Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γενικά)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ευρύτερη έννοια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αναφέρεται σε κάθε πηγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώνεται μέσω φυσικών φαινομένων μόνιμου κύκλου. Πρόκειται για "καθαρές" μορφές ενέργειας, πολύ φιλικές στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Ενώ για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση όπως εξόρυξη, άντληση, καύση αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για ανεξάντλητες πηγές ενέργειας που βασίζονται σε διάφορες φυσικές διαδικασίες όπως: ο ήλιος, ο άνεμος, οι υδατοπτώσεις, η ενέργεια των κυμάτων, ρευμάτων, ωκεανών, η βιομάζα, η γεωθερμία.

Οι ΑΠΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε άμεσα (κυρίως για θέρμανση) είτε μετατρεπόμενες σε άλλες μορφές ενέργειας (κυρίως ηλεκτρισμό ή μηχανική ενέργεια). Υπολογίζεται ότι το τεχνικά εκμεταλλεύσιμο ενεργειακό δυναμικό από τις ΑΠΕ είναι πολλαπλάσιο της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Η υψηλή όμως μέχρι πρόσφατα, τιμή των νέων ενεργειακών εφαρμογών, τα τεχνικά προβλήματα εφαρμογής καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες που συνδέονται με τη διατήρηση του παρόντος επιπέδου ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα εμπόδισαν την εκμετάλλευση έστω και μέρος αυτού του δυναμικού.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ότι προσφέρουν:

 1. Επάρκεια αποθεμάτων
 2. Ασφάλεια ανεφοδιασμού
 3. Προστασία του περιβάλλοντος

Τα κυρίοτερα είδη των ΑΠΕ είναι:

Ειδικότερα στη γεωργία οι ΑΠΕ εφαρμόζονται για:

 • Θέρμανση κτηνοτροφικών μονάδων
 • Ξήρανση αγροτικών προϊόντων (καρπών, σταφίδας, καπνού)
 • Αντιπαγετική προστασία
 • Θέρμανση και δροσισμό θερμοκηπίων
 • Άντληση νερού, αρδεύσεις
 • Μηχανήματα αγρού και μεταφορά αγροτικών προϊόντων
 • Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
 • Ιχθυοκαλλιέργεια

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

 • "Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα", Πτυχιακή εργασία της Κυριτσάκη Όλγας, ΑΤΕΙ Κοζάνης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κοζάνη 2009