Αποφύλλωση βαμβακιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Απαραίτητη επέμβαση αποτελεί η χημική αποφύλλωση του βαμβακιού καθώς επιταχύνει την ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών, διευκολύνει τη συγκομιδή, διασφαλίζει την προστασία του συλλεγόμενου βάμβακος από την ποιοτική υποβάθμιση λόγω χρωματισμού η λερώματος των ινών και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης.

Καθοριστικής σημασίας για την επέμβαση, είναι ο χρόνος εφαρμογής των αποφυλλωτικών στο βαμβάκι, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Επισημαίνεται ότι η χημική αποφύλλωση θα πρέπει να εφαρμόζεται, όταν το 60% των καρυδιών είναι ανοιχτό, πάντα με τα εγκεκριμένα φυτρρυθμιστικά (αποφυλλωτικά) σκευάσματα. Μία πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και πολλές φορές μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως μισάνοιγμα των καρυδιών και καραμελοποίηση αυτών.

Για την αποτελεσματική λειτουργία των αποφυλλωτικών, χρειάζονται θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μεγαλύτερες των 15 - 18oC για 4 - 5 ημέρες μετά την εφαρμογή και καιρός με ηλιοφάνεια. Περίπου 12 - 15 ημέρες πριν την συγκομιδή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η αποφύλλωση, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος για την καλύτερη ωρίμανση των καρυδιών αφενός και αφετέρου να μη μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, το βαμβάκι, εκτεθειμένο στις καιρικές επιδράσεις.

Η ορθολογική χρήση των σκευασμάτων, αναφορικά με τη δοσολογία, τον τρόπο και χρόνο εφαρμογής αλλά τις απαραίτητες προφυλάξεις, που θα πρέπει να λαμβάνονται, κατά την εφαρμογή, επισημαίνονται από τους ειδικούς.