Βιομηχανική επεξεργασία των εσπεριδόκαρπων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κύριο προϊόν της βιομηχανιοποιήσεως των καρπών των εσπεριδοειδών είναι ο χυμός. Μερικές φορές ο χυμός συμπυκνώνεται. Ο φυσικός χυμός διατηρείται σε κατάψυξη, όπου η θερμοκρασία διατηρείται στους -18oC έως -25oC και διατίθεται στην κατανάλωση σε μικρές κονσέρβες. Τους συμπυκνωμένους χυμούς, που διατηρούνται και αυτοί σε κατάψυξη, αραιώνουμε με νερό στο τριπλάσιο και τους διαθέτουμε στην κατανάλωση μέσα σε μπουκάλια, μεταλλικές κονσέρβες και σε κουτιά από φύλλα χαρτιού ή αλουμινίου. Ο συμπυκνωμένος χυμός είναι εφάμιλλος του φυσικού χυμού.

Ένα μεγάλο μέρος του χυμού διατίθεται στην κατανάλωση σε μορφή αναψυκτικών (πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.ά.). Τα αναψυκτικά αυτά είναι αραιωμένοι χυμοί, που συνήθως περιέχουν 2,5-20% φυσικό χυμό. Στους χυμούς αυτούς, εκτός του νερού, προστίθεται ζάχαρη και κιτρικό οξύ. Μερικές φορές προστίθενται συντηρητικά, πρόσθετο αιθέριο έλαιο και διοξείδιο του άνθρακα.

Ακόμα ένα μέρος του χυμού αφυδατώνεται και διατίθεται στο εμπόριο σε μορφή σκόνης. Η σκόνη αυτή διαλύεται στο νερό και πίνεται σαν αναψυκτικό.

Τέλος υπάρχουν και οι συνθετικοί χυμοί (γκαζόζες), που ανταγωνίζονται τους φυσικούς και αραιωμένους χυμούς. Οι χυμοί αυτοί είναι ενδεχόμενο να περιέχουν από τα συστατικά των εσπεριδόκαρπων μόνο αιθέριο έλαιο.

Άλλα βιομηχανιοποιημένα προϊόντα είναι τα αιθέρια έλαια (από άνθη, βλαστούς, καρπούς), οι φέτες εσπεριδόκαρπων (καταψυγμένες ή συσκευασμένες σε γυάλες) και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής (μαρμελάδες,μ φρουί γλασέ, γλυκά σε σιρόπι).

Από τα απορρίματα των βιομηχανικών χυμών παράγονται διάφορα υποπροϊόντα τα κυριότερα των οποίων είναι οι ζωοτροφές, η πηκτίνη (χρησιμοποιείται στις μαρμελάδες, μαγιονέζες, παγωτά, για την κατασκευή φωτογραφικού φιλμ, στη φαρμακευτική κ.α.), τα σπορέλαια και το καλούμενο εσπεριδόκρασο (παράγεται από τη μελάσα των εσπεριδόκαρπων, που είναι ένα συμπυκνωμένο σακχαρούχο υγρό απαλλαγμένο από αιθέρια έλαια).