει. Μέσα από επίσημη δοκιμή, αυτή η φυλή έχει εδραιωθεί στην παραγωγή γάλακτος με υψηλά λιπαρά.

Το πρόσωπο του LaMacha είναι ευθύ με τα αυτιά να είναι το διακριτικό χαρακτηριστικό της φυλής. Υπάρχουν δύο είδη αυτιών LaMancha. Στα θηλυκά το αυτί δεν έχει κανένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων.

Το gopher αυτί περιγράφεται ως εξής: περίπου μέγιστο μήκος μιας ίντσας αλλά κατά προτίμηση δεν υφίσταται με πολύ λίγο ή καθόλου χόνδρο. Το τελείωμα του αυτιού πρέπει να είναι περιστραμένο προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αυτό είναι το μόνο είδος αυτιού, το οποίο θα καταστήσει τα αρσενικά κατσίκια επιλέξιμα για καταχώρηση.

Το "elf αυτί" περιγράφεται ως εξής: περίπου μέγιστο μήκος δύο ίντσες επιτρέπεται. Το τελείωμα του αυτιού πρέπει να είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Οποιοδήποτε χρώμα ή συνδυασμός χρωμάτων είναι δεκτό χωρίς κάποια προτίμηση. Τα μαλλιά είναι κοντά, λεπτά και γυαλιστερά.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Agrotes.eu - Κυριότερες ξενικές φυλές αιγών - Η φυλή LaMancha


Η φυλή Oberhasli

Φυλή Oberhasli

Το Oberhasli [1] είναι μια ελβετική γαλακτοκομική κατσίκα. Η φυλή είναι μεσαίου μεγέθους, δυνατό και σε εγρήγορση στην εμφάνιση. Το χρώμα της είναι chamois. Τα θηλυκά μπορεί να είναι μαύρα αλλά το chamois προτιμάται. Το chamois περιγράφεται ως: Bay που κυμαίνεται από ανοικτό σε βαθύ κόκκινο με το μεταγενέστερο πιο επιθυμητό. Λίγα άσπρα μαλλιά ανάμεσα στο τρίχωμα και τα αυτιά επιτρέπονται. Τα σημάδια πρέπει να είναι: δύο μαύρες ρίγες κάτω στο πρόσωπο, πάνω από κάθε μάτι. Μέτωπο σχεδόν μαύρο, μαύρες ρίγες από τη βάση κάθε αυτιού που συνεχίζουν κατά μήκος του λαιμού και στην πλάτη. Μια μαύρη κοιλιά και μαστό. Μαύρα πόδια κάτω από τα γόνατα και τους ταρσούς. Τα αρσενικά συνήθως έχουν περισσότερο μαύρο στο κεφάλι από τα θηλυκά, μαύρα μουστάκια και μαύρα μαλλιά κατά μήκος των ώμων και κάτω στο στήθος. Τα αρσενικά συχνά έχουν περισότερα λευκά μαλλιά μέσα στο τρίχωμα από τα θηλυκά.

Το πρόσωπο είναι ευθύ. Διακρίνεται μια ρωμαϊκή μύτη.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Agrotes.eu - Κυριότερες ξενικές φυλές αιγών - Η φυλή Oberhasli