Αυτόχθονες φυλές αιγών στην Ελλάδα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Φυλή Σκοπέλου

Κατσίκα Φυλής Σκοπέλου
Τράγος Φυλής Σκοπέλου

Η Αίγα φυλής Σκοπέλου είναι ένα μεγαλόσωμο ζώο (το μέσο βάρος των ενήλικων αρσενικών είναι 70–75 kg περίπου, ενώ εκείνο των ενήλικων θηλυκών είναι 56–60 kg περίπου) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που οφείλονται κυρίως στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και τον ευγονισμό. Επί σειρά ετών οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εφήρμοσαν ελεγχόμενη αναπαραγωγή ξεχωρίζοντας τα ζώα εκείνα που τους επέτρεπαν την βελτίωση της απόδοσης των κοπαδιών τους.

Η Αίγα φυλής Σκοπέλου [1] εκτρέφεται σήμερα στα νησιά Σκόπελος, Αλόννησος, Σκιάθος ενώ συναντάται και στα ερημονήσια Κυρα Παναγιά, Περιστέρα, Γιούρα, Σκάτζουρα, Πιπέρι και Ψαθούρα. Σε σχέση με τις γίδες που συναντάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα το σώμα της Αίγας Σκοπέλου καλύπτεται από κοντό και λείο τρίχωμα όπου κυριαρχεί το ερυθρόφαιο χρώμα με λευκές συνήθως κηλίδες. Το σχήμα της κεφαλής είναι τριγωνικό με ευθείες γραμμές και το μεγαλύτερο ποσοστό φέρει κέρατα σπαθοειδή ενώ τα αυτιά της είναι μικρά και όρθια.

Η Αίγα φυλής Σκοπέλου δίνει υψηλότερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με άλλες φυλές αιγών που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης όπως Δαμασκού και Μάλτας. Η μέση γαλακτοπαραγωγή έφτασε τα 329lt (192 ημέρες άμελξης) για τη χρονική περίοδο 2005-2006. Ανάμεσα στα 5,4 εκατομμύρια αιγών που εκτρέφονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η Αίγα φυλής Σκοπέλου είναι η μοναδική φυλή στην οποία το κάθε ζώο της συνοδεύεται από γενεαλογικό πιστοποιητικό. Τα πιστοποιητικά γενεαλογίας (pedigree) είναι έντυπα που δείχνουν το γενεαλογικό δέντρο των ζώων, καθώς και τις αποδόσεις τους, τις αποδόσεις των γονέων τους, όπως επίσης και διάφορα αναπαραγωγικά στοιχεία που χρησιμεύουν για την επιλογή των πιο παραγωγικών ζώων.

Το πιστοποιητικό γενεαλογίας περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Oργανισμό έκδοσης,
 • Ονομασία γενεαλογικού βιβλίου,
 • Αριθμός καταχώρισης στο γενεαλογικό βιβλίο,
 • Μέθοδος αναγνώρισης (κωδικό ενωτίου),
 • Την ημερομηνία γέννησης και το φύλο του ζώου,
 • Tο ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη-εκτροφέα,
 • Την καταγωγή του ζώου αναπαραγωγής με τους κωδικούς ενωτίου των γονέων του και των πάππων του,
 • Το πρόσφατο αποτέλεσμα του ελέγχου αποδόσεων και της κληρονομικής αξίας για το ίδιο το ζώο, τους γονείς και τους πάππους του,
 • Τον τόπο και την ημερομηνία έκδοσης,
 • Την υπογραφή του υπεύθυνου τήρησης γενεαλογικού βιβλίου.

Στην επαρχία Σκοπέλου ο συνολικός αριθμός των εκτρεφόμενων γιδιών εκτιμάται στα 11.000 ζώα περίπου.

Βιβλιογραφία

 1. Ιστοσελίδα Γκάρτζιος, Κτηνιατρικά - Αίγα φυλής Σκοπέλου


Φυλή Εγχώριας Αίγας

Φυλή Εγχώριας Αίγας

Αναφέρεται σε όλους τους τύπους που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Είναι μακρύτριχη και φέρει κέρατα. Είναι [1] μετρίου αναστήματος με ύψος ακρωμίου 73-74 cm για τα αρσενικά και 65-66 cm για τα θηλυκά. Έχουν ζωηρή ιδιοσυγκρασία και είναι φυλή προσαρμοσμένη σε ξηρά κλίματα. Υπάρχει μεγάλη παραλλακτικότητα των μορφολογικών και παραγωγικών χαρακτηριστικών των αιγών αυτών. Δεν είναι γενετικά σταθεροποιημένα.

Το βάρος των ενηλίκων ανέρχεται στα 40-65 Kg για τα αρσενικά και στα 30-50 Kg για τα θηλυκά. Ο χρωματισμός της φυλής παραλλάσσει σε ευρέα όρια. Υπάρχουν άτομα μονόχρωμα μαύρα, καστανά, λευκά, κοκκινωπά ή με διάφορους συνδυασμούς. Είναι ζώα ανθεκτικά και λιτοδίαιτα.

Η μέση γαλακτοπαραγωγή τους φτάνει τα 50-100Kg στις ορεινές περιοχές ενώ στις ημιορεινές και πεδινές περιοχές φτάνει τα 120-250Kg. Παρουσιάζουν υψηλή γονιμότητα, με μικρό δείκτη πολυδυμίας (1,1). Στις πεδινές περιοχές εκτρέφονται ως οικόσιτες ή ημιοικόσιτες αίγες υψηλότερων αποδόσεων, που προήλθαν από διασταυρώσεις αναβάθμισης εγχώριων αιγών με ξένες φυλές υψηλών αποδόσεων.

Βιβλιογραφία

 1. "Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, Παρούσα κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές", Ιωσήφ Μπιζέλης, Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α.