Αγγλική φυλή όρνιθας Sussex

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Όρνιθα φυλής Sussex
Κόκκορας φυλής Sussex

Η φυλή όρνιθας Sussex είναι μικτής κατεύθυνσης. Είναι μία ράτσα που προέρχεται από την Αγγλία την εποχή της ρωμαϊκής κατάκτησης της Βρετανίας το 43μ.Χ. Πρόκειται για πουλερικά οικόσιτης μορφής σε πολλές χώρες. Η φυλή περιλαμβάνει 8 χρώματα και έχει και αντίστοιχη μικρόσωμη ποικιλία στο μέγεθος του ¼. Οι μικρόσωμες ποικιλίες μπορούν να έχουν οποιοδήποτε απ’ τα 8 χρώματα.

Χαρακτηριστικά

Όρνιθα φυλής Sussex

Τα χρώματα που συναντάει κανείς στη συγκεκριμένη φυλή είναι το καφέ, το λευκό, το ασημί, το κιτρινωπό, το κόκκινο, με στίγματα κ.ά. Τα κοτόπουλα της φυλής ανεξαρτήτως χρώματος έχουν χαριτωμένη εμφάνιση λόγω της μακριάς, μεγάλης και επίπεδης πλάτης και της ορθογώνιας κατασκευής τους. Η ουρά σχηματίζει γωνία 45 μοιρών με το υπόλοιπο σώμα. Τα μάτια είναι κόκκινου χρωματισμού με σκουρότερες αποχρώσεις, αλλά και πιο ανοιχτόχρωμα πορτοκαλί κάποιες φορές. Το λειρί είναι μεσαίου μεγέθους, απλό και σε όρθια στάση. Οι λοβοί των αυτιών είναι κόκκινοι και τα πόδια και το δέρμα τους λευκά σε κάθε ποικιλία. Τα αρσενικά άτομα της φυλής ζυγίζουν περίπου 4 Kg, οι όρνιθες περίπου 3,2 Kg, τα κοκοράκια περίπου 3,4 Kg και οι πουλάδες περίπου 2,7 Kg. Οι αντίστοιχες μικρόσωμες ποικιλίες ζυγίζουν περίπου 1,5 Kg ο κόκορας και 1,1 Kg η κότα. Η καφέ και η κόκκινη ποικιλία της φυλής είναι πιο σπάνιες, ενώ οι υπόλοιπες πιο συνηθισμένες.

Τα κοτόπουλα της φυλής Sussex θεωρούνται έξυπνα και δραστήρια πτηνά, υπάκουη φυλή που μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Προσαρμόζονται επίσης και στις δύο μεθόδους σταβλισμού, είτε είναι σε ελεύθερη βοσκή είτε σε περιορισμένους χώρους. Επιπρόσθετα είναι άνετα και με την ανθρώπινη παρουσία στο χώρο τους, αν και αναπαράγονται καλύτερα σε μεγαλύτερους χώρους. Τα άτομα της φυλής είναι πιο υποτονικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι σε γενικές γραμμές ανθεκτικά πουλιά για εκτροφή οικόσιτης μορφής.

Αυγό

Η φυλή Sussex αναπτύχθηκε για φυλή μικτής κατεύθυνσης και πρόκειται για μία απ’ τις πιο παραγωγικές ράτσες στην πτηνοτροφία. Γεννούν μεγάλα αυγά τα οποία είναι κρεμώδους χρωματισμού ή απαλού καφετί. Ένας κάτοχος πουλερικών της συγκεκριμένης ράτσας θα πρέπει να περιμένει 240-260 αυγά το χρόνο ανά όρνιθα. Ωστόσο οι ανοιχτόχρωμες και λευκές ποικιλίες είναι η καλύτερη επιλογή για ωοτόκες όρνιθες. Πρόσφατα υπήρξε αυγό χρώματος λαδί που παρήχθη από ανοιχτόχρωμες όρνιθες της φυλής, ωστόσο αυτού του χρώματος αυγά είναι σπάνια.

Κρέας

Η συγκεκριμένη φυλή δίνει καλό σφάγιο και όλες οι ποικιλίες της φυλής αποτελούν καλή επιλογή για κρεοπαραγωγική εκτροφή. Οι νεοσσοί της φυλής ωριμάζουν γρήγορα σε αντίθεση με την ποικιλία που φέρει στίγματα στο χρωματισμό της. Το σφάγιο είναι μεγαλύτερου μεγέθους απ’ τα κοτόπουλα του εμπορίου αλλά έχει κληρονομήσει του κρέατος που παράγονταν στο παρελθόν. Τα κοκοράκια που σφάζονταν σε ηλικία 6 μηνών είχαν πιο σφιχτό κρέας από σημερινά μικρότερα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής.