Ασθένεια αζαλέας δακτυλιωτή νεκρωτική κηλίδωση

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η αζαλέα δε φαίνεται να έχει σημαντικά προβλήματα οφειλόμενα σε προσβολές από ιούς. Ο ιός Rhododendron necrotic ringspot virus (RoNRSV) είναι ο μόνος που αναφέρεται να προσβάλλει την αζαλέα χωρίς όμως να προκαλεί αξιόλογες οικονομικές ζημιές. Είναι διαδεδομένος σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Φυσικοί ξενιστές του είναι το Rhododendron spp. και το Kalmia latifolia. Ανήκει στο γένος Potexvirus. Σχηματίζει νηματοειδή νουκλεοκαψίδια διαστάσεων 504nm x 13nm.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ιώσεως συνίστανται στην εμφάνιση νεκρωτικών δακτυλίων στα παλαιά φύλλα του φυτού. Οι νεκρωτικοί ή συγκεντρικοί δακτύλιοι γίνονται περισσότεροι, καθώς προχωρεί η εποχή και τα προσβεβλημένα φύλλα γίνονται κόκκινα και πέφτουν πρόωρα. Η ένταση των συμπτωμάτων επηρεάζεται αρνητικά με την ένταση του φωτός (σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, σκιά, τα συμπτώματα είναι πολύ εντονότερα). Σε άλλες όμως ποικιλίες συμβαίνει το αντίθετο. Στο ηλιακό φως τα συμπτώματα είναι πολύ εντονότερα). Αντιμετωπίζεται με τη χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. [1]

Βιβλιογραφία

  1. Ασθένειες καλλωπιστικών φυτών, του Ομότιμου Καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χ.Γ.Παναγόπουλου, Αθήνα 2003.