Αλευρώδης βαμβακιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προσβάλλει τον καπνό, το βαμβάκι και άλλα καλλιεργούμενα και αυτοφυή φυτά. Είναι ημίπτερα μυζητικά που προσβάλλουν τα φύλλα. Η απομύζηση φυτικών χυμών κάνει τα φύλλα εύθραυστα και υποβαθμίζει την ποιότητά τους. Επιπλέον τα κολλώδη εκκρίματα του εντόμου λερώνουν τα φύλλα. Το ακμαίο μοιάζει με μικρή λευκή μύγα. 'Εχει μήκος περίπου 1 χιλ., χρώμα σώματος κιτρινωπό και μαύρους οφθαλμούς. Οι πτέρυγες είναιδιαφανείς και καλύπτονται από λευκή κηρώδη ουσία, που εκκρίνεταιαπό αδένες και από όπου πήρε το έντομο το όνομά του.

Οι νεαρές νύμφες έχουν ελλειπτικό σχήμα, χρώμα διαφανές - υποκίτρινο και διαθέτουν πόδια. Οι νύμφες 2ου - 4ου σταδίου αποκτούν χρώμα υποκίτρινο - κίτρινο και δεν έχουν πόδια (ακίνητες).

Ο βασικός τρόπος καταπολέμησης είναι ο ψεκασμός με εντομοκτόνα με την εμφάνιση των προσβολών με μεσοδιαστήματα 14 ημερών και με τελευταία επέμβαση 30 μέρες πριν τη συγκομιδή.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Βιομηχανικά Φυτά - Βαμβάκι και υπόλοιπα κλωστικά Ελαιοδοτικά - Ζαχαρότευτλα - Καπνός",Γαλανοπούλου - Σενδουκά Στέλλα, Καθηγήτρια Γεωργίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας